Beş çocuk annesi Kıymet Uyanık, 4 yıl önce eşini kaybedince biri zihinsel engelli 5 çocuğuna yıkılmak üzere olan evlerinde hem annelik hem de babalık yaparak üstün bir fedakarlık sergiliyor. Komşularının ve devlet yardımının haricinde hiçbir geliri olmayan anne Kıymet Uyanık, çocukları ile beraber evinin sağlam olan tek bir odasında hayatına devama çalışıyor. Evin banyo, tuvalet, mutfak ve diğer kısımları yıkılmaya yüz tutarken, tüm bunlara rağmen anne Uyanık, zihinsel engelli ve yatalak olan çocuğunun bir gün iyileşip ayağa kalkmasını dört gözle bekliyor.
Çocuğunun yanından hiç ayrılmayan Uyanık, şöyle konuştu: “Eşimi 4 yıl önce kaybettim. Eşimin yokluğunda çocuklarıma hem anne hem de baba olmaya çalıştım. Bir çocuğum doğuştan zihinsel ve bedensel engellidir. Evimin tuvaleti, banyosu, mutfağı ve diğer kısımları neredeyse kullanılamaz halde ama ben yine de çocuklarımla beraber yaşamaya çalışıyorum. Allah komşularım ve devletimizden razı olsun, çünkü bana yardımcı oluyorlar. Yatalak olan çocuğum ağız yoluyla beslenemediği için karnında ameliyatla beslenmesi için bir delik açıldı. Çocuğumu bu yolla mama ile beslemek zorunda kalıyorum.” Kadınları Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hatıra Serkehni ve Başkan Yardımcısı Günay Gündoğdu, Anneler Günü nedeniyle fedakarlık örneği göstererek engelli çocuklarına tüm imkansızlıklara rağmen bakan anneleri ziyaret edip günlerini kutlayarak, çeşitli hediyeler verdi.
Kadınları Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serkehni, “Biz dernek olarak yılın annesi Kıymet ablayı seçtik. Çünkü Kıymet ablanın beş çocuğu var. Yıkılmak üzere olan bir evi ve özürlü bir çocuğu var. Perişan ve mağdur durumda olduğu için bu yüzden büyük bir annelik örneği gösteren Kıymet abla bizim nazarımızda Bitlis’te yılın annesidir” dedi.
HANIM ÇAKIR BİRİ ENGELLİ ALTI ÇOCUĞUNA VE GELİNİ İLE TORUNUNA BAKIYOR
Bitlis merkezi 8 Ağustos mahallesinde ikamet eden Hanım Çakır adlı anne ise, engelli çocuğunun maaşıyla 10 nüfusa bakıyor. Kocasının belinden rahatsız olduğunu ve buna rağmen yaz aylarında inşaat işlerinde çalıştığını ifade eden Hanım Çakır, bir oğlunun hapiste olduğunu söyleyerek gelini ve torununa kendisinin bakmak zorunda olduğunu belirtti. Doğuştan zihinsel ve bedensel engelli olan çocuğuna bütün olumsuzluklara rağmen bakmaya çalışan Çakır, “İki göz odada 10 kişi yaşamaya çalışıyoruz. Çocuğumun özürlü maaşı dışında hiçbir gelir kaynağımız yok. Çocuğumun tedavisi mümkün ama özel hastanelerde çok para olması lazım. Bu yüzden tedaviyi tam anlamıyla yapamıyoruz” şeklinde konuştu.
VAHİT OLCAY BİTLİS
dikGAZETE.com