ANKARA - ÖZEL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 12 yıl aradan sonra Irak ve Kuzey Irak Bölgesi'ni ziyareti, bölgenin güvenliği ve ekonomik entegrasyonu için çok önemli bir adım olduğu ifade edildirken özellikle görüşülecek olan Kalkınma Yolu projesi, bölgenin istikrarı için hayati bir önem taşımakta olduğu da kaydediliyor.
Projeye, ABD'nin de yatırım yapmak istediği de ifade ediliyor.
Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gencehan Tunay, Kalkınma Yolu Projesinde, Mersin limanı olmadığı takdirde projenin aktif hale geçmeyeceğini söyledi.
Tunay, proje ile ilgili açıklamasında şunları ifade etti: “Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. “Yeni İpek Yolu” olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.
Proje amaçlarından birincisi, kurulacak limandan 3. Ülkelere mal taşınması hedeflenmelidir. İkincisi ise, projeye destek verecek ve projenin değerini artıracak bölge ülkeleriyle işbirliğine gitmektir.
Bu limanın, ilk gemiyi Eylül 2024'te ağırlaması ve 2025'te ise tamamen açılması bekleniyor.
2014 Mart ayında Irak, bu amaçla Dünya Bankası ile bir anlaşma imzaladı.”
KÜRESEL TİCARETİ ETKİLEYECEK…
“Kalkınma Yolu Projesi”nin, hızlı tren hattının yanı sıra bu süre zarfında; otoyol, Irak ve Körfez ülkelerinin petrol nakil hattı ve gaz nakil hattı gibi iktisadi projeleri ile hizmetleri de kapsayacağını kaydeden Tunay, şöyle devam etti:
“Basra'dan başlayan bu güzergâh, Irak'ın önemli şehirlerinden geçtikten sonra Irak, Türkiye ve Suriye’nin temas noktasından Türkiye'ye girecek ve Mersin Limanı’ndan Avrupa'ya devam edecek. Maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olan projenin, plana göre 2029'a kadar tamamlanması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı'nın Irak ziyareti, Bölge'nin güvenliği ve istikrarı için çok önemli bir adım teşkil etmeli.
Küresel ticareti etkileyecek Irak Kalkınma Yolu ile terörle mücadele birbiriyle bağlantılı, bu yüzden bölgede PKK, YPG ve PYD gibi terör unsurları temizlemeden etkisiz hale gelmeden bu mümkün değildir.
Kalkınma yoluyla birlikte bir güvenlik hattı oluşturulmalıdır.
Bu toplantıda bölgede terör gruplarına destek veren ABD ve Avrupalı ülkelere bir mesaj niteliği taşımalıdır. Hem Aden Körfezi'nde hem Kızıldeniz'de yaşanan gelişmeler, ticaret hatlarında problemlere yol açtı.
Alternatif olan Güney Afrika hattı ise son derece pahalı. Irak Kalkınma Yolu Dünya ticaretinin sürdürülebilir etkinliği için hayati rol oynamaktadır. ABD ve Avrupalı ülkeleri pragmatik bir siyaset izleyerek kendi ekonomik çikarlari için terörist gruplara destek vermeyi keserek onların 'Bağımsız Kürdistan' hayallerini ortadan kaldırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde en büyük kaybı ve zararı Batılı ülkeler yaşar.”
Tunay, Musul ve Kerkük Türkmenlerinin güvenliği ve haklarının korunmasının da ayrı bir gündem maddesi olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.
.
dikGAZETE.com