?>

Zürafa ve gergedan gibi canlıların fosilleri Kapadokya'nın geçmişine ışık tutacak

Nevşehir'in Gülşehir ilçesindeki fosil lokalitesinde gün yüzüne çıkarılan milyon yıllık fosillerin de aralarında yer aldığı yaklaşık bin kalıntı, Kapadokya bölgesinin geçmişine ışık tutacak.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Nevşehir

İlçede 2013 yılında Yeniyaylacık köyü yakınlarında konut inşaatının hafriyat işlemleri sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan fosil lokalitesinde paleontolojik kazı çalışmaları başlatıldı.

Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cesur Pehlevan başkanlığındaki kazılarda ortaya çıkarılan zürafa, gergedan, sırtlan fosili başta olmak üzere çeşitli türlere ait bine yakın kalıntı laboratuvarda inceleniyor.

NEVÜ bünyesindeki Kapadokya Doğa Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (KADAM) sınıflandırılan kalıntılar, uzun yıllar korunabilmesi için çeşitli yöntemlerle güçlendiriliyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Pehlevan, AA muhabirine, fosil örneklerinin Kapadokya bölgesinin geç miyosen devir faunasının belirlenmesine katkı sağlamasının yanı sıra geçmişte Anadolu'nun göç yollarındaki önemini açığa çıkaracağını belirtti.

Çalışmaları heyecanla yürüttüklerini anlatan Pehlevan, "Faunamızda, gergedan, zürafaların o dönemde yaşamış türlerine ait fosil formları ile sırtlan ve yer domuzu gibi canlıların kafatasları, alt çeneleri, kemikleri gibi fosiller buluyoruz. Elde edilecek veriler bilim dünyası ile paylaşılacak ancak fosillerin ayrıştırılması, tanımlanması uzun ve külfetli bir süreç." dedi.

Pehlevan, fosillerin bölgedeki volkanik tüf kayaç yapısı sayesinde korunarak günümüze kadar ulaştığına şahit olduklarını aktardı.

"Afrika savana koşullarında sezonsal yağışların olduğu bir yerdi"

Bugüne kadar yaklaşık bin fosilin kayıt altına alındığına dikkati çeken Pehlevan, şunları kaydetti:

"Elde ettiğimiz fosiller, yaklaşık 8,6 ile 7,6 milyon yılları arasına karşılık geliyor. Biz bu dönem için pencere açmış oluyoruz. Bu buluntular jeoloji tarihini tamamlamak adına önemli. Daha önce Yunanistan ve İran'daki faunayı biliyorduk ama Anadolu bunun neresinde, göç yollarında hangi canlılar var, bunları bilmek, tanımlamak doğa tarihi adına önemli. Buluntulara göre burası, kurak, yarı kurak bir iklime sahipti. Günümüzdeki Afrika savana koşullarında sezonsal yağışların olduğu bir yerdi. At türleri ve bovidler gibi açık alan canlılarına ait fosiller var. İki tür gergedan var."

Pehlevan, "Ayrıca paleotermometre analizi sayesinde hangi besinlerle beslendiler, hangi su kaynaklarını kullandılar, merkezi Kapadokya olmak üzere sınırları ne kadardı, bunları anlayabilmek için çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Otizmli piyanist atlet 'yapamazsın' diyenlere inat güzel sanatlar lisesinde okuyor

2022-04-01 15:31 - Çevre-Hayat

Bakan Çavuşoğlu, Brüksel'de 'Türkiye Güzellikleri' fotoğraf sergisinin açılışına katıldı

2022-04-06 19:57 - Kültür Sanat

Kırılan kolu savaş nedeniyle tedavi edilemeyen Ukraynalı kadın Çorum'da sağlığına kavuştu

2022-04-05 11:47 - Çevre-Hayat

Parmak izi teşhis sisteminin ortak kullanımıyla 192 bin 387 olayın faili tespit edildi

2022-04-06 14:57 - Asayiş

Bocce sporcusu iki kız kardeş, yeni madalyalar için form tutuyor

2022-04-02 12:35 - Spor

Türk bilim insanları 5 yıl boyunca 'çöl tozunun' sağlığa zararlarını araştırdı

2022-04-02 11:19 - Sağlık

Türkiye'nin 4,5G ile tanışmasının üzerinden 6 yıl geçti

2022-04-01 11:26 - Teknoloji

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Isparta'da 33 projenin açılışını yaptı

2022-03-31 18:42 - Ekonomi

NATO dışişleri bakanları Brüksel'de Ukrayna ana gündemiyle toplanıyor

2022-04-06 13:45 - Dünya

Ağrı'da 'kar kaplanları' martın son gününde de yoğun kar mesaisinde

2022-03-31 15:08 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Sanayi sitesinin ‘Bob Ross’u atölyesini sanat galerisine dönüştürdü

12:07 - Kültür Sanat

TRT ortak yapımı 'Karayazı' kısa filminin çekimleri tamamlandı

21:20 - Kültür Sanat

'Bir Ömrün Sonbaharı' filminin galası yapıldı

00:05 - Kültür Sanat

Asrın felaketinde madencilerin kahramanlıklarının anlatıldığı 'K-Ömür' belgeselinin gösterimi yapıldı

22:14 - Kültür Sanat

Hadrianopolis Antik Kenti ören yeri ilan edildi

18:45 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İstanbul Valisi Gül: Ocak ayında 86 bin 274 litre sahte ve kaçak alkol ele geçirildi

14:42 - Gündem

Uludağ'da kar kalınlığı yaklaşık 1 metre ölçüldü

14:38 - Gündem

Bursa-İstanbul deniz otobüsü ile Çanakkale'de feribot seferlerinin bazıları iptal edildi

14:32 - Çevre & Seyahat

Karacabey Ovası'nın verimi Gölecik Barajı ile artacak

14:28 - Ekonomi

Kalyon PV "karbon nötr panel" üreticisi olmaya hazırlanıyor

14:23 - Ekonomi