?>

Yüksek vücut sıcaklığı savunma sistemini hızlandırıyor

Yüksek vücut sıcaklığının, tümör, yara ve enfeksiyonla mücadele eden savunma sistemini hızlandırdığı belirtildi.

Sağlık - 7 yıl önce

ANKARA

Science Daily'nin haberine göre, İngiltere'nin Warwick ve Manchester Üniversitesinden matematikçi ve biyologlar, vücut sıcaklığı ne kadar çok olursa, bedenin tümörlere, yaralara ya da enfeksiyonlara karşı savaşan önemli savunma sistemini o kadar hızlandırdığını belirledi.

Araştırmacılar, ateş sırasında olduğu gibi vücut sıcaklığındaki küçük yükselmelerin, enfeksiyonlara verilen tepkiyi kontrol eden hücresel bir “saatin” hızını artırdığını ve bu yeni bilginin, bu süreçte yer alan anahtar bir proteinin hedeflenmesiyle daha etkili ve hızlı çalışan ilaçlar için kapı aralayabileceği kaydedildi.

Biyologlar, iltihap sinyallerinin, saatin çalışmasını başlatmak için "Nükleer Faktör kappa B" (NF-κB) proteinlerini aktive ettiğini buldu.

Bunun, hücrelerin bir tümöre, yara veya enfeksiyona tepki vermesini sağladığı ve NF-κB kontrolsüz olduğunda Crohn hastalığı, sedef hastalığı ve "romatoid artrit" gibi iltihaplı hastalıklarla ilişkisi bulunduğu ifade edildi.

NF-κB saatinin 34 derece vücut sıcaklığında yavaşladığı ve normal 37 derece vücut sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklarda (ateşte, 40 derece gibi) NF-κB saatinin hızlandığı tespit edildi.

Warwick'in Sistem Biyoloji Merkezi'ndeki matematikçiler, sıcaklık artışlarının döngü hızını nasıl artırdığını hesapladı. Ateşli hastalığı önlemek için gerekli A20 denilen bir proteinin bu süreçte kritik olarak yer alabileceği öngörüldü.

Araştırmacılar daha sonra hücrelerden A20'yi çıkardı ve NF-kB saatinin sıcaklıktaki artışlara karşı hassasiyetini kaybettiğini gördü.

Çalışma, sıcaklığın hücreler ve dokulardaki inflamasyonu, biyolojik olarak organize şekilde değiştirdiğini ortaya koydu.Muhabir: Zehra Ulucak

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

MHP'nin listesine 79 kadın aday girdi

2018-05-19 19:07 - Politika

Ombudsman 28 Şubat mağduru kadınlar için devrede

2018-05-22 15:32 - Gündem

Kastamonu'da maviyle yeşilin buluştuğu zorlu güzergah

2018-05-19 15:32 - Çevre-Hayat

Dededen toruna miras: Yarım asırlık tokmak

2018-05-19 15:02 - Çevre-Hayat

UETD'nin adı değişti

2018-05-21 06:02 - Dünya

CW Enerji'den, genç nüfus istihdamına katkı

2018-05-18 17:40 - Ekonomi

Seyahate en fazla '25-44' yaş grubu çıktı

2018-05-17 20:02 - Kültür Sanat

Yüksek vücut sıcaklığı savunma sistemini hızlandırıyor

2018-05-22 19:32 - Sağlık

Ramazan davulcularının mesaisi başladı

2018-05-16 08:49 - Çevre-Hayat

İsrail, Gazze'de Hamas'a ait iki askeri noktayı vurdu

2018-05-17 06:02 - Dünya

İlgili Haberler

Ses kısıklığı 3 haftadan uzun sürerse doktora başvurulmalı

14:12 - Sağlık

Ailelere "topuk kanı testini ihmal etmeyin" uyarısı

13:13 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, 12 ilde 105 hastaneyi denetleyecek

12:32 - Sağlık

Yenidoğanlar için 'Ten Tene Temas Projesi' tüm Türkiye'de uygulanacak

10:33 - Sağlık

Gebelikte su tüketiminin azı da çoğu da zarar

16:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

"Yenidoğan çetesi" davasının dördüncü duruşması yarına ertelendi

20:20 - Gündem

Papa Franciscus, Türkiye ile ilişkilerde dalgalı dönemlerle birlikte ılımlı tutum sergiledi

20:18 - Dünya

Papa Franciscus'un vefatının ardından Katoliklerin yeni ruhani liderinin kim olacağı merak konu

20:13 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell'ı yine hedef aldı

20:07 - Dünya

Putin, İran ile kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasını onaylayan yasayı imzaladı

16:28 - Dünya