?>

Zika virüsüne karşı 3 metrekarelik 'koruma kalkanı'

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlileri ile öğrencilerinden oluşan ekip, "Zika virüsü"nün de taşıyıcısı olan sivrisineklere karşı yüksek frekansta ultrasonik ses üreterek 3 metrekarelik koruma alanı oluşturan cihaz tasarladı.

Teknoloji - 8 yıl önce

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlileri ile öğrencilerinden oluşan ekip, "Zika virüsü"nün de taşıyıcısı olan sivrisineklere karşı yüksek frekansta ultrasonik ses üreterek 3 metrekarelik koruma alanı oluşturan cihaz tasarladı.

UÜ Teknik Bilimler MYO öğretim görevlileri Dr. Basri Kul, Nevin Karahan ve Pelin Akyuva ile üç öğrencinin tasarladığı, yakaya, çantaya, şapkaya takılabilen üç farklı boyuttaki cihaz, sivrisinekleri uzak tutarak kişiyi virüs riskine karşı koruyor.

Güneş enerjisiyle şarj edilebilen cihaz, gece gündüz kullanılabiliyor.

Nevin Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun sivrisinek ısırmalarından sonra ciddi alerjik reaksiyonlar gösterdiğini, "Sivrisineklere karşı kişisel bir koruma yapılabilir mi?" diye düşünürken, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Zika virüsü uyarısını yaptığını, onun üzerine bu cihazı tasarlamak için harekete geçtiklerini söyledi.

Zika virüsü bulaşan kişinin bunu fark etmediğini, hafif gribal enfeksiyon şeklinde geçirdiğini ifade eden Karahan, "Zika virüsü, özellikle bağışıklık sisteminin düşük olduğu çocuklarda, yaşlılarda ve özellikle gebelerde çok ciddi hasarlara neden oluyor. Özellikle gebelere bulaşması sonucu 'mikrosefali' denilen kafatası normalden 30 santimetre daha küçük bebek doğumlarına, bebek ölümlerine ve çeşitli hastalıklarına neden olabiliyor." dedi.

"Ultrasonik ses çıkarıyor"

Basri Kul da daha önce kullanılan teknolojilerin altyapılarından faydalanarak bir sivrisinek kovucu tasarlamak istediklerini anlattı. Bu amaçla deneysel çalışmalar yaptıklarını belirten Kul, şunları kaydetti:

"Ürünün giyilebilir, yeni nesil elektronik ekipmanlarla donanımlı ve taşınabilir olması gerektiğini düşündük. Özellikle hamile kadınlarda tehlikesini düşünerek, güneş enerjisiyle çalışmasını istedik. Bünyesindeki lityum polimer pille şarj olsun istedik. Bunun yanı sıra güneşli saatlerde kendini şarj edecek, olmadığı zamanlarda pille beslenecek. Böylece 7/24 çalışacak. Bu amaçla sivrisineklerin rahatsız olduğunu ispatladığımız yüksek frekansla ses üreten cihazı geliştirdik. Cihaz, ultrasonik bir ses çıkarıyor. Bu sesin hava moleküllerini titreştirmesi, sivrisineklerde rahatsız edici bir etki oluşturuyor. Cihaz, yaklaşık 3 metrekarelik alana etki ediyor. Çantaların üzerine yapıştırılabilir, şapka üzerine takılabilir ya da broş gibi yakaya takılabilir. Yaklaşık bir düğme boyutunda olduğu için farklı yerlerde de konumlandırılması mümkün. Cihazın birkaç saat güneş alması yeterli."

Saat pili' denilen yassı pillerle çalışıyor

Cihazın sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığını söyleyen Kul, "Üç farklı tipte ürün yaptık. Bir tanesi düğme boyutunda, sadece yuvarlak 'saat pili' denilen yassı pillerle çalışıyor. Boyutu yaklaşık 1 santimetre çapında. Diğeri çantalara, kıyafetlere monte edilebilen, güneş enerjisi ve lityum pille gece-gündüz çalışmaya uygun, biraz daha büyük bir model. Buradaki hedef, pilin bitme ihtimalini minimize etmek. Bir diğeri de yakaya takılabilir, pille çalışan model. Hepsinin de hedefi giyilebilir seviyede küçük, hafif ve rahat olması." dedi.

"Patent almayı düşünmüyoruz"

Kul, çalışma için patent alınabileceğini ancak ana hedefi "sağlık" olan bu cihazın bilgilerinin paylaşılmasından yana olduklarını belirterek "Patent almayı düşünmüyoruz. Çalışmamızın kaynak kodlarını, tasarım detaylarını açık kaynak olarak vermek istiyoruz. Yapmak isteyen herkes yapabilir. Biz, burada bunun bilimini geliştirmekle sorumluyuz. Gerekirse üretimini başka firmalar yapabilir. Ana hedefimiz, millete faydalı katma değerler üretmek." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Prof. Şaban Ali Düzgün’ün tasavvuf ve tarikatlerle ilgili sözlerine Müfid Yüksel’den tepki!

2016-08-16 08:25 - Özel Haber

Behçet Oktay'ın ailesi 'şehitlik' istiyor

2016-08-15 18:22 - Gündem

Darbecilerin silahları, mühimmatları ve dahası...

2016-08-13 04:18 - Özel Haber

İsrail'den Müslümanlara Harem-i Şerif tehdidi

2016-08-17 18:55 - Genel

Makedonya eski İmamı Selim Çoraklı: Fuat Avni, Gülen’in özel istihbaratının adıdır!

2016-08-12 17:07 - Gündem

Çaykur Gabon’da

2016-08-15 19:17 - Ekonomi

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında 5 ayrı iddianame

2016-08-14 16:07 - Gündem

Trilyon derece sıcaklıktan doğan zenginlik

2016-08-16 14:48 - Teknoloji

CarrefourSA’da kurban satışları başlıyor

2016-08-12 13:02 - Gündem

Nata Holding'den 140 milyon dolarlık yatırım

2016-08-17 13:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

James Webb Uzay Teleskobu, Sombrero Galaksisi'nin yüksek çözünürlüklü görüntüsünü yakaladı

13:42 - Teknoloji

Dünya'nın yeni "mini uydusu" "2024 PT5", Güneş'in çekimiyle yörüngeden

13:13 - Teknoloji

Kodlama ve robotik eğitiminin amacı teknolojiyi tüketen değil, üreten nesil yetiştirmek

12:37 - Teknoloji

TÜMOSAN askeri motorda seri üretime denizden başlayacak

12:18 - Teknoloji

Türkiye'nin oyun teknolojisinde 10 yılda 5 unicorn çıkartması bekleniyor

12:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

NATO komutanı Amiral Vandier'e göre, Avrupa silahlanma yarışını kazanmak için kurallarını esnet

15:12 - Dünya

TİHEK "Filistin'de İnsan Hakları İhlalleri ve Gazze Soykırımı Raporu" hazırladı

15:08 - Gündem

Bakan Fidan: Medeniyetler çatışmasına gerçek anlamda hiç bu kadar yakın olmamıştık

15:03 - Gündem

UEFA'dan Kadir Sağlam'a görev

14:57 - Spor

Karadeniz'de üç ilde kar nedeniyle mahsur kalan 12 kişi kurtarıldı

14:53 - Gündem