?>

3. Dünya Savaşı Pasifik’te mi Ortadoğu’da mı başlar?

Mehmet Yıldırım

14 saat önce

3. Dünya Savaşı Pasifik’te mi Ortadoğu’da mı başlar?

Üçüncü dünya savaşının başlamak üzere olduğu; halihazırda mevcut bölgesel çatışmaların küresel savaşa dönüşme ihtimali dünya kamuoyunu meşgul ediyor.

Küresel Hegemonya, Amerika örneğinde olduğu gibi ekonomik kaygıları bahane ederek; savaş fitilini ateşlemek üzere.

Aslında adı konulmamış üçüncü dünya savaşı; hibrit metotlarla sürdürülüyor. Yani bilinen tank ve tüfekle birlikte; ekonomik, kimyasal-biyolojik unsurlar ile sürdürülen bir mücadele var. Doğal olmayan yollar ile insan nüfusunun azaltılması hedefleniyor.

Son günlerde Türkiye’nin nüfusunun artmadığı; ailelerin çocuk doğurmaktan kaçındığını da bu şekilde okuyabiliriz. Türkiye gibi birçok ülkede doğurganlık negatif seviyede; Almanya ve İran’ı örnek verebiliriz.

Türkiye, jeopolitik stratejisini güncelleyerek; ittifak ve kutuplar arasında oyun kurucu olarak yoluna devam ediyor. Türkiye’nin hem arabuluculuk vasfını geliştirmesi hem de Karabağ ve Suriye başta olmak üzere yakın çevresindeki çatışmaları sonlandırması; Ortadoğu coğrafyasında birçok ülkenin önünü açtı.

Ortadoğu’da Türkiye gibi hareket etmeye başlayan ülkelerin sayısı artıyor. Arap ülkelerinden Katar, Suudi Arabistan, Mısır ve Umman gibi ülkeler, bölgesel problemlerin çözümünde rol almaya başladı. Gazze başta olmak üzere; ekonomik ve siyasi meseleler bu ülkelerin diplomatik ziyaretlerini hızlandırdı.

Ön planda iki hassas bölge; Ukrayna ve Gazze çatışması çerçevesinde sıcak savaşın yayılma ihtimali heybede bekletiliyor. Vakit daraldıkça; devletler hem tehditlerini arttırıyor hem de sorunlu meselelerini çözüme kavuşturmak istiyor.

Amerika ve Çin arasında ekonomik çatışma son gaz devam ederken; Ukrayna Devlet Başkanı V. Zelenskiy, Çin’in gizlice Rusya’ya silah sağladığını iddia ederek; Çin'e yönelik endişe verici bir suçlamada bulundu.

Zelenskiy iddiasını genişleterek; Çin’in Rusya’ya olan yaptırımlar nedeni ile doğrudan Rusya’da silah fabrikaları kurduğunu söyledi.

Zelenskiy, çatışma esnasında ele geçirilen esir iki paramiliter Çin askerinin videosunu; uluslararası normlara aykırı olmasına rağmen paylaştı. Ukrayna tarafından yapılan açıklamaya göre; en az yüz elli Çin vatandaşı cephede Rusya safında savaşıyor.

Videosu yayınlanan Çin kökenli paramiliter asker, Ukrayna’nın kendisine iyi davrandığını ve ebeveyni için üzüldüğünü söyleyerek; “Savaş, daha önce olduğu gibi, sadece televizyon dizilerimde veya filmlerimde vardı” dedi ve “Daha önce anlattıklarının gerçeklikle uyuşmadığını gördüğünü” kaydetti.

Çin, Ukrayna krizinde hiçbir tarafa silah tedarik etmediğini söyleyerek; Zelenzkiy’in iddiasının asılsız olduğunu belirtti. Çin Dışişleri Bakanlık sözcüsü ayrıca; “Çin’in Ukrayna meselesindeki pozisyonu her zaman açık; çatışmanın sonlandırılması ve barış görüşmelerinin başlatılmasını istiyor” dedi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin, Moskova'nın Ukrayna'daki üç yıllık savaşı sırasında Rusya ile yakın ekonomik ilişkilere sahip. Ancak tarafsızlık imajı yansıtmaya çalıştı ve savaşa herhangi bir şekilde dahil olduğunu reddetti.

Amerika’nın Rusya’ya çağrısı devam ederken Ukrayna tarafından Çin’in gündeme getirilmesi düşündürücü. Zira Amerika ile Çin arasındaki sürtüşme son noktaya yaklaşıyor.

Küresel durum saat başı değişiyor.

Amerika ile İran arasındaki uranyum zenginleştirme ve nükleer enerjinin kullanımı ile ilgili görüşmeler Umman ve Roma’da yapıldı. Görünürde ilerleme var gibi görünüyor.

Başkan Trump, ABD'nin İran'la çok iyi görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Amerika, anlaşma karşılığında İran’a ne gibi taviz verecek, şu an için bilinmiyor. Muhtemelen ekonomik destek ve İran’ın siyasi olarak önünün açılması olabilir. Peki kime karşı? Türkiye olabilir mi?

Roma görüşmeleri, sadece İran'ın geleceği değil, küresel dengelerin şekillendirileceği bir satranç oyununa dönüşüyor.

Çin, ABD ile İran’ın anlaşma aşamasına yaklaşmasına şüpheyle bakıyor. Çin, ABD’yi Batı Asya’da barışı getiren aktör olarak görmek istemiyor. Pekin, İran ile yapılan enerji ve ticaret anlaşmalarını bir nükleer kriz bağlamında kaybetmek istemiyor. ABD'nin hegemonyasına karşı Asya merkezli alternatif bir düzen inşa etme stratejisinin bir parçası olarak İran'ın tarafsızlığını ve direnç kapasitesini önemli görüyor.

Suriye İç Savaşı ve Ukrayna çatışmasında Rusya’nın yanında yer alan İran; Moskova'ya Ukrayna altyapısına yönelik saldırılarda kullanılan binlerce Shahed İHA'sı ve kısa menzilli balistik füzeler tedarik etti. İran'ın yardımıyla Rusya, Geran-2 olarak bilinen kendi varyantlarını üretmeye başladı,

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesi ile İran arasında siyasi, ekonomik ve askeri bağları güçlendirmeyi amaçlayan kapsamlı; 20 yıllık Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı imzalayıp iki ülkeyi resmen müttefik yaptı.

Kremlin, anlaşmanın yatırım, ulaştırma, lojistik ve insani yardımlar gibi temel sektörlerdeki ikili ilişkileri güçlendirmeyi amaçladığını belirtirken, aynı zamanda acil bölgesel ve küresel sorunlara da değinilmesini hedeflediğini kaydetti.

Putin, bir medeniyet olarak Rusya'nın yükseliş aşamasında olduğuna ve “ yürüyüşte” olduğunu kabullenmiş; kendini feda eden vizyonerlerin, medeniyetlerin gelişmesinin arkasındaki itici güç olduğunu da belirtiyor.

Aslında yaklaşan bir savaşta herkes bulunduğu safı sıklaştırıp; cepheyi sağlama almak istiyor.

“Batı ve Rusya’nın bir savaşta karşı karşıya gelmesi nükleer, biyolojik, kimyasal ve büyük bir ihtimalle ilk defa denenecek silahların kullanılmasını gündeme getirir ki bu, Batı medeniyetinin sonu anlamına gelir.”

Ülkeleri, üçüncü dünya savaşına çekecek sebep ne olabilir? Güvenlik bekası mı?

Bu ateş herkesi yakar

Küresel Güney, Trump'ın ticaret savaşının bedelini ödeyecek. Küresel durgunluk her an başlayabilir.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Trump’a karşı; “Güney-Güney işbirliğini güçlendirmek” için Güneydoğu Asya ülkelerini ziyaret etti.

Xi Jinping’e göre Çin; dünyaya istikrar sağlamada öncü bir rol üstlendi. Xi'nin tek taraflı tehditler zemininde Güneydoğu Asya turu, bölgede ve dünyada barış ve refah için ivme kazandırabilecek mi? Çin odaklı küreselleşme; tüm ülkelere fayda sağlayabilir. Ülkelerin izole olmasını engelleyebilir.

Çin, ABD tehdidine karşı, ‘Küresel Güney’ kuşağını Bir Kuşak Bir Yol Projesine çoktan ekledi. Koordinasyon ve iş birliğini güçlendirerek; tek kutupluluğa ortaklaşa karşı çıkıp, güçlünün zayıfı avladığı orman kanununa, barış, iş birliği, açıklık ve kapsayıcılık gibi Asya değerleriyle karşı koymalıdır. Bu, Asya ailesinin parlak beklentilerini koruyacaktır

Tek taraflılığın ve hegemonyacılığın ulus devletlerden/ halktan destek görmediği açık.

Açıkça görüldüğü gibi, olası bir Çin/ABD Savaşına karşı; Güneydoğu Asya’da komşuluk diplomasisi geliştiriliyor. Çin'in dostluk, samimiyet, karşılıklı yarar ve kapsayıcılık ilkelerini pazarlaması; komşu ülkelerle dostluk ve ortaklık geliştirme politikasının gerisindeki asıl sebep ne, Çin güven telkin etmiyor.

Tekil değer sistemi dayatan Küresel hegemonya; İsrail’i korumaya ve kollamaya devam ediyor.

İsrail, göründüğü gibi süper bir güç değil. Atom bombasına sahip ama asıl destek Avrupa/Amerika’dan.

İsrail Muhalefet Lideri Yair Lapid’in yaptığı açıklama, İsrail’in iç dengelerinin her an yıkılabileceğini gösteriyor; Lapid, “Kesin istihbarat bilgilerine dayanarak söylüyorum, başka bir felakete doğru gidiyoruz. İsrail'de siyasi suikast, hatta suikastlar yaşanacak. Yahudiler Yahudileri öldürecek ifadesini kullandı.

Daha ne desin.

Yahudiler Yahudileri öldürecek ve Netanyahu hedefte, suikasta kurban gidebilir. Savaş hem kendi başını hem de İsrail’i yiyecek!

Üçüncü Dünya Savaşı öncesinde İsrail’e kim saldıracak?

Güvenliği sıfır toplamlı bir varlık olarak görüyorlar ve bu da münhasır askeri ittifaklar yoluyla çatışmaya yol açarken, kalkınma hakları ile güvenlik hakları arasındaki içsel bağ sıklıkla göz ardı ediliyor.

Savaşın yıkıcı gücü arttıkça, savaşın olma ihtimali azalıyor.

Bu ateş herkesi yakacak!

Tarafların yani Hegemonya dışındaki ülkelerin, Çin örneğinde olduğu gibi; güç birliğine giderek, uhulet ve suhuletle saflarını sıklaştırmaları lazım.

.

Mehmet Yıldırım, dikGAZETE.com

https://rg.ru/2021/02/14/putin-zaiavil-o-beskonechnom-geneticheskom-kode-rossii.html?utm_referrer=https%3A%2F%2Fmeduza.io%2F

https://www.dikgazete.com/haber/iran-ile-abd-arasindaki-nukleer-muzakereler-roma-da-devam-ediyor-944583.html

https://www.dikgazete.com/haber/rusya-disisleri-bakani-lavrov-islam-dunyasiyla-guvene-dayali-iliskileri-surduruyoruz-944908.html

https://dailynewshungary.com/labeling-polisario-as-terrorist-gains-momentum/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook |DailyNewsHungary

https://www.politico.eu/article/germany-volunteer-fix-army/

https://www.kurdistan24.net/tr/story/836261/rusya-ve-iran-aras%C4%B1nda-stratejik-ortakl%C4%B1k-anla%C5%9Fmas%C4%B1

https://www.cgtn.com/

https://haber.sol.org.tr/haber/abd-iran-nukleer-gorusmeleri-roma-asamasi-2-cin-ve-rusyanin-tutumu-397660

https://www.indyturk.com/node/742761/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/%C3%BC%C3%A7%C3%BCnc%C3%BC-d%C3%BCnya-sava%C5%9F%C4%B1-olur-mu

https://www.timesofisrael.com/lapid-warns-crazy-incitement-against-ronen-bar-could-lead-to-political-murder/

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001508292

https://www.dwturkce1.com/tr/%C3%A7inli-%C5%9Firketler-neden-t%C3%BCrkiyeyi-tercih-ediyor/a-72296544

YAZARIN DİĞER YAZILARI