?>

YKS'ye gireceklere “Kendi değerinizi sınav başarısıyla ilişkilendirmeyin“ uyarısı

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun; "Unutmamak gerekir ki, bir sınav sonucuyla kişinin aile ve toplum içerisindeki önem ve değeri değişmez"

Eğitim - 3 yıl önce

İSTANBUL

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, bir sınav sonucuyla kişinin aile ve toplum içerisindeki öneminin ve değerinin değişmeyeceğini belirterek, "Öğrenciler, kendi değerlerini sınav başarısıyla ilişkilendirmemeli." ifadesini kullandı.

Yeditepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Coşkun, sınava girecek öğrencilere sınav öncesi rutini, sınav heyecanı ve sınavda odaklanma sorunuyla başa çıkma yollarına ilişkin önerilerde bulundu.

Coşkun, adayların, sınav öncesindeki uyku, yemek ve dinlenme rutinlerini pek fazla değiştirmeden sınava girmesi gerektiğini belirterek, "Adaylar, sınava 1-2 gün kala kendilerince yeterli olan bir uyku süresi belirlemeliler. Bu süre normal yaşamlarında olandan ne daha fazla ne de az olmalı." ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek öğrencilerin sınav öncesi heyecanlanmalarının normal olduğunu aktaran Coşkun, "Sınava kalan süre azaldıkça öğrencilerin kaygılanmaları doğal bir durumdur. Yaşamının ilerleyen dönemlerinde tercih edeceği meslek ve uğraşı alanlarının belirleneceği bir sınav olduğu için öğrencilerin heyecanlanması çok normal. Ancak unutmamak gerekir ki bir sınav sonucuyla kişinin aile ve toplum içerisindeki önem ve değeri değişmez. Sahip olduğumuz bu önem ve değeri kişiliğimiz ile yaratırız ve tıpkı kişiliğin kolay kolay değişmeyeceği gibi bu durum da bir sınav sonucu ile değişmez. Öğrenciler, kendi değerlerini sınav başarısıyla ilişkilendirmemeliler." dedi.

- Dikkati çabuk dağılanlar için teknikler

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, öğrencinin sınav esnasında dikkatini kontrol edebilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dikkatini kontrol edebilen ve sorulara yoğunlaştırabilen öğrenciler, sınav performansı açısından daha verimli olurlar. Dikkati çabuk dağılan adaylar, endişelerini sınav süresince kontrol altına almaya çalışmalılar.

Bunun için bazı teknikler kullanabilirler. Örneğin, sınavda her bir soruyu önce soru metni, soru kökü, seçenekler gibi küçük birimlere ayırarak okumalarını tavsiye ederim.

Küçük birimleri kendi içinde algıladıktan sonra bütünü tamamlayarak algılamak kolaylaşacaktır. Kendilerince zor ya da çeldiricileri güçlü olan bir soruyu yanıtladıktan sonra tekrar tekrar seçenek değiştirmekten de kaçınmaları gerekir. Çünkü bu da dikkat dağıtan bir unsur olacaktır. Gerçekten emin olmadıkları bir soru ise o soruyu geçip 1-2 soru yanıtladıktan sonra tekrar o soruya dönmeleri daha iyi olabilir."

- "Sorunları sınav salonu dışında bırakın"

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Coşkun, sorunların sınav salonu dışında bırakılması gerektiğini vurgulayarak, "Sınav sırasında, sorulara ya da sisteme ilişkin ön yargılar, kendilerini yeterli görüp görmedikleri, ebeveynlerin ya da öğretmenlerin kendileri ya da sınavla ilgili görüşleri gibi dikkat dağıtıcı unsurları, mümkün olduğunca sınav salonunun dışında bırakmaları zihinsel performanslarını doğru şekilde ortaya koymalarını kolaylaştırır" dedi.

Sınav döneminde ebeveyn desteğinin çok önemli olduğuna işaret eden Coşkun, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir genç için üniversite sınavı gibi zor dönemlerde ebeveyn desteği çok anlam ifade ediyor. Pandemi döneminde adaylar, zorlu bir sınava hazırlık süreci geçirdi. Gençlerin aileleriyle birlikte bu sıkıntılı süreçten güçlenerek çıkması, aile içi güvenli ve açık iletişimin varlığı ile mümkün.

Ailelerin çocuklarının sınav kaygısını, gelecek endişelerini anladıklarını hissettirmeleri, onları dinlemeleri çok değerli. Mesleki tercihlerle ilgili düşüncelerini de sınav sonrasında gençlerin kendilerini rahat ve hazır hissettikleri bir zamanda konuşmaları daha iyi olacaktır. Tüm üniversite adaylarına başarılı bir sınav diliyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

13 yaşındaki Yalkı Saka, Belarus Uluslararası "Slavyanski Bazar" festivalinde Türkiye’yi temsil edecek

2021-06-17 08:21 - Magazin

‘EDHO'da ‘Hamdi Baba’ karakteri ile hırsızlığa övgü hangi zihniyetin marifeti?

2021-06-20 06:26 - En Son Yazılar

Yabancıya konut satışında bu yıl rekor bekleniyor

2021-06-14 14:37 - Ekonomi

Polonya, Lewandowski'nin golüyle ilk puanını aldı

2021-06-20 03:26 - Spor

4. Yargı Paketi TBMM'ye sunuldu

2021-06-18 19:06 - Gündem

Honor 50 serisi akıllı telefonlar tanıtıldı

2021-06-17 15:10 - Yerel haber-Şirket Haber

Mısır'da Fransız sömürgesine büyük kayıp verdiren genç Kürt alim: Süleyman el Halebi

2021-06-16 19:31 - Dünya

Berkin Elvan davasında sanık polis memuru 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı

2021-06-18 19:41 - Gündem

İlkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal'ın ölümüne ilişkin davaya devam edildi

2021-06-18 20:31 - Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: PKK'nın yurt içindeki terörist sayısı tarihinde ilk defa 250'nin altına indi

2021-06-17 22:06 - Siyaset

İlgili Haberler

MEB'e bağlı okullardaki kütüphanelerde otomasyon sistemi kullanılacak

15:50 - Eğitim

20 bin öğretmen adayı için tercih süreci bugün sona erecek

09:47 - Eğitim

İstanbul'da öğrenci servisleri denetlendi

10:13 - Eğitim

Öğrencilerin iki aylık burs ve kredi ödemeleri hesaplara yatırılmaya başlandı

10:18 - Eğitim

Okullarda ara tatil sonrası ilk ders zili çaldı

09:17 - Eğitim

Günün Manşetleri

Esed rejiminin İdlib’e saldırısında 4'ü çocuk 5 sivil yaralandı

01:28 - Dünya

İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'da yerinden edilenlerin sayısı 1,9 milyona yaklaştı

00:47 - Dünya

Kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oluyor

00:07 - Gündem

İtalya'da kadınlara yönelik şiddet protesto edildi

23:57 - Dünya

PKK/YPG'li teröristlerin Tel Abyad'a düzenlediği saldırıda bir çocuk öldü

23:28 - Dünya