?>

'Zam olmaması için çalışıyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, elektrik tarifesine zam gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Zam olmaması için çalışıyoruz" dedi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 8 yıl önce

İSTANBUL Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, 2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi'nde (Istrade 2017) yaptığı konuşmada, 2002 yılında çıkarılan elektrik piyasası kanunundan sonra kamunun zorunlu olmadıkça yeni bir yatırım yapmadığını söyledi.

Özelleştirmelerin hükümet programında yer alan ve devam ettirilecek bir uygulama olduğunu belirten Dönmez, "Kamunun toplam elektrik üretiminin yüzde 40'ı kadarlık bir yük aldığını söyleyebiliriz. Bundan sonraki dönemde de kamu payının yüzde 25'lerin altına inmeyecek şekilde olacağını düşünüyoruz. Hesaplamalarımıza göre bu durum piyasanın serbest hareket etmesinin önünde engel gibi görünmüyor." diye konuştu.

Dönmez, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) ayrıştırılarak yeniden yapılandırılmasına yönelik de "Depolamada yeni giriş noktalarının oluşturulması, doğalgaz ticaret platformlarının oluşturulmaması gibi hazırlıkların tamamlanmadığı bir fotoğraf var. Bunları şimdi yavaş yavaş tamamlıyoruz. BOTAŞ'ın üretim kısmında öngördüğümüz projeleri hayata geçirdiğimizi söyleyebilirim. Aksayan tarafımız, doğalgaz ticaret platformunun olmamasıydı. Şimdi onunla alakalı olarak Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) çalışmalar yapıyor. Gelecek yıl onu da devreye alacağız ve piyasa biraz daha serbestleşmiş olacak." dedi.

"Doğalgaz fiyatlarına zam planı yok"

Doğalgaz fiyatlarına ilişkin kısa vadede planları bulunmadığını bildiren Dönmez, elektrik tarifesine zam gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Maliyetleri etkileyebilecek birtakım unsurlar var. Bunlar ekibimiz tarafından çalışıyor. Ekonominin gereği neyse onu yapmamız gerekir. Geçen yıl doğalgazda maliyetler düşünce indirim yapıldı ancak geçmişte zaman zaman artışlar da söz konusu oldu. Şu anda ne zaman zam olacak sorusunun cevabı yok. Zam olmaması için çalışıyoruz." dedi.

Türkiye'nin şu anda Azerbaycan, İran ve Rusya'dan doğalgaz aldığını hatırlatan Dönmez, gazın giriş fiyatı aynı kaldığı müddetçe gerçek bir rekabet ortamı oluşacağı beklentisinin "hayalcilik" olacağını ifade etti.

Dönmez, tam rekabet ortamını sağlamak için gerekirse BOTAŞ'ın yasal sınırları içine çekilebileceğini dile getirerek, "Bunun yolu da Türkiye'ye yeni kaynaklardan doğalgaz getirmekten geçiyor. Türk Akımı ile Rusya'dan daha güvenli bir yol üzerinden doğalgaz girişi sağlamış olacağız. Bu kaynak çeşitliliğinin sağlanmasıyla gazın gazla rekabetini sağlamış olacağız. O takdirde BOTAŞ da rekabet etmek zorunda kalacak." ifadesini kullandı.

Muhabir: Zeynep Duyar

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'FETÖ'nün Kara Kuvvetleri imamı' olmakla suçlanan Akyüz iddiaları reddetti

2017-05-24 18:10 - Genel

THY'den ramazan ikramı

2017-05-25 18:00 - Genel

THY Euroleague - Real Madrid: 70 - CSKA Moskova: 94

2017-05-22 00:07 - Spor

Göz bebekleriyle komut verilen tekerlekli sandalye geliştirildi

2017-05-21 15:22 - Çevre-Hayat

Sağlık çalışanına FETÖ'den 10 yıl hapis cezası

2017-05-24 17:17 - Gündem

'Sensin külüstür'

2017-05-25 16:12 - Genel

Bu Şehir Arkandan Gelecek final yapıyor

2017-05-23 13:17 - Magazin

Engelli İngiliz'in yamaç paraşütü hayali gerçekleşti

2017-05-24 18:09 - Genel

Süper Lig - Antalyaspor: 2 - Bursaspor: 1 (Maç sonucu)

2017-05-21 03:32 - Spor

Engelli minik Zilan'ı ayağa kaldıran ayakkabısı çalındı

2017-05-25 15:42 - Sağlık

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor