?>

Yunanistan'ın Meriç Bölgesinde "göçmen avına" çıkan ırkçı grup gözaltına alındı

Yunanistan'da, Meriç Bölgesinden Yunanistan'a geçen düzensiz göçmenleri hukuka aykırı bir şekilde alıkoyan üç kişi gözaltına alınırken, Yunanistan Yüksek Mahkemesi Savcılığı, ırkçı eylem hakkında soruşturma başlatılması için çağrıda bulundu.

Dünya - 2 yıl önce

Atina

Yunanistan Polis Teşkilatından yapılan açıklamaya göre, Suriyeli ve Pakistanlı 13 düzensiz göçmenin hukuka aykırı olarak, bir araca bağlı bir römorkun içinde tutulduğunu gösteren ve sosyal medyada yayınlanan videonun ardından polis harekete geçti.

Polis, dün akşam Dedeağaç yakınlarında bir aracın sahibi ile araç sahibine bu eylemde yardım eden iki kişiyi gözaltına aldı.

Videoda bir kişinin, göçmenlere küfürler ederek, "Römorkta 25 parça topladım. Bunlar bizi yakacak. Tüm dağ doldu. Bizi yakmaya yeminliler. Hep birlikte organize olun, bunları toplayalım." ifadelerini kullandığı duyuluyor.

Yunanistan Yüksek Mahkemesinden müdahale

Yunan Devlet Televizyonu ERT'nin haberine göre Yunanistan Yüksek Mahkemesi Savcısı Yorgos Adilinis, ırkçı olayla ilgili şiddet kullanımı, insan hayatını tehlikeye atma ve insan kaçırma suçlarından soruşturma başlatılmasını talep etti.

Adilinis, Dedeağaç Savcılığına hitaben yazdığı yazıda, videodaki anlatıcının başka insanları da ırkçı eyleme davet ettiğini belirterek, "Yayınlanan videoda bir Dedeağaç sakinin mültecileri sardalya gibi bir römorka istif ettiği ırkçı şiddet içeren eylem endişe vericidir." ifadelerini kullandı.

Bölgede can kaybı, maddi zarar ve doğa felaketine yol açan yangınların sebeplerinin ortaya çıkarılmasını isteyen Adilinis, bu yangınların ardında organize bir suç örgütünün olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Yunan Bakandan açıklama

Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Yannis İkonomu de, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Yunanistan, güçlü demokratik müktesebata ve insani geleneğe sahip bir hukuk devletidir. Sokak kanunları hiçbir şekilde hoş görülemez." ifadelerine yer verdi.

Muhalefetten tepki

Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) Meclis Sözcüsü Nasos İliopulos, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, hükümeti hem yangınlara yeterince müdahale edememekle suçladı hem de Meriç Bölgesi'nde varlık gösteren ırkçı gruplar nedeniyle eleştirdi.

İliopulos, sivil korumanın gerektiği gibi işlememesinin, bölgede 19 kişinin yanarak ölmesine neden olduğunu savundu.

Meriç Bölgesi'nde devlet mekanizmasının çöktüğünü savunan İliopulos, "Aşırı sağ gruplar hükümetin göz yumması ve Yunan Çözümü Partisi Milletvekili Paris Papadakis'in desteğiyle komplo teorileri üretip göçmen ve mültecileri kovalıyorlar." ifadelerini kullandı.

Irkçılık karşıtı eylem

Yunanistan'da faaliyet gösteren Faşist Tehdit ve Irkçılığa Karşı Birlik Hareketi (KEERFA) düzensiz göçmenlerin römorkta alıkoyulduğu olay için hükümeti ırkçı gruplara göz yummakla eleştirerek, 24 Ağustos Perşembe başkent Atina'da ırkçılık karşıtı eylem çağrısında bulundu.

Yangınlarda 19'ü göçmen 20 kişi hayatını kaybetmişti

Ülkede 5 gündür devam eden yangınlarda, 21 Ağustos'ta Viotia'da bir çoban ile Meriç Bölgesi'ndeki Kavacık'ta (Lefkimi) bir düzensiz göçmen yaşamını yitirmişti.

Dün ise Meriç Bölgesi'ndeki Dadia ormanlık alanında, Yunanistan'a Meriç'ten geçmeye çalışan düzensiz göçmenlere ait olduğu tahmin edilen 2'si çocuk 18 kişinin cesedi bulunmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afrika Birliği, Nijer'in üyeliğini askıya aldı

2023-08-22 15:17 - Dünya

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Türkiye ile ticari ilişkilerin ilerlemeye devam ettiğini söyledi

2023-08-23 00:03 - Dünya

Türkiye, Macaristan ile doğal gaz ihracatı anlaşması imzaladı

2023-08-21 10:57 - Gündem

Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 2'si FETÖ mensubu 3 kişi yakalandı

2023-08-20 17:07 - Asayiş

Kamu toplu sözleşme görüşmelerinde müzakere süreci yarın sona eriyor

2023-08-21 11:08 - Gündem

Fransa'da dün yılın en sıcak günü oldu

2023-08-22 10:52 - Dünya

Yunanistan'ın Meriç Bölgesinde "göçmen avına" çıkan ırkçı grup gözaltına alındı

2023-08-23 15:23 - Dünya

Ankara'da kamyon alt geçitteki hafif ticari aracın üzerine devrildi

2023-08-22 15:02 - Asayiş

Libya açıklarındaki TCG Gemlik gemisinde eğitim

2023-08-22 15:53 - Gündem

Terör zararlarının karşılanması için yapılan başvuruların sonuçlandırılma süresi uzatıldı

2023-08-18 09:03 - Gündem

İlgili Haberler

Macron'dan Ukrayna'da hava, deniz ve enerji altyapılarını kapsayan bir aylık ateşkes öneri

14:18 - Dünya

İran, nükleer görüşmeleri Avrupa ile sürdürecek

14:02 - Dünya

BM Komiseri Türk: Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması derhal yeniden başlamalı

13:57 - Dünya

TİKA'dan Endonezya ve Malezya'da sürdürülebilir kalkınma işbirlikleri

13:32 - Dünya

Trump-Zelenskiy gerilimi: Kritik mineraller neden önemli?

13:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Altın Madencileri Derneği Başkanı Yücel'den "madencilik seferberliği" çağrısı

14:37 - Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç: İş dünyamız 5G ve hatta 6G gibi yenilikleri şimdiden takip etmeli

14:33 - Ekonomi

Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi kapılarını açtı

14:28 - Ekonomi

Gambiya'daki Türk iş insanları, Afrika'ya daha fazla yatırım çağrısı yaptı

14:22 - Ekonomi

Macron'dan Ukrayna'da hava, deniz ve enerji altyapılarını kapsayan bir aylık ateşkes öneri

14:18 - Dünya