?>

Yüzde 100 yerli üretim küçük ölçekli rüzgar türbinleri ihtiyaç alanlarında 5 saatte kurulabiliyor

Yeşil ve sürdürülebilir unsuruyla yenilenebilir enerjinin en büyük payından biri olan rüzgar enerjisinin 10 kilovata kadar ölçeklendirilebilen küçük kapasiteli türbin uygulamaları, 5 saatte müstakil binalara monte edilip elektrik üretimi yapabiliyor.

Ekonomi - 5 gün önce

Ankara

Elektrik enerjisine ihtiyaç, bu sektördeki teknolojik gelişimlerin önünü açarken, yenilikçi iş modelleri enerji ihtiyacının daha kolay karşılanmasına yardımcı oluyor.

Küçük ölçekli rüzgar türbinleri, jeneratör ihtiyacı olan telekomünikasyon baz istasyonları, otoyollar, üretim tesisleri, hastaneler, tarım sulama alanları, savunma sanayii tesisleri, müstakil evlerin çatıları ya da bahçe ile birlikte bina cephelerine uygulanabiliyor.

Rüzgar türbini üreticisi Tumurly Technology System Üst Yönetici (CEO) Furkan Yazıcı, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yüzde 100 yerlilikle üretilen bu türbinlerin mevcut durumda yıllık 2 binin üzerinde üretildiğini, 6 kıtada 42 ülkeye ihracatını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ürünlerde TÜBİTAK Ar-Ge desteğinin bulunduğunu dile getiren Yazıcı, "Merkezimiz İstanbul'da, üretimimiz de İstanbul fabrikamızda gerçekleşiyor. İTÜ ARI Teknokent'te de yazılımlar, ARGE ve uzaktan izleme sistemleri geliştiriyoruz. İTÜ ARI Teknokent Tumurly'nin yüzde 2 hissedarı aynı zamanda. Biz şirket olarak taşınabilir, modüler, küçük ölçekli rüzgar türbini teknolojilerine odaklandık ve yüzde 100 yerli olarak ülkemizde bu ürünlerin üretimini yapıyoruz. Hedef kitlemiz içinde halihazırda güneş sistemi kullanan müşteriler de mevcut. Küçük ölçekli rüzgar türbinlerimizi mevcut güneş enerji sistemlerine entegre edip, hibrid olarak da kullandırmak istiyoruz. Güneşten elektrik elde edilemediği durumlarda ve özellikle gece saatlerinde rüzgar enerjisi ile elektrik ihtiyacının karşılanmasına destek olmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Ürün geliştirme ve Ar-Ge devam ediyor

Yazıcı, küçük ölçekli bu türbinlerin eş kapasitedeki güneş santraline göre yılda 4-5 katı daha dazla elektrik üretebildiğine işaret ederek, türbinlerin 7/24 ana unsur olarak elektrik üretebildiğini anlattı.

Türbinlerin elektrik üretmesi için en az 3,5 metre/saniye hıza ihtiyacı bulunduğunu aktaran Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hızdan sonra aşırı rüzgarlı olması durumunda geliştirdiğimiz otomatik frenleme ve koruma sistemleri devreye giriyor. Uzaktan izleme sistemi ile türbin çalışmalarını istediğimiz zamanlarda izleyebiliyor ve kontrol edebiliyoruz. Kanat mukavemet ve kalitesi uluslararası kalite unsurları ile desteklenmiş bulunuyor. Bu teknolojiyi isteyen müşterimizin binasını öncelikle uydu ve benzer uygulamalar yardımıyla inceliyoruz. Geçmiş yıllardaki rüzgar ölçümlerini yine uygulamalar yardımıyla hesaplıyoruz. Daha sonra türbin kurulumu maksimum 5 saatte yapılabiliyor. Ürünlerimizin dağıtımı ve uygulaması konularında bayilerimiz ve distribütörlerimiz ile çalışıyoruz."

Yenilenebilir enerji kaynaklarının aktif olarak kullanılması ve benimsenmesi amacıyla Tumurly Academy'i kurduklarını ifade eden Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yerli üretim ile rüzgar türbinlerimizi maliyet etkin fiyatlarla kullanıcılar ile buluşturuyoruz. Bu sistemler şebeke bağlantılı on-grid ya da off-grid olarak şebekeye bağlanmadan kullanılabiliyor. Yerli üretim ile rüzgar türbinlerimizi maliyet etkin fiyatlarla kullanıcılar ile buluşturuyoruz. Bu sistemler şebeke bağlantılı on-grid ya da off-grid olarak şebekeye bağlanmadan kullanılabiliyor. 1 kilovat kapasiteli rüzgar türbini maliyetinin yaklaşık 1000 dolar. Evlerin elektrik ihtiyacı 3-10 kilovat arasında değişiyor ve maliyet yaklaşık 4-5 yılda kendini amorti ediyor. Öz tüketim amaçlı olan küçük ölçekli rüzgar türbinlerinin bağlantıları kolaylıkla sağlanabilirken, rüzgar türbininin şebekeye ya da depolamaya bağlı olması durumunda yasal sürecini biz takip ediyoruz. 10 kilovat altındaki rüzgar türbini kolaylıkla kurulabiliyor. Ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çankırı'da yetiştirilen sarıkılçık çeltiği 43 milyon liraya kurulacak tesiste işlenecek

2025-02-11 16:47 - Ekonomi

İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın Bekaa bölgesine hava saldırısı düzenledi

2025-02-10 00:48 - Dünya

Kıbrıslı Türk iş insanı Asil Nadir vefat etti

2025-02-10 02:07 - Gündem

Elon Musk: Grok 3, bir iki hafta içinde piyasaya sürülecek

2025-02-13 11:13 - Teknoloji

Bazı illerde soğuk hava ve kar etkisini sürdürüyor

2025-02-13 17:47 - Gündem

Milli sporculardan Uluslararası Türkiye Açık Tekvando Turnuvası'nda 33 madalya

2025-02-10 22:33 - Spor

NBA All-Star'da 3 takımın kadrosu belli oldu

2025-02-07 18:18 - Spor

Dünyaya çarpma ihtimali olan asteroid, James Webb teleskobuyla izlenecek

2025-02-13 14:58 - Teknoloji

Denizli merkezli silahlı suç örgütüne yönelik operasyonda 32 şüpheli tutuklandı

2025-02-08 13:28 - Gündem

Ege Denizi'nde 5,2 ve 5,1 büyüklüğünde iki deprem

2025-02-11 05:03 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'de doğal gaz erişimi olan yerleşim yeri sayısı 913'e çıktı

13:24 - Ekonomi

Gençler yurt dışına daha çok eğitim için gidiyor

13:03 - Ekonomi

Yeni DOKAP Eylem Planı ile Doğu Karadeniz'de tarım ve turizmde atılım hedefleniyor

12:32 - Ekonomi

Lojistik ve taşımacılık sektörü bu yıl 48 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefliyor

12:18 - Ekonomi

Kısa vadeli dış borç stoku aralıkta arttı

12:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ankara'da Kosova'nın "Bağımsızlık Günü" resepsiyonla kutlandı

13:27 - Gündem

Seçimler öncesi son durum: Almanya’yı ne bekliyor?

13:23 - Dünya

Avustralya'da 157 yalancı katil balina karaya vurdu

13:22 - Dünya

Hatay'da 3 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasında

13:18 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye dış politikada başarı hikayesi yazmaya devam ediyor

13:12 - Gündem