?>

Yurt dışı merkezli kripto para platformları için geri sayım

Türkiye'de yerleşik kişilere hizmet veren ve faaliyet izni için Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvurmayan yabancı kripto para platformlarının, ülkedeki pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini 2 Ekim'e kadar sonlandırması zorunluluğu bulunuyor.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de kripto para piyasalarını düzenleyen "Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 2 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu kanunla kripto piyasalarını düzenleme yetkisi SPK'ye verilirken, bu alanda hizmet sunacak platformların da kuruldan faaliyet izni alması gerekiyor.

Düzenlemeyle, Türkiye'de yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para platformlarına buradaki faaliyetleri için 3 aylık geçiş süreci tanınırken, söz konusu süre 2 Ekim'de dolacak.

Türkiye'deki yerleşiklere yönelik tanıtım yapılamayacak

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyet gösteren ve faaliyet izin için başvuruda bulunmayan yurt dışında yerleşik platformların söz konusu hizmetlerini 2 Ekim'e kadar sonlandırması gerektiğini belirtti.

Aksoy, "SPK, ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 2 Temmuz'da internet sitesinde bir bildiri yayınlayarak yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcıların Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini en geç 2 Ekim tarihine kadar sonlandırmak zorunda olduğunu belirtmişti." ifadesini kullandı.

Yurt dışında yerleşik platformların "Türkiye'de iş yeri açma, Türkçe internet sitesi oluşturma, sunulan kripto varlık hizmetlerine ilişkin doğrudan veya Türkiye'de yerleşik kişi ya da kurumlar aracılığıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunma" gibi durumlarından birini gerçekleştirmesinin, ülkedeki kullanıcılara yönelik faaliyet gösterdiğinin kabulü olacağını oile getiren Aksoy, "Söz konusu tarihten sonra Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyette bulunmaya devam edenler hakkında, kanunun izinsiz kripto varlık hizmeti sunulması ile ilgili hükümlerinde yer alan yaptırımlar uygulanacak." diye konuştu.

Aksoy, yurt dışı merkezli bir kripto para borsasının kullanıcılarına mail göndererek platformun Türkçe kullanımını sonlandıracağını ve Türk kullanıcılar için tüm pazarlama faaliyetlerini tamamen durduracağını bildirdiğini aktararak, "Bu çerçevede, yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, fiilen piyasadan çekilmemekle birlikte kanunda yasaklanan Türkiye'de yerleşik kişiler için ülkeden çekilerek piyasada kalmaya devam etmeleri mümkün olabilir." dedi.

SPK'ye 80 başvuru

SPK'ye bu alanda faaliyette bulunacağını beyan eden kuruluş sayısının 80'e ulaştığını belirten Aksoy, düzenlemelerin ana hatlarıyla olumlu olduğunu, ancak ikincil düzenlemelerde izlenecek ilke ve kuralların büyük önem taşıdığını söyledi.

Aksoy, düzenlemelerle son derece somut ve ayrıntılı düzenlenmiş, katı ilke kararlarına doğru bir gidişatın söz konusu olduğunu ifade ederek, "Düzenleme kapsamında SPK ve TÜBİTAK'ın iş yükü ciddi biçimde artmış durumda. Bir taraftan kanun değişikliğinde öngörülen görevleri yerine getirirken, diğer taraftan konuyla ilgili yeni mevzuat oluşturmaya çalışıyorlar. Bu noktada sektörü iyi tanıyan hukuk, teknik ve finans alanındaki uzmanların istihdam edilmesi önem taşıyor." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güvenli Ödeme Sistemi ile internet ve kapora dolandırıcılığının önüne geçilecek

2024-09-26 11:12 - Ekonomi

TCMB'nin ikinci TL depo alım ihalesine 349 milyar 702 milyon liralık teklif geldi

2024-09-27 15:48 - Ekonomi

Kadın basketbolunda 45. sezon başlıyor

2024-09-27 14:20 - Spor

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

2024-09-27 09:32 - Ekonomi

Rize'de Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder "Lojistik Ulaşım" konulu forum düzenlenecek

2024-09-27 13:48 - Gündem

Yurt dışı merkezli kripto para platformları için geri sayım

2024-09-29 11:23 - Ekonomi

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Lübnan'daki sağlık sistemi büyük zorluklarla karşı karş

2024-09-27 13:17 - Dünya

Japonya'da iktidardaki LDP'nin yeni lideri İşiba'nın haftaya başbakanlığı devralması

2024-09-27 16:13 - Dünya

Kasımpaşa maçında son dakikada yıkılan Galatasaray, ilk kez puan kaybetti

2024-09-28 22:08 - Spor

Dünyanın tercihi Kapadokya

2024-09-27 12:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı, zirai dondan etkilenen 16 meyve türü için destek verileceğini bildirdi

14:42 - Ekonomi

Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı

14:03 - Ekonomi

Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme

13:47 - Ekonomi

Türkiye Avrupa'ya "yeşil hidrojen" ihraç edebilir konuma yakın

13:32 - Ekonomi

Batı Akdeniz'in ilk çeyrekteki ihracat şampiyonu "biber" oldu

12:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, KADEM'in yeni yönetimini tebrik etti

16:47 - Gündem

Guggenheim Müzesi sahte çıkan bomba ihbarı nedeniyle 2,5 saat boşaltıldı

16:37 - Dünya

Mardin'de dili boğazına kaçan öğrenciyi müdür yardımcısı kurtardı

16:12 - Gündem

Almanya'da dolandırıcılık yaptığı belirlenen 10 zanlı Türkiye'de operasyonla yakalandı

16:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfusumuzu artırmak için bir dizi önlem aldık

16:02 - Gündem