?>

Yüzer NGS, Arktik Rusya'nın kalkınmasına katkı sağlayacak

"Santral, Kuzey Deniz Hattı güzergahındaki uzak kuzey limanlarına enerji ve ısı sağlayarak projenin kilit bir altyapı parçası olacak"

Ekonomi - 5 yıl önce

Dünyanın ilk yüzer nükleer güç santrali "Akademik Lomonosov" sağlayacağı enerjiyle bulunduğu bölgenin ve Rusya'nın Kuzey Kutbu kıyısı boyunca uzanan nakliye rotası "Kuzey Deniz Hattı" projesinin kilit altyapı parçası olması bekleniyor.

Her biri 35 megavat kapasiteli iki reaktörden oluşan Akademik Lomonosov, yaklaşık 100 bin kişilik bir yerleşimin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip bulunuyor.

Yaklaşık 40 yıl boyunca çalışmak üzere tasarlanan tesis, 19 Aralık'ta elektrik şebekesine bağlanarak ilk elektriğini üretti.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Çukotka Özerk Bölgesi'nin ana elektrik üretim tesisi olacak santralin, 2020'de ticari faaliyetlerine başlaması hedefleniyor.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Rosatom'un yan şirketlerinden Rosenergoatom AŞ'nin Yüzer Nükleer Güç Santralleri İnşaat ve İşletme Müdürü Vitaly Trutnev, yüzer santralin bölgenin uzun vadeli sürdürülebilir kalkınmasını ve enerji güvenliğini sağladığını söyledi.

Enerji tüketimi ve maliyetler göz önüne alındığında Akademik Lomonosov'un bölge için en doğru seçenek olduğunu ifade eden Trutnev, "Bölgede 50 binden fazla insan yaşıyor ve birçok işletme faaliyette. Bu nedenle, yüzer santralin varlığı sadece uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma değil aynı zamanda bölgenin enerji güvenliğiyle de ilgili." diye konuştu.

Trutnev, yüzer santralin Bilibino Nükleer Güç Santrali'nin yanı sıra çevreye zarar veren yakıt türlerinden linyiti kullanan Çaunskaya Kombine Çevrim Santrali'nin yerine geçeceğini kaydederek, "Santral, bölge sakinlerinin kuzeyin zorlu şartlarında ışıksız ve ısıtmasız kalmayacağını ve elektrik üretiminden kaynaklanan zararlı atıkların artık Arktik ekosistemini kirletmeye devam etmeyeceğini garanti ediyor." ifadelerini kullandı.

Yüzer santral, Kuzey Deniz Hattı projesinin kilit limanlarından Pevek'te demirlemesiyle, projenin ihtiyaçlarına uygun olarak Çukotka bölgesinin sosyo-ekonomik gelişimi için gerekli koşulları sağlayacağına dikkati çeken Trutnev, "Santral, Kuzey Deniz Hattı güzergahındaki uzak kuzey limanlarına enerji ve ısı sağlayarak projenin kilit bir altyapı parçası olacak." değerlendirmesinde bulundu.

- Tasarım ve yapımda öncelik güvenlik

Trutnev, santralin, düşük kapasiteli taşınabilir enerji üniteleri arasında öncü bir proje olduğunu belirterek, "Akademik Lomonosov'u benzersiz kılan şey, baştan sona tersanelerde, nükleer buzkıran ve donanma gemileriyle aynı teknolojinin kullanılarak inşa edilmiş olmasıdır." dedi.

Nükleer buzkıranlarda kullanılan reaktörlerin güvenilir bir işletme geçmişine sahip olduğunu aktaran Trutnev, "Aynı tip reaktörün kullanıldığı yüzer santralin tek farkı, nükleer buzkıranların aksine, Kuzey Kutup Denizi'nden güvenli geçiş için değil, karadan elektrik iletiminin neredeyse imkansız olduğu uzak bölgelere enerji sağlamak için kullanılmasıdır." ifadesini kullandı.

Trutnev, santralin, Çernobil ve Fukushima sonrası güvenlik gerekliliklerine bağlı kalarak en yüksek güvenlik standartlarını karşıladığına işaret ederek, "Gelecek yıllarda dev bir gök taşının dünyaya çarpma olasılığı, Akademik Lomonosov'ta ciddi bir kaza olma ihtimalinden neredeyse 2 kat daha fazla." diye konuştu.

Kullanılmış yakıt ve atık yönetim sisteminin radyoaktif maddelerin çevreye sızma olasılığını tamamen ortadan kaldırdığını belirten Trutnev, "Santralin tasarım ve yapımı aşamasında olası tüm senaryolar ve hatta gerçekleşmesi mümkün olmayanlar dahi düşünülerek, tüm acil durum senaryolarının defalarca simülasyonu yapıldı ve test edildi." bilgisini paylaştı.

Trutnev, her ne kadar ihtimal dışı olsa da operatör yönetimindeki tüm koruma sistemlerinin eş zamanlı olarak arızalanması durumunda da pasif koruma sistemlerinin reaktörün güvenliğini ve sızdırmazlığını garanti edeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sibirya kıyılarında dalgaların maksimum yüksekliği 3 metreye kadar çıkabilir. Biz, yüzer santralin 3 metreden 40 kat daha büyük dalgalara dayanabilirliğini test ettik. Gemi saniyede 80 metre hızındaki rüzgarda sabit kalabilir. Ayrıca, geminin yan yatması maksimum 3 ila 5 derecedir, bu da güçlü fırtınaların, dalgaların veya taşkınların geminin alabora olmasına neden olmayacağı ve dolayısıyla reaktörün kapanmasını gerektirmeyeceği anlamına gelir."

- Pilot proje: Akademik Lomonosov

Trutnev, yüzer santralin toplam maliyetinin proje henüz tamamlanmadığı için açıklanmadığını belirterek, "Bu bir pilot proje. Pilot projeler her zaman çok daha pahalı ve yapımı sonraki seri projelere göre daha uzun sürer." dedi.

Yeni teknolojiye dayalı ilk güneş panellerinin de aynı şekilde pahalı olduğunu hatırlatan Trutnev, fiyatlardaki düşüşün seri üretime bağlı olarak gerçekleşeceğini söyledi.

Trutnev, yüzer santrallerin inşaat sahasına yapılacak yatırım maliyetlerinden de muaf olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Santral büyük bir yatırım gerektiriyor ancak özellikle Arktik bölgesinde, yaklaşık 20 ila 25 yıllık işletme ömründe kurulu gücünün yalnızca yüzde 15 ila 20'siyle çalışan rüzgar türbinleri ve güneş panellerinin aksine, bir nükleer santral yüzde 90 kapasiteyle neredeyse 2 katı süre hizmet sağlar.

Yatırım maliyetini, santralin işletme ömrü boyunca üreteceği kilovatsaat miktarına bölerseniz, yüzer santralin alternatiflerinden daha ucuz olduğunu görürsünüz. Erişilmesi zor bölgelerde, elektriğin fiyatı ve maliyeti, ortalama ulusal şebekelerden çok daha yüksektir.

Bu nedenle yüzer santrallerin seri halde inşasına yapılan yatırımlar ekonomik olarak karlıdır."

Trutnev, bu tesislerin elektrik ve ısı tedariğinin yanı sıra gerekli ünitenin kurulumuyla suyu tuzdan arındırabilme özelliğine de sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bayern Münih sezona Hans Flick'le devam edecek

2019-12-22 19:14 - Spor

Afrika'da 2019 böyle geçti

2019-12-24 14:37 - Dünya

Ant Yapı'ya “Sektörüne İlham Veren Kurum” ödülü

2019-12-26 06:04 - Özel Haber

Diyarbakır annelerinden Üçdağ: Devletin maaşını alıyorlar ama çocukları dağa götürüyorlar

2019-12-23 20:24 - Günün Fotoğrafı

Hatay'da 427 şişe kaçak içki ele geçirildi

2019-12-23 17:37 - Asayiş

Estetik operasyonlarda komplikasyon gelişme riski her zaman mevcut

2019-12-21 14:37 - Sağlık

Bakan Turhan özel gereksinimli bireyleri YHT ile Konya'ya uğurladı

2019-12-24 17:32 - Gündem

Ayrılıkçı Katalanlar bağımsızlık hedefinden vazgeçmiyor

2019-12-21 23:22 - Gündem

Bakan Varank'ın tercihi 'Mehmetçik çocukların yüzünü güldürdü' oldu

2019-12-24 13:52 - Siyaset

Ersan İlyasova favori AA fotoğraflarını seçti

2019-12-22 14:47 - Spor

İlgili Haberler

BM, ABD'nin yeni gümrük vergilerinin küresel ekonomiye etkisinden endişeli

22:32 - Ekonomi

AJet'in ocak ayındaki zamanında kalkış-varış oranları yüzde 80'in üzerine çıktı

16:42 - Ekonomi

Savunma ve havacılık sanayisi yılın ilk ayında ihracat rekoru kırdı

16:08 - Ekonomi

Sakarya'da üretilen oto bakım ve temizlik ürünleri 84 ülkeye gönderiliyor

15:17 - Ekonomi

Trakya'dan geçen ay 155,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi

15:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Beyaz Saray, Musk'ın Trump için "özel bir hükümet çalışanı" olduğunu açıkladı

22:52 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze'deki ateşkes sürecinin garantisinin olmadığını söyledi

22:48 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, kapatılması tartışılan USAID'in direktör vekili oldu

22:43 - Dünya

BM, ABD'nin yeni gümrük vergilerinin küresel ekonomiye etkisinden endişeli

22:32 - Ekonomi

Gaziantep FK'yi 1-0 yenen Galatasaray, Fenerbahçe ile 6 puanlık farkı korudu

22:28 - Spor