?>

Yıpranan kilimler hünerli ellerde çanta ve cüzdana dönüştürülüyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde kurslara katılan kadınlar, köylerde kullanılan ve zamanla yıpranan kilimlerden geri dönüşümle yeni ürünler hazırlıyor.

Çevre-Hayat - 12 saat önce

Diyarbakır

Çınar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan, haziran ayına kadar sürecek yöresel kilim dokuma ve saraciye kurslarına katılan 150 kadın, keçi kılıyla dokunmuş 70-80 yıllık kilimleri, yıprandığı için kullanamayan, atmaya da kıyamayanlar için geri dönüşüme kazandırmaya karar verdi.

Kadınlar köylerden toplanan kilimleri yeni ürünlere dönüştürmek için kolları sıvadı.

Kilimlerin yıpranmayan kısımlarını deri ile birleştiren kadınlar, farklı işlemler ve motiflerle çanta, cüzdan ve tablo hazırladı.

Kadınlar, bu çalışmayla hem hatırası bulunan kilimleri değerlendiriyor hem de ürünlerin satışı ile gelir elde ediyor.

"Kilimlerde yılların izleri var"

Çınar Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Oya Sevinç Ekin, AA muhabirine, köylerde kullanılmayan 70-80 yıllık kilimleri atölyede işleyerek çeşitli ürünlerin yapımında kullandıklarını söyledi.

Kursiyerlerin, usta öğreticilerin fikirleriyle köylerde atıl durumda olan kilimleri topladıklarını belirten Ekin, kilim dokumacılığı kursundaki usta öğreticilerin 70-80 yıllık kilimleri nasıl değerlendirebileceklerini sorduğunu anlattı.

Ekin, kilimleri tespit etmeye karar verdiklerini, ara ara köylere gittiklerini belirterek, buldukları kilimlerin çok güzel işlendiğini ifade etti.

"Kilimlerde yılların izleri var." diyen Ekin, deri atölyesinde kilimleri işlediklerini, yıpranan kısımlarını sağlam olan bölümlerden ayırdıklarını belirtti.

Ekin, "Kilimleri Zerzevan Kalesi motifleriyle birleştirdik, çanta, deri cüzdan yaptık, kıyafetlerde kullandık ve bu şekilde hem hatıralarını devam ettirdik hem de atıl durumdan çıkarmış olduk." dedi.

"İnternetten de satışlarımız başlayacak"

Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde 150 kursiyere eğitim verdiklerini belirten Ekin, merkezin girişine küçük bir yer yaptıklarını, orada bütün ürünleri sergilediklerini söyledi.

Ekin, "İnternetten de satışlarımız başlayacak." ifadesini kullandı.

"Bu kilimleri geri dönüşüme kazandırıyoruz"

Kursiyerlerden Gurbet Duru, köylerden topladıkları eski kilimleri değerlendirdiklerini belirtti.

Eski kilimleri değerlendirip çanta yaptıklarını anlatan Duru, "Bu kilim çöpe gidecekti, hocamız onu kurtardı. Kilimi deri ile birleştirip güzel çantalar yapıyoruz. Bu kilimleri kısaca geri dönüşüme kazandırıyoruz. Bu kilimler çanta olarak yaşayacak. Ürünlerin genelde internetten satışını yapıyoruz. İsteyen olursa da böyle sipariş olarak hazırlıyoruz. Evde boş oturacağıma burada hem meslek öğreniyorum hem de gelir elde ediyor, aile bütçeme katkı sağlıyorum." diye konuştu.

Usta öğretici Fatma Doğan da çöpe atılacak kilimleri değerlendirdiklerini belirterek, hazırladıkları ürünlere yurt dışından ilgi olduğunu kaydetti.

Köylerden topladıkları kilimleri atölyeye getirip kestiklerini, şekil verdiklerini, çizim yaptıklarını, kesilen kilimleri sökülmesin diye makinede diktiklerini, onlara astar ilave ettiklerini, bu işlemlerin ardından çanta hazırladıklarını anlatan Doğan, bu çantaları ve tabloları satışa sunduklarını belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kâr beklentisini düşürdü

2025-03-11 03:17 - Çevre & Seyahat

İsrail uçakları, Suriye'de 17 hava saldırısı düzenledi

2025-03-11 00:12 - Dünya

Huzurevinin 67 yıllık evli çifti, birbirlerine olan sevgileriyle örnek gösteriliyor

2025-03-09 15:43 - Magazin

Hava sıcaklığı 35 ilde 30 dereceyi aştı

2025-03-16 00:08 - Çevre-Hayat

Rusya’nın ünlü mücevher saat markası Nika, Türkiye’de

2025-03-16 02:02 - Özel Haber

'Külliye'de Ramazan' etkinlikleri yoğun katılımla sürüyor

2025-03-09 18:22 - Magazin

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi 1,5 ayda 48 bin hastayı ağırladı

2025-03-14 16:48 - Sağlık

Trump, General Kellogg'u Ukrayna Özel Temsilcisi olarak atadı

2025-03-15 23:43 - Dünya

Türk Kızılay, Gazze'de evlerinin enkazında iftar yapan ailenin görüntülerini paylaştı

2025-03-16 12:58 - Çevre-Hayat

'Külliye'de Ramazan' etkinlikleri çocukları eğlendirerek geliştiriyor

2025-03-11 17:42 - Magazin

İlgili Haberler

Tunceli'nin karlı ormanlarında yiyecek arayan vaşak dron ile görüntülendi

22:22 - Çevre-Hayat

Nostaljik insanlar daha kalıcı dostluk kuruyor ve ilişkilerinde daha fazla çaba harcıyor

15:33 - Çevre-Hayat

Üniversiteli gençler yaşlıların iftar sofralarını hazırlıyor

14:23 - Çevre-Hayat

Kırklareli'nde teravih namazına gelen çocukların ayakkabılarına harçlık ve gofret bırakılıyor

14:17 - Çevre-Hayat

Açmabaşı Mahallesi'nde asırlık toplu iftar geleneği sürüyor

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye, terörsüz bir bölge demektir

01:12 - Gündem

Vatikan, bir aydan fazladır hastanede yatan Papa'nın ilk fotoğrafını paylaştı

01:08 - Dünya

Husi Sözcüsü Seri: ABD uçak gemisi USS Harry S. Truman'ı hedef aldık

01:02 - Dünya

İsrail polisi, Filistinli kadın gazeteciyi gözaltına aldı

00:58 - Dünya

Benfica, Kerem ve Orkun'un golleriyle deplasmanda 3-2 kazandı

00:53 - Spor