Zeytinlik semti tarihi evlerin restorasyonuyla önemli turizm destinasyonu oldu

Giresun'un Zeytinlik semtinde, 19. yüzyılda Fransa'nın Marsilya kentine fındık ticareti yapan gemilerle taşınan yapı malzemeleri de kullanılarak inşa edilen 40 ev, kentin turizm destinasyonları arasında önemli bir yer tutuyor

Kültür Sanat - 7 gün önce

Giresun

Giresun Valiliği, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve İl Özel İdaresi, 19. yüzyılın en önemli kent tasarımı örneklerinden Zeytinlik semtinin özgün dokusunun ortaya çıkarılması amacıyla Tarihi Zeytinlik Mevkii Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi'ni hayata geçirdi.

Kent merkezinde, 3. derece sit alanı olan semtte, birinci etabı 2018, ikinci etabı ilse 2020'de tamanlanan proje kapsamında 40 ev aslına uygun restore edildi.

Toplam 16 bin liraya mal olan projenin ardından Zeytinlik semtinin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne kazandırılması için gerekli başvurular yapıldı.

DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, DOKA olararak bölgenin turizm potansiyelini harekete geçirmek adına turizmde planlamadan analize, mali destek programlarından tanıtım faaliyetlerine kadar pek çok çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bu çalışmalardan birinin de Giresun'un tarihi Zeytinlik semtinde yürütülen proje olduğunu belirten Akpınar, sürdürülen çalışmalarla tarihi yapıların ortaya çıkarılarak turizme kazandırılmasının hedeflendiğini aktardı.

Akpınar, bölgede projenin iki etap halinde uygulandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Tarihi, kültürel değerlerin korunmasına yönelik çıktığımız mali destek programları kapsamında Giresun Valiliği ve İl Özel İdaresi ile toplam 2 etaplı proje uyguladık.

Tarihi Zeytinlik semtinin ihyası ve oradaki binaların aslına uygun restore edilerek turizm destinasyonu haline getirilmesi için yaptığımız proje kapsamında toplam 16 milyon lira destek sağlandı. 40 tescilli yapıyı bölge turizminin hizmetine sunduk. Bu proje ile bölgede turizm hareketliliği yaşanmaya başladı."

Bölgenin tanıtımı, markalaşması için çalışmalarına devam ettiklerini aktaran kaydeden Akpınar, "Zeytinlik semtinin sürdürülebilir bir turizm yaklaşımı, kalkınma anlayışıyla gelecek nesillere aktarılması ve turizmde marka haline gelmesi için UNESCO geçici miras listesine başvuru da yapıldı." dedi.

Akpınar, Giresun'da turizmle ilgili yaptıkları çalışmaların sadece Zeytinlik'ten ibaret olmadığını, farklı değer ve kültürlerin turizme kazandırılması için projeler yürüttüklerini de söyledi.

"Bu evler zamanın akıllı evleriydi"

Tarihi Zeytinlik Mevkii Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Koordinatörü ve Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazanfer İltar ise Zeytinlik semtinin 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulan bir yerleşke olduğunu söyledi.

Zeytinlik'in, Osmanlı-Rus savaşında Rusların Trabzon'a yaklaşması üzerine Gümüşhane'deki zengin altın madencilerin "Ruslar buraya da gelir." endişesiyle Giresun'a göç ederek "Gogora Mahallesi" olarak bilinen bölgeye yerleşmesiyle ortaya çıktığını anlatan İltar, tarihi semtte 80 civarında evin günümüze kadar ulaştığını belirtti.

İltar, evlerin her birinin kendine özgü karakteri bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Her ev bahçe içerisinde, kendi içerisinde bir konsept gibidir. Örneğin her evin müştemilatı vardır, fırını, ocağı, sarnıcı, çamaşırlığı, kuyusu vardır ve günlük ihtiyaçlarına karşılık verebilecek 'şenlik' denilen küçük bahçesi vardır.

Evler, birbirinin manzarasını kesmeyecek şekilde yapılmıştır. Yüksek duvarların arkasında bir mahremiyet de oluşturulmuştur. Bu evler zamanın akıllı evleriydi."

"Evlerin yapı malzemesi ve mobilyası Avrupa'dan getirildi"

Semtte 19. yüzyıldan itibaren çok üst düzey bir yaşantının oluştuğunu ifade eden İltar, "Evler yapılırken yapı malzemesinin çoğu başta Marsilya olmak üzere Avrupa'dan getirilmişti. Buradan Avrupa'ya fındık götüren gemiler dönüşte iç mimarlık ürünleri getirmişler. Buradaki evlerin içerisinde mobilyalar ve yapı malzemesinde Avrupa'daki önemli firmaların markalarını bulabilirsiniz." diye konuştu.

Doç. Dr. İltar, Zeytinlik semtindeki bazı tarihi evlerde hayatın sürdüğüne de işaret ederek, şunları söyledi:

"Ülkemizde geleneksel konutların bir arada bulunduğu tarihi kentler şu anda ticari amaçlı kullanılmaktadır. Evler, diğer yapılar olsun, kafe, restoran gibi amaçlarla hizmet veriyor.

Ancak buradaki evler hala yaşanabilir durumdadır. Hala 19. yüzyıldan kalma eşyalar vardır. O yüzden buradaki her ev başlı başına bir müze gibidir."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İran'da cumhurbaşkanı seçimine adaylık başvurusu yapanları değerlendiren Konsey, 6 isme onay verdi

2024-06-09 15:08 - Dünya

Avrupa'nın "şampiyonları" Almanya ve İspanya

2024-06-13 11:34 - Spor

İsrail'in 250 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 202'ye çıktı

2024-06-12 15:53 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Hakan Fidan ile görüşecek

2024-06-11 14:53 - Dünya

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bayraktaroğlu sınır ötesindeki üs bölgelerini inceledi

2024-06-08 10:28 - Gündem

Halkbank yurt dışı piyasadan 300 milyon dolar kaynak temin etti

2024-06-13 10:26 - Ekonomi

İDDEF'in gönüllü doktorları Gine Bissau'da sağlık taraması yaptı

2024-06-10 14:52 - İslam-Hayat - Zilhicce 1445

ÇEVREFEST'te özel sektör ve üniversiteler çevre alanındaki projelerini tanıttı

2024-06-08 20:28 - Gündem

Şair ve yazar Mevlana İdris Zengin, vefatının ikinci yılında kabri başında dualarla anıldı

2024-06-07 21:07 - Kültür Sanat

Otomotivde "köpük" ortadan kalktı, fiyatlar düşüşe geçti

2024-06-09 13:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

Avukatlar 'Yırtık Cübbe' ile 23 yıldır tiyatro eserlerini sahneliyor

13:03 - Kültür Sanat

Kursiyer olarak başladığı halk eğitim merkezinde üniversiteli 'usta öğretici' oldu

12:23 - Kültür Sanat

İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerinde bayram yoğunluğu yaşanıyor

18:47 - Kültür Sanat

Şair ve yazar Mevlana İdris Zengin, vefatının ikinci yılında yad edildi

16:22 - Kültür Sanat

Almanya'dan memleketine dönen Caner Bal, evinin bodrumunu bağlama atölyesine çevirdi

14:28 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Barış Konferansı saçmalığı Fener Rum Patriğinin Ekümeniklik iddiasına nasıl çanak tuttu? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

08:52 - En Son Yazılar

Sivas'ta şarampole inen yolcu otobüsünde 8 kişi yaralandı

08:42 - Asayiş

'Bozdoğan-44' operasyonunda 4 terörist etkisiz hale getirildi

08:28 - Asayiş

Ataşehir'de iş merkezinde çıkan yangın söndürüldü

08:07 - Asayiş

Meksika'da aşırı sıcaklardan ölenlerin sayısı 155'e yükseldi

08:03 - Dünya