?>

Yıldırım: Türkiye'ye fatura çıkarmaya kalkanlar iyi niyetli değil

Başbakan Binali Yıldırım, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarının yarın Alman Parlamentosu'nda oylanmasına ilişkin, "Bu oylama çok saçma bir oylama. Olmayan, aslı astarı olmayan, 1915'te, 1. Dünya Savaşı şartlarında yaşanmış her toplumda yaşanabilen sıradan

Siyaset - 9 yıl önce

İlk yurtdışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yapan Başbakan Binali Yıldırım, ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, ilk yurtdışı ziyaretini KKTC'ye, daha sonra Azerbaycan'a yapacağını belirterek, "İlk yurtdışı resmi ziyaretimiz. Bu ziyarette, bizimle beraber Başbakan Yardımcım Tuğrul Türkeş, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da birlikte olacak" dedi. KKTC ziyaretinde ikili ve bölgesel konuları ele alma fırsatlarının olacağını söyleyen Yıldırım, KKTC ile ilişkilerde herhangi bir sorunun olmadığını ifade etti. 

Türkiye'nin Kıbrıs'a bakışının net olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye'de ne varsa Kıbrıs'ta da o olacak prensibinden hareket ediyoruz. Kıbrıs'ta uzun yıllardan beri devam eden bir sorun var. Bu soruna kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor. Türkiye tarafı olarak çözümü her zaman önemsedik, garantör bir devlet olarak. bu konuda yapılması gereken her türlü yapıcı adımı bugüne kadar attık. Geçmişte verilen sözlerin hiçbiri tutmadı. 

Şu anda devam eden müzakareler var. Müzakalerin esası, 'iki toplumlu bir devlet'. İki toplumli bir devlet kurduğunuz zaman, burada sormamız gerekir, iki toplum eşit olarak temsil ediliyor mu? Bu esas üzerinden yapılan görüşmeleri Türkiye olarak sonuna kadar destekleyeceğiz, arkasında olacağız. KKTC'nde yaşayan kardeşlerimize karşı yapılabilecek en ufak bir yanlış Türkiye'ye yapılmış demektir" diye konuştu.

Konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, bir gazetecinin, "1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarının yarın Alman Parlamentosu'nda oylanmasına" ilişkin sorusuna, "Bu oylama çok saçma bir oylama. Olmayan, aslı astarı olmayan, 1915'te, 1. Dünya Savaşı şartlarında yaşanmış her toplumda yaşanabilen sıradan olaylardan biri. Burada Türkiye'ye fatura çıkarmaya kalkanlar iyi niyetli değil. 

Biz, bu konuda açık ve seçik bütün dünyaya diyoruz ki, 'Bizim gizli saklımız yok, herşey incelensin, bütün ülkelerin tarihi incelensin ama bunu tarihçiler yapsın'. Bunu siyasetin bir aracı haline getirirsek, iç siyasetteki hesaplara alet edersek bu yanlış olur. O yüzden tabii ki Almanya ile aramızdaki ilişkiler zedelenecektir, ona şüphe yok. Biz, zedelenmesin istiyoruz. 

Bu amaçla da Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Merkel'i aradı, bu konudaki endişelerimizi kendisine doğrudan aktardı. Merkel, Başbakan seçilmem dolayısıyla bana bir telefon açtı, bu vesileyle ben de bu konuyla ilgili hassasiyetlerimizi bütün detaylarını aktardım. Almanya'da yaşayan 3,5 milyon Türk Almanya ile Türkiye arasındaki bağlarımızı güçlendiren bizim en büyük kaynağımızdır" cevabını verdi.

Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti: "Ümit ederim, Alman Parlamentosu, karar vericiler, 3,5 milyon seçmenlerinin sesine kulaklarını tıkamazlar. O yüzden böyle bir kararın çıkmasını arzu etmiyoruz. Sağduyu hakim gelir, İnşallah böyle bir rahatsız edici karar çıkmaz. Çıkarsa ne olur? Çıkarsa, hiçbir şey olmaz. Başka ülkelerde de buna benzer kararlar çıktı, geçmişte bizim için hükümsüz bir şeydir ama yine de çıksın istemiyoruz. Çünkü, Almanya ve Avrupa Birliği'yle bizim ilişkilerimiz çok iyi düzeyde. 

Özellikle son zamanlarda vize muafiyeti, geri kabul anlaşması konularında ciddi mesafeler aldık. Türkiye, şantaj yapan, tehdit yapan, karşı planlar geliştiren bir ülke değil. Türkiye, aklında ne varsa onu söyler. Türkiye, iki gündemli bir ülke değil. Onun için biz yaptığımız anlaşmalara sonuna kadar bağlıyız. Yeter ki AB de verdiği sözlerde aynı şekilde dursun. Bu karar çıkarsa, 'Biz de anlaşmaları yok sayarız, şöyle yaparız, böyle yaparız', burası kabile devleti değil. Türkiye Cumhuriyeti köklü devlet geleneği olan bir ülkedir."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul’da feci kaza : 1 ölü, 3 yaralı

2016-05-30 13:22 - Yerel haber-Şirket Haber

Sahnenin podyumdan son transferi

2016-05-31 18:08 - Magazin

İşaret diliyle vaaz veriliyor

2016-05-27 19:47 - Gündem

Kılıçdaroğlu muhtarlarla buluştu

2016-05-28 21:11 - Politika

Ulubatlı Hasan, köyünde anıldı

2016-05-29 23:37 - Genel

Engelli çiftten, çocukları için yardım çığlığı

2016-05-26 13:32 - Gündem

Eğitimde Rumeli rüzgârı

2016-05-27 13:02 - Eğitim

İşte Fenerbahçe'nin kupa kadrosu

2016-05-25 18:53 - Spor

YDÜ'de sınav heyecanı

2016-05-25 16:22 - Eğitim

Motosikletler kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı

2016-05-31 10:42 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile telefonda görüştü

20:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya, Endonezya ve Pakistan'a resmi ziyaretlerde bulunacak

19:53 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten CHP Genel Başkanı Özel'in Filistin konusundaki sözlerine tepki

15:08 - Siyaset

AK Parti İstanbul İl Başkanlığında devir teslim töreni düzenlendi

14:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Genel Başkanı Özel'in Filistin konusundaki sözleri

13:58 - Siyaset

Günün Manşetleri

Beşiktaş'ın yeni transferi Arroyo, İstanbul'a geldi

02:17 - Spor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonu yüzde 42'den yüzde 24 civarına düşüreceğiz

01:32 - Ekonomi

Büyükçekmece'de makaslayan tır nedeniyle kapatılan D-100 kara yolu trafiğe açıldı

00:18 - Gündem

Büyükçekmece'de makaslayan tır nedeniyle D-100 kara yolu Edirne yönü trafiğe kapatıldı

23:53 - Gündem

Yunanistan, Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle adalardaki okullarda tatil süresini uzattı

23:48 - Dünya