?>

Zeytin üreticisi Kilis'ten zeytinyağında sahtecilik uyarısı

Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, piyasada çeşitli yağlarla karıştırılarak renklendirici ve aromalarla üretilen sahte zeytinyağlarının bulunduğunu belirterek tüketicileri uyardı.

Ekonomi - 3 ay önce

Kilis

Şekeroğlu, AA muhabirine, Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Kilis'te soğuk sıkım erken hasadının 15 Ekim'de başladığını hatırlatarak bu sıralar son günlerin yaşandığını aktardı.

Erken hasat soğuk zeytinyağında verimin düşük, kalitenin ise yüksek olduğunu anlatan Şekeroğlu, "Özellikle Kilis yağlık zeytinlerinde yaptığımız bilimsel çalışmaların sonucunda Omega-7 ve Omega-9 yağ asitlerinin, beyin hücrelerinin yapı taşı olan nevronik asitlerin erken hasat zeytinyağında daha yoğun olduğu tespit edilmiştir." dedi.

Şekeroğlu, ileriki günlerde de normal yağlık hasada başlanacağını belirterek sahte yağ konusunda tüketicileri uyardı.

Son dönemde tağşiş zeytinyağının gündeme gelmesiyle ilgili Şekeroğlu, şöyle konuştu:

"Tağşiş olayları, çok ciddi sorunlara yol açıyor. Başta Tarım Bakanlığı olmak üzere farklı birimlerce denetimler de yapılıyor. Yapılan araştırmalarda sahte yağların içerisinde çeşitli tohum yağlarının bulunduğu görüldü. Bu da tüketici açısından ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Zeytinyağına bu yağların katılışı aslında analizlerle belirlenmekle birlikte tüketici sahte zeytinyağını pek ayırt edemiyor. Uzun yıllardır zeytinyağıyla uğraşan birçok üreticimiz bile bu tağşiş yağları maalesef ayırt etmekte zorlanıyor."

Gerçek zeytinyağının rengi, kokusu ve aromasıyla diğerlerinden ayrıldığını ifade eden Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"Gerçek bir zeytinyağı yeni biçilmiş çim kokusunu veya bir elma kokusunu ya da bir çilek kokusunu andırır. Zeytinyağını yudumladığınızda boğazınızda hafif bir acılık bırakıyor ve o acılık belli bir süre sonra geçiyor. Eğer bu acılık boğazınızda sürekli olarak kalıyorsa o acımış ve bozulmuş zeytinyağı demek. Yani yeni hasat soğuk sıkım zeytinyağı yeşil renkte, meyvemsi aromada ve içtiğinizde boğazda bir yakıcılık bırakır. Bu tatlı bir yakıcılık ve boğazımızda kısa bir süre sonra geçer ve boğazınızın rahatladığını hissediyorsunuz."

Şekeroğlu, coğrafi işaretli Kilis zeytinyağına AB tescili almak istediklerini, bu konuda Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği tarafından çalışmaların yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Zeytinyağı fabrikası işletmecisi Süleyman Mercimek de yaklaşık 4 kuşaktan bu yana zeytinyağı üretimi yaptıklarını anlattı.

Mercimek, çiftçilerin hasat ettiği zeytini bekletmeden fabrikaya getirdiğini ve modern makinalarla sıkımı yapılarak sofralara ulaştırdıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eczacıbaşı Dynavit, Şampiyonlar Ligi'nde ikinci kupanın peşinde

2024-11-05 11:33 - Spor

Milli kick boksçu Asuman, şampiyonalardaki talihsizliğini yenmek istiyor

2024-11-02 13:52 - Spor

Fenerbahçe, Trabzonspor maçının kamp kadrosunu açıkladı

2024-11-02 18:03 - Spor

Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci'nin adalesinde kısmi yırtık tespit edildi

2024-11-05 12:02 - Spor

9. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2024-11-07 20:47 - Siyaset

ABD'de Cumhuriyetçi aday Trump, Michigan'da rekor sayıda Müslümanın desteğini aldığını öne sürdü

2024-11-05 09:47 - Dünya

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, kariyerinin ilk WTA şampiyonluğunu elde etti

2024-11-04 09:37 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fontana ile görüştü

2024-11-08 00:08 - Gündem

ABD Başkanlık seçimi sonuçlarının sosyal rahatsızlığa yol açma riski endişe oluşturuyor

2024-11-05 11:37 - Dünya

Borsa liginin ekim ayında tek kazandıranı Galatasaray oldu

2024-11-03 11:33 - Ekonomi

İlgili Haberler

Afrika'ya ocakta yapılan ihracatta Kuzey Afrika ülkeleri öne çıktı

11:37 - Ekonomi

Hazır yemek sektörü ramazan ayını bekliyor

11:23 - Ekonomi

TESK'ten ramazan alışverişi yapacak vatandaşlara "merdiven altı ürün" uyarısı

11:17 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı 'Haksız Fiyat Artışı Bildirimi Mobil Uygulaması'nı yeniledi

10:18 - Ekonomi

AB Suriye'ye yönelik bazı sektörel yaptırımları kaldırmayı planlıyor

23:10 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Afrika'ya ocakta yapılan ihracatta Kuzey Afrika ülkeleri öne çıktı

11:37 - Ekonomi

Hamas ile İsrail arasındaki esir takasında yedinci tur

11:32 - Dünya

Seyrantepe'deki derbilerde Fenerbahçe istediğini alıyor

11:28 - Spor

Hazır yemek sektörü ramazan ayını bekliyor

11:23 - Ekonomi

TESK'ten ramazan alışverişi yapacak vatandaşlara "merdiven altı ürün" uyarısı

11:17 - Ekonomi