İSTANBUL - HİKMET FARUK BAŞER
Türkiye Hafıza Şampiyonu ve hafıza teknikleri uzmanı Yunus Emre Karahan, hafıza teknikleri ve zihin haritaları eğitimlerinin, yaşanılan çağda çocukların ve yetişkinlerin istedikleri şeyleri hafızalarında tutabilecekleri en güzel yöntem olduğunu belirterek, "Çocukların bu yönetimleri bilmesi, unutmayı unutmaları anlamına geliyor." dedi.
İyi öğrenmek ve bilgiyi en kolay şekilde hatırlamak için, farklı yöntemler olduğunu belirten Karahan, ''Bu işe temelden başlamak gerekiyor. Öğrenmede en güzel yöntemlerden birisi tekrardır. Tekrar, bilgiyi en kolay akılda tutma yöntemidir. 7'den 70'e herkesin tekrar etmesi gerekiyor. Hatta bunla ilgili söz de vardır; 'yüz seksen defa da olsa tekrar iyidir' diye.'' ifadelerini kullandı.
Karahan, her insanın öğrenme aşamasında tekrar etmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Aslında herkes tekrar etmesini gerektiğini biliyor. Ancak sıkıntı; insanların nasıl tekrar edeceğini bilmemesi. Mesela kolay tekrar etmede ve unutmamada bazı aşamalar vardır. Bu aşamalar ise 5 tanedir. Birinci aşama; bir şeyi ilk öğrendikten sonra 10 ila 30 dakika arasında tekrar etmek. İkinci aşamada 1 gün sonra, üçüncü aşamada 1 hafta sonra, dördüncü aşama 1 ay sonra tekrar yapmak. Son olarak kişi 6 ayda bir tekrar yaparsa uzun süre boyunca hafıza da kalıyor tekrar ettiği şey. Bu en kolay hatırlama ve unutmama yöntemlerinden birisidir.''
'Çocuklarda tekrar erken yaşta başlamalı'
Çocuklarda tekrarlamanın küçük yaşlarda başlamasının önemine işaret eden Karahan, ailelerin tekrar etme periyotlarına çocukları alıştırması gerektiğini anlattı.
Karahan, küçük yaşta diş fırçalama gibi tekrar gerektiren alışkanlıkların kazandırılmasının çocukların okul hayatlarında da rahat etmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
"Kolay Öğrenme Teknikleri" adında bir başlık oluşturduklarını aktaran Karahan, ''Bunun içerisinde hafıza teknikleri ve zihin haritaları var. İkisini beraber, bu teknikleri derslere uyguluyoruz. Bütün derslerde bundan faydalanabiliyoruz. Tüm insanların unuttuğu şeyler normal, sıradan, her zaman olan şeyler. Biz hatırlamaları için normalden farklı, saçma, absürt hale getiriyoruz. Derslerde de aynı olayı yapıyoruz. Fen Bilimleri'nde ya da Türkçe'de bir konu çalışırken o konuyu bizlere hatırlatacak saçma bir hikayeyle farklı bir bağlantı yaparak, farklı kodlamalarla onları hatırlıyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.
'Çocukların hayal gücü sınırlandırılmamalı'
Hafıza teknikleri ve zihin haritaları eğitimlerinin, yaşanılan çağda çocukların ve yetişkinlerin istedikleri şeyleri hafızalarında tutabilecekleri en güzel yöntem olduğunu kaydeden Karahan, çocukların bu yönetimleri bilmesinin, unutmayı unutmaları anlamına geleceğini belirtti.
Ailelerin, çocukların hayal gücünü sınırlandırmamaları gerektiğinin altını çizen Karahan, ''Anaokulda, çok ufak yaşlarda hayal gücünü kullanabilme yetimiz yüzde 90 iken, bu ilkokul, lise dönemlerinde düşüşe geçiyor. Hayal gücünü sınırlandırdığımız zaman, hem unutma başlıyor, hem de akılda tutmama, bağlantı sağlamama başlıyor. Özellikle renkler hatırlamada yüzde 80 etki yapar. Çocukların renkli kalemleri kullanmasını sağlasın aileler. Bunlar unutmamayı sağlamlaştırır. Bununla birlikte bizim bahsettiğimiz gibi hafıza teknikleri ve zihin haritaları eğitimini çocuklar öğrenirse ya da bu eğitimleri aileler aldırırsa uzun süre boyunca hatırlamayı sağlayabilirler.'' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com