?>

Zelenskiy, İtalyan şirketleri ülkesinin yeniden inşasına çağırdı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın geçen yıl başlattığı savaş sebebiyle ülkesindeki yıkımın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmediğini belirterek, İtalyan şirketlerini ülkesinin yeniden inşasına davet etti.

Dünya - 2 yıl önce

Roma

Ukraynalı lider, İtalyan hükümetinin girişimiyle, başkent Roma'daki kongre sarayında iki ülke yetkililerin yanı sıra bin kadar girişimcinin katılımıyla enerji, sağlık, altyapı gibi alanlara yönelik gerçekleştirilen "Ukrayna'nın yeniden inşası" konulu konferansa çevrim içi katıldı.

Zelenskiy, Ukrayna'nın doğal kaynakları olduğuna dikkati çekerek, "Ukrayna küresel pazara sunacak çok fazla kaynağa sahip. Farklı ülkelerde milyonlarca aileye gıda sağlayabiliyoruz. Doğal gazımız, lityumumuz ve çok ham maddemiz var, birçok sektörde Rusların yerini alabiliriz ki onlar kalkınmadan ziyade savaşa odaklanmış durumdalar." diye konuştu.

Ukrayna olarak topraklarını düşmana teslim etmeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Yüzlerce köyümüz füze saldırılarıyla yakılsa da onları yeniden ayağa kaldırmaya hazırız. Toprağımızda bu şekilde açık yara bırakmayacağız. İnsanlarımızın milyonlarca insan gibi güvenlik içinde yaşayabilmesi için ülkeyi modern standartlarda yeniden inşa etmek istiyoruz. Şirketlerinizi de bu geleceği inşa etmeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı, şöyle devam etti:

"İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiç kimse böyle bir yıkım görmedi. Ama bu durum gelecek için, kalkınma için bir fırsat getirecek. Çünkü Ukrayna olarak enerji sektörümüzü, endüstrimizi değiştirmemiz, silahlı kuvvetlerimizi modernize etmemiz, Avrupa’da yürürlükte olan güvenlik standartlarını karşılaması gerekiyor. Bu standartlara ulaşmak zorundayız."

Meloni, Zelenskiy'nin İtalya'yı ziyaret etmesini umuyor

Konferansın kapanışında söz alan Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal da İtalyan iş insanlarına seslenerek, "İtalyan deneyimi, bizim için gerçekten çok önemli. Sizi davet etmek istiyoruz. Savaşın bitmesini beklemeyin." dedi.

Dünya Bankasının savaştan dolayı kaybı 400 milyar avronun üzerinde tahmin ettiğini anımsatan Şmigal, "İş projeleriyle gelin. Konut restorasyonundan başlamak üzere özellikle enerji ağlarının ve tüm altyapının yenilenmesi için 14 milyar dolarlık acil ihtiyaçlar söz konusu. Tabii mayınların temizlenmesi gibi bir durum da var." değerlendirmesinde bulundu.

Şmigal, bu ziyaretleri vesilesiyle İtalya ile bir dizi muhtıra imzalayacaklarını belirterek, bunların birinin sanayi sektörüne, birinin Ukrayna demir yollarına, birinin çevrenin korunmasına ilişkin olacağı bilgisini verdi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de İtalyan iş insanlarına seslenerek, "Şunu söylemek istiyorum: Kiev’in zaferi konusunda bahse girmekten korkunuz olmasın, korkmayın." dedi.

Meloni de Zelenskiy'nin kısa süre içinde İtalya'ya gelmesini ümit ettiğini belirtti.

Konferansta liderlerin konuşmalarının ardından İtalyan ve Ukraynalı şirketler arasında ikili görüşmeler yapıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kentsel dönüşümdeki yeni adımlar evini yenileyeceklere kolaylık sunuyor

2023-04-22 13:57 - Ekonomi

Fransa'da bir hastane, acil servisini personel eksikliği nedeniyle geçici olarak kapattı

2023-04-22 18:13 - Sağlık

Çanakkale'deki yabancı ülkelerin anıt ve mezarlıkları 108. yıl törenlerine hazırlanıyor

2023-04-21 11:52 - Gündem

Sudan Ordusu Komutanı: Sudanlıların serbestçe hareket etmesini sağlayan ateşkes istiyoruz

2023-04-20 23:13 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2 bin 431 personel alım ilanı Resmi Gazete'de

2023-04-26 03:23 - Gündem

Döviz varlıklarını kur korumalı mevduata dönüştüren mükelleflere vergi istisnası

2023-04-25 11:53 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin'de AK Parti'nin bayramlaşma programına telefonla bağlandı

2023-04-22 13:13 - Siyaset

Malatya'daki konteyner kentlere 28 bin 802 depremzede yerleştirildi

2023-04-25 12:58 - Gündem

ABD, yolsuzlukla suçlanan eski Peru Devlet Başkanı Toledo'yu ülkesine iade etti

2023-04-24 11:18 - Dünya

Kahramanmaraş'ta etkili olan hortum nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı

2023-04-20 18:42 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

00:17 - Dünya

İsrail uçakları, Suriye'de 17 hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya

Vatikan: Papa tedaviye iyi cevap veriyor ve iyileşmeye devam ediyor

00:07 - Dünya

Trump'ın Özel Temsilcisi Witkoff, Zelenskiy'nin Trump'a gönderdiği mektupta özür dilediğini söyledi

23:48 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanlığı: Cumhurbaşkanı Şara ile Ferhad Abdi Şahin anlaşma imzaladı

22:32 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kar beklentisini düşürdü

03:17 - Çevre & Seyahat

New York borsası resesyon endişeleriyle düşüşle kapandı

00:23 - Ekonomi

Türkiye, Jeopolitik Fırtınada dik duruyor! -Mehmet Yıldırım yazdı-

00:22 - En Son Yazılar

Rusya'da sebze fiyatlarındaki artış yaptırımlar ve tarifelerle bağlantılı

00:21 - Özel Haber

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

00:17 - Dünya