?>

Yumurtalık kanserinin sinsi belirtilerine dikkat

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tufan Öge, yumurtalık kanserinin sinsi belirtilerine dikkat çekti.

Sağlık - 7 yıl önce

Jinekoloji kanserlerinin yaklaşık yüzde 27’sini oluşturan yumurtalık (over) kanseri, aynı zamanda jinekolojik kanserlere bağlı ölümlerin de yaklaşık yüzde 53’ünden sorumlu tutuluyor. Yumurtalık kanserinin erken evrede hiçbir belirti vermeden sinsice ilerlediğine dikkat çeken Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tufan Öge, karın ağrısı, şişkinlik ve bel ağrısı gibi ortaya çıkan ilk belirtilerin de başka hastalıklarla karıştırıldığı için hekime geç başvurulduğunu söylüyor. Doç. Dr. Tufan Öge, bu nedenle özellikle menopoz döneminden sonra sinsi belirtilere çok daha fazla önem vermek ve erken tanı için zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak gerektiği uyarısında bulunuyor.

Erken teşhiste yüzde 90 başarılı sonuçlara ulaşılıyor Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer alan yumurtalık kanseri, ağırlıklı olarak menopoz sonrasında ortaya çıkmasına karşın genç yaştaki kadınları da etkileyebilen önemli bir kanser türü olarak dikkat çekiyor. İstatistiklere göre, bir kadının yaşam boyu yumurtalık kanseri geliştirme riski yüzde 1.4 olarak gösteriliyor. Tanının erken evrede konulabilmesinin kadının yaşam şansı açısından son derece önemli olduğunu belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tufan Öge, yumurtalık kanserinde erken teşhis ve tedaviyle yüzde 90’lara varan oranlarda başarılı sonuçlara ulaşılabildiğini ifade etti. Ancak hastalığın kendine has belirtilerinin olmaması nedeniyle hastaların üçte ikisi ortaya çıkan işaretlerin dikkate alınmadığını ve dolayısıyla da tanının geciktiği anlatan Öge, hastalığın evresi ilerledikçe tedavinin de zorlaştığını belirtti.

İlk belirtilere dikkat

Çok sinsi bir hastalık olan yumurtalık kanseri genellikle belirti vermeden ilerliyor ve özellikle erken evrelerinde hastanın neredeyse hiçbir şikayeti olmuyor. Doç. Dr. Tufan Öge, hastalığa bağlı ortaya çıkabilen ilk belirtilerin ise karında şişkinlik hissi, hazımsızlık, kasık bölgesine basınç hissi gibi günlük yaşamda sık karşılaşılabilen sorunlar olduğundan çoğunlukla önemsenmediğine işaret ederek, “Genellikle de kadınlarda sık görülen ve aynı şikayetlerle kendini gösteren irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılabiliyor. Ancak bu şikayetler nedeniyle kadın doğum uzmanına başvurmak birçok hastanın aklına bile gelmiyor” dedi.

"Yıllık düzenli muayenelerini yaptırmaları hayati önem taşıyor" Bu konuda hastaların uyanık olmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Tufan Öge, sözlerine şöyle devam etti; "Belirtilen şikayetler uygulanan tedaviye rağmen devam ediyorsa, mutlaka yumurtalık kanserinden şüphe edilerek kadın hastalıkları doğum uzmanına başvurulması çok büyük önem taşıyor. Kasık ultrasonu ve bilgisayarlı tomografi yardımıyla tanı koymak mümkün olabiliyor. Özellikle menopoz döneminde bu şikayetleri olan kadınların dikkatli olmaları, yıllık düzenli muayenelerini yaptırmaları hayati önem taşıyor."

Ailede varsa risk artıyor

Yumurtalık kanserinin neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinememekle birlikte bazı faktörlerin etkili olduğuna dair çeşitli görüşlerin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Tufan Öge, bunlardan en bilinenin ‘kesintisiz yumurtlama’ olduğunu belirterek, "Hamilelik veya doğum kontrol hapı nedeniyle yumurtlama kesilebiliyor. Her yumurtlama sırasında yumurtalık zarında doğal olarak hasar oluşuyor ve tamir ediliyor. Ancak yıllar içinde bu mekanizma sürekli tekrarlanırken, bazen bilinmeyen bir uyaran ile kanserin başlangıcını oluşturabiliyor" diye konuştu.

Temel tedavi cerrahi

Ayrıca ailesel geçiş gösteren yumurtalık kanserlerinin de olduğunu hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tufan Yavuz, birinci derece yakınlarında meme, bağırsak ve yumurtalık kanseri olan kişilerin düzenli olarak kontrollerini ihmal etmemelerinde yarar görüldüğüne işaret ediyor. Yumurtalık kanserinde temel tedavi yaklaşımı olan cerrahi sonrasında hastalığın yaygınlığı, yani evresinin de belirlendiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tufan Öge, “Çoğu zaman cerrahiye kemoterapi de ekleniyor. Cerrahinin riskli olduğu veya hastalığın çok yaygın olduğu durumlarda önce kemoterapi ardından cerrahi tedavi de uygulanabiliyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Arizona'da yangın nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

2017-06-29 13:17 - Dünya

Eski FBI Direktörü, Trump'la görüşme notlarını paylaşacak

2017-06-29 17:57 - Genel

Yurt dışında yaşayan Türklerin 'memleket' yolculuğu sürüyor

2017-07-03 17:32 - Gündem

Havyarın kilosu 500 lira

2017-07-04 07:27 - Genel

66 bin 500 hurda araç ekonomiye kazandırıldı

2017-07-02 15:37 - Ekonomi

'Herkesin yola bakan güzel bir mezarı olsun' diye vakıf kurdu

2017-07-03 15:22 - Gündem

Güney Afrika'daki Türkler bayramı buruk geçiriyor

2017-06-27 17:22 - Dünya

Manavgat’ta çıkan yangında 550’ye yakın hayvan telef oldu

2017-07-01 21:37 - Gündem

Engellilerin yüzü desteklerle güldü

2017-07-02 14:52 - Çevre-Hayat

Orgeneral Akar'dan şehit evine taziye ziyareti

2017-06-29 22:56 - Genel

İlgili Haberler

"Bilinçsiz kullanılan vitamin ve takviyeler ani kalp krizlerine neden olabilir" uyarısı

11:48 - Sağlık

Türkiye kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakaladı

11:13 - Sağlık

"Mantar pişirme ve muhafaza şartlarına göre gıda zehirlenmelerine yol açabilir" uyarısı

14:37 - Sağlık

Anne sütüne teşvik için mamaların reçeteyle satılması önerisi

13:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, alarm veren sezaryen oranlarına karşı "normal doğum"u teşvik edecek

11:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yurt genelindeki camilerde "şehitler ve mazlumlar" için dua edildi

02:28 - Gündem

Bursa'da palet fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

01:37 - Gündem

Beyrut'ta İsrail'in hedef gösterdiği noktalarda şiddetli patlamalar meydana geldi

00:48 - Dünya

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki halk yoğun bombardıman sonrası bölgeyi terk ediyor

00:43 - Dünya

BM: Gazze'de binlerce kadın hayatlarını tehdit eden sağlık riskleriyle karşı karşıya

00:18 - Dünya