Zirve 23’ün sürpriz konuğu Selçuk Bayraktar oldu

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul

Baykar Teknoloji Lideri ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Siz eğer o makineyi (solunum cihazı) bir insana nefes olması için yapıyorsanız bütün o çabanız asırları aşan bir anlam kazanıyor. O ruhsuz makine sizin inancınız ile birlikte bir anda anlam kazanıyor." dedi.

Ulaşım, teknoloji, hızlı tüketim, spor, medya, denetim ve danışmanlık alanlarında lider isimlerle 2 bin 500'ü aşkın üniversite öğrencisine seslenen Zirve 23, Volkswagen Arena'da devam etti.

Programın ilk gününde sürpriz konuk olarak sahneye çıkan Bayraktar, katılımcılara geliştirdikleri insansız hava araçları hakkında bilgi verdi.

2000’li yıllardan itibaren ufak bir ekip olarak Baykar’ın insansız hava araçları serüvenine başladığını anlatan Bayraktar, "2000'li yıllara dönecek olursak drone çok bilinmiyordu. İnsansız hava aracı tanınan bir teknoloji değildi. 20 sene öncesinde 'insansız hava aracı mı olur.' diye bir algı vardı." dedi.

"Bayraktar TB2 dünyada en fazla ülkede kullanılan insansız hava aracı"

Yaptıkları insansız hava araçlarının gelişiminden bahseden Bayraktar, 2007’de ilk defa Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine milli bir uçak girdiğinin altını çizdi.

Bayraktar, "2009’da Bayraktar TB1 uçtu. 2014’te bütün dünyaya nam salmış Bayraktar TB2 ilk uçuşunu yaptı. Bu uçak, 2015’te Roketsan’ın geliştirdiği milli akıllı mühimmat ile donatılması ile birlikte ilk milli SİHA’mız haline geldi. Bizim yolculuğumuz 6 kilo ile başlamıştı. 2019’da 6 tonluk Akıncı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 2021’de de silahlı kuvvetlerin envanterine girdi." diye konuştu.

Bayraktar TB2’nin bugün dünyada en fazla ülkede kullanılan insansız hava aracı olduğunun altını çizen Bayraktar,"Kendi sınıfındaki en meşhur ve gelişmiş insansız hava aracı olarak tüm dünyada takip ediliyor. Akıncı da bir yıldır görevde ve halihazırda onun da ihracat sözleşmeleri imzalandı." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, hayata dair "ne, nasıl ve neden" olarak temelde 3 soru olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz pozitif bilimciler en temeldeki soru olan 'ne' sorusu ile daha çok ilgileniyoruz. Kainata bakıp insan nedir sorusunu açıklamaya çalıyoruz. Bunu matematiğin kanunları ile izah etmeye çalışıyoruz. Mühendisler de bu kurallar ile eserler geliştirmeye çalışıyor. Aslında ‘ne’ sorusu ile gidebileceğimiz çok bir yer yok. Ne sorusundan daha önemli bir soru var nasıl sorusu. Ne yapıyorsun o kadar önemli değil. Nasıl yaptığın, hangi ahlakla ve hangi doğrularla yaptığın hatta bütün sistem tersini söylerken senin dosdoğru yapman senin yaptığın işe kıymet katmaya başlıyor. Bunun yanında daha da önemli bir soru var sosyal bilimi ilgilendiren o da 'neden' sorusu."

Dünyada salgın döneminde yaşanan solunum cihazı sorununa değinen Bayraktar, bu dönemde solunum cihazı yokluğu sebebiyle pek çok insanın yoğun bakımlara düştüğünü anlattı.

Bayraktar, solunum cihazları yokluğundan ölenler olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu tıbbi cihazlar arasında nispeten vasat sayılabilecek bir cihaz. Baktığınızda dünyanın bugün geldiği teknolojide yapamayacağı bir cihaz değil. Ben öleceksem herkes ölsün yaklaşımı ile parça satılmaz oldu. Modern batıda cihazların üreticileri parça bulamaz oldular. Bu sefer kimse cihazı üretemez hale geldi. Üretilemeyince çok fazla insan ölmeye başladı. Bunları 21'inci yüzyılda modern dünyada yaşadık. Peki bizler o dönemde ne yaptık? Bir şekilde geliştirdiğimiz birikimlerimizle sağlık çalışanlarının da gayretine destek vermek amacıyla ve medeniyetimizin değerlerinden aldığımız ilhamla acaba cihaz mı bağışlasak dedik. Ama bu yetmez bundan öte bir şey yapalım dedik ve solunum cihazı ürettik."

Türkiye’nin ürettiği bu cihazların sadece ülke içinde kullanılmadığını ve dünyadaki ülkelere de gönderildiğini anlatan Bayraktar, "Makine içinde elektronik bazı aksamları olan bir makine. Bu haliyle bir şey ifade etmiyor. Ama makinenin dünyanın bir ucunda en imkanı olmayan bir insana gidip nefes olması çok anlam ifade ediyor. Siz eğer o makineyi bir insana nefes olması için yapıyorsanız bütün çabanız asırları aşan bir anlam kazanıyor. O ruhsuz makine sizin inancınız ile birlikte bir anda anlam kazanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İklim değişikliği 2050’ye kadar milyonlar için açlık ve yoksulluk riski yaratabilir

2022-10-15 13:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa tutuşmuş vaziyette, 'Acaba bu kış nasıl geçecek?' Elhamdülillah, hazırlıklarımızı yaptık

2022-10-09 18:52 - Siyaset

Ünlü Yönetmen Erdal Gürbüz Aksiyon Yönetmenliği Hakkında Gençlere Tavsiyelerde Bulundu

2022-10-13 12:21 - İnsan&Hayat

Crocus Group, fitness ağını büyütüyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-10-09 07:33 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan millete seslendi... Esnaf ve öğrencilere müjde!

2022-10-10 21:51 - Siyaset

Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Sertel: Yatırımlarımız gençlere odaklı

2022-10-09 07:37 - Özel Haber

Dezenformasyonla Mücadele Yasası çocukları nasıl koruyor?

2022-10-11 06:32 - Özel Haber

Zeytinburnu Millet Bahçesi'nin resmi açılışı 14 Ekim'de yapılacak

2022-10-12 16:39 - Çevre-Hayat

Irak'taki kuş meraklılarının adresi: Erbil kuş pazarı

2022-10-12 14:55 - Magazin

İnsansız helikopter ve kamikazeye yatırım desteği

2022-10-13 12:28 - Teknoloji

İlgili Haberler

AB, büyük teknoloji firmaları arasındaki yapay zeka anlaşmalarını inceliyor

19:13 - Teknoloji

Yerli helikopter motoru TEI-TS1400, 1740 beygir gücüne ulaştı

14:58 - Teknoloji

Araştırmaya göre, yünlü mamutların nesli "genetik olmayan" sebeplerle tükendi

13:52 - Teknoloji

Türksat 6A "yerli imece"yle kanatlandı, uyduda milli markanın yolu açıldı

11:38 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (21 Haziran-27 Haziran)

18:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'de bir eve düzenlediği saldırıda 2'si çocuk 4 Filistinli öldü

03:28 - Dünya

Trump: Sorun Biden'ın yaşı değil, yetersizliği

00:22 - Dünya

Lübnan'dan dünya ülkelerine İsrail tehdidine karşı dayanışma gösterme çağrısı

00:08 - Dünya

Papa Franciscus gelecek yıl Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini söyledi

23:38 - Dünya

İspanya, Uluslararası Adalet Divanında İsrail'in soykırımla yargılandığı davaya müdahil oldu

23:32 - Dünya