?>

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: Uluslararası öğrencilerin çeşitliliği, ülkemizin zenginliği

Antalya Diplomasi Forumu'nda "Bölgesel İşbirliğinde Kültür ve Eğitimin Rolü" başlıklı panelde kültür, eğitim ve bilimin yanı sıra diplomasinin gelişmesinde bölgesel işbirliklerinin rolü ve Türk kültürel mirasının korunmasının önemi vurgulandı.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu 2024'te, moderatörlüğünü TRT World sunucularından Alican Ayanlar'ın üstlendiği panele Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktoty Raimkulova katıldı.

Panelde konuşan IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Kılıç, eğitimin uluslararası ilişkilerde insan kalitesinin rolünü belirlemedeki önemine dikkati çekerek, "Eğitim dediğimiz şey, eğitim felsefecilerinin de dediği gibi plansız bir şey değildir." diye konuştu.

Kılıç, "İnsanın iç eğitimi onun dış eğitiminin de beraberinde kalitesini de yükseltecektir." şeklinde konuşarak, iç eğitimin ilkokuldan başlamak üzere bütün insanlığa öğretilmesi gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi.

Öğrencilerin yalnızca "yüksek IQ odaklı alanlara" endekslenmemesi gerektiğini belirten Kılıç, duygusal zekanın ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

"Uluslararası öğrencilerin farklılıklarının, ülkemizin zenginliği olduğunu düşünüyoruz"

YÖK Başkanı Özvar da eğitim ve kültürün ülkeler arası dayanışmayı güçlendirebileceğine dikkati çekerek, bu alanda işbirliğinin toplumlar arasında dostça ilişkiler kurulması konusunda gelecek vadettiğini ifade etti.

Türkiye'deki uluslararası öğrencilere ilişkin konuşan Özvar, "Uluslararası öğrencilerin çeşitliliğinin, ülkemizin zenginliği olduğunu düşünüyoruz. Biz de onlardan öğreniyoruz." dedi.

Özvar, kültürel yakınlığı olan ülkelerle işbirliği ve yakın ilişkiler kurulmasının "daha kolay" olduğunu kaydederek, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan gibi Türk devletleriyle ilişkilerin, kültürel, bilimsel ve teknolojik etkileşimleri etkilediğini vurguladı.

Yükseköğretim konusunda bilim diplomasisi alanında çalıştıklarını söyleyen Özvar, bu yaklaşımın yalnızca "bir öncelik değil aynı zamanda uluslararası işbirliklerini zenginleştiren yeni bir bakış açısı" olduğunun altını çizdi.

"Kültür, insanları birleştirir, bütünleştirir"

Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Raimkulova ise kültür ve eğitimin ulusların gelişimi ve refahı konusunda belirleyici iki faktör olduğunu ve zengin tarih ve kültürel mirası olan Türk devletleri için bu faktörlerin önemini vurguladı.

Raimkulova, Türk devletlerinin ortak köken, dil ve zengin kültürel miraslarının olduğunu kaydederek, "Kültür, insanları birleştirir, bütünleştirir." dedi.

Türk Kültür ve Miras Vakfının misyonunun, söz konusu Türk kültürel mirasını uluslararası alanda korumak, tanıtmak, araştırmak olduğunu, bu alanda çalışmalar yaptıklarını aktaran Raimkulova, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'nde Türk devletlerinin, dayanışmayı güçlendirme ve işbirliğini derinleştirme alanında bağlılıklarına işaret etti.

Bölgesel işbirliklerinde kültür, eğitim ve bilimin yeri

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev de Antalya Diplomasi Forumu'nun, mevcut bölgesel ve küresel konularda diyalogların yürütülmesi için temel platformlardan biri olduğunu ifade etti.

Mustafayev, mevcut dönemde bölgesel işbirliği girişimlerinin, kargaşalı dönemlerde diplomasinin gelişmesine ilişkin rolüne dikkati çekerek, bölgesel işbirliklerinde kültür, eğitim ve bilim aracılığıyla barışçıl ilişkiler kurulmasının önemini vurguladı.

Siyasilerin, diplomatik faaliyetlerinde stratejilerinin önemli bir parçası olarak kültür, bilim ve eğitimi öncelemesi gerektiğini belirten Mustafayev, Türk devletlerinin ortak kültürel miraslarının korunması konusunda bölgesel işbirliğinin öneminin de altını çizdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, yakın uzayın keşfi için yeni projelere odaklandı

2024-03-01 11:28 - Teknoloji

Üniversiteden mezun olmak için 70 yaşında İngilizce öğreniyor

2024-03-03 11:58 - Çevre-Hayat

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: Uluslararası öğrencilerin çeşitliliği, ülkemizin zenginliği

2024-03-03 15:43 - Gündem

Diyarbakır'da veteriner hekim adayları yaban hayvanlarının tedavisini uygulamalı öğreniyor

2024-03-03 12:02 - Çevre-Hayat

Formula 1'de en fazla yarışın yapılacağı sezon başlıyor

2024-02-29 11:12 - Spor

Dünya genelinde 1 milyardan fazla insan obeziteyle yaşıyor

2024-03-01 15:42 - Dünya

Rusya, nükleer saldırı kapasiteli balistik "Yars" füzesiyle deneme atışı yaptı

2024-03-01 18:07 - Dünya

Kız Kulesi yarın yeniden ziyarete açılıyor

2024-02-29 23:47 - Gündem

Suriye'den Türkiye'ye sızmaya çalışan PKK'lı kadın terörist yakalandı

2024-02-26 13:17 - Asayiş

Depremzede esnaf hibe almış olsa da kamudan faiz indirimli kredi kullanabilecek

2024-03-01 11:13 - Ekonomi

İlgili Haberler

Arnavutköy'de bir kişinin İETT otobüsüne zarar vermesi kamerada

23:58 - Gündem

Esenyurt'ta tekel bayisindeki silahlı kavgaya ilişkin davada karar açıklandı

22:48 - Gündem

Türk Yıldızları, Antalya semalarında prova uçuşu yaptı

21:22 - Gündem

"Narkokapan-Ankara Operasyonu" kapsamında tutuklu sayısı 586'ya yükseldi

21:02 - Gündem

Kütahya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

20:47 - Gündem

Günün Manşetleri

Arnavutköy'de bir kişinin İETT otobüsüne zarar vermesi kamerada

23:58 - Gündem

Galatasaray kazandı, Fenerbahçe takıldı, puan farkı 5’e çıktı

23:12 - Spor

Esenyurt'ta tekel bayisindeki silahlı kavgaya ilişkin davada karar açıklandı

22:48 - Gündem

Vatikan, Papa Franciscus'un ölüm sebebini ve vasiyetini açıkladı

22:42 - Dünya

Alanyaspor 3 puanı tek golle aldı

22:27 - Spor