?>

'Yılda bir milyon gıda denetimi yapıyoruz'

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Selçuk, "Sahada 6 bin 900 kişilik bir ekiple gıda denetimi yapıyoruz. Yılda bir milyona yakın denetim faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Yıllık 15 bin civarında idari para cezası uyguladığımız işletme söz konusu." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, sahada yaklaşık 6 bin 900 kişilik bir ekiple gıda denetimi yaptıklarını belirterek, "Yılda yaklaşık bir milyona yakın denetim faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Yıllık 15 bin civarında idari para cezası uyguladığımız işletme söz konusu." dedi.

Selçuk, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen Gıda Savunması Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, kamu otoritesi olarak sektörle bir şeyler yaptıklarında faaliyetlerinin anlam bulduğunu söyledi.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün kuruluş sürecinden ve görevlerinden bahseden Selçuk, asıl amaçlarının, "gıdanın üretilmesine kadarki süreci yönetmek" olduğunu bildirdi.

Selçuk, ziraii mücadele ürünlerinin kullanılmasından başlayarak hasat öncesi denetime kadar ürünleri tarlada, bağda, bahçede denetlediklerini ve numune alarak inceleme yaptıklarını kaydederek, aynı şeyi hayvancılıkta da yaptıklarını aktardı.

Dünyada nüfusun gittikçe arttığını ve insanların artık kentlerde yoğunlaştığını dile getiren Selçuk, bu nedenle endüstriyel üretime ihtiyacın arttığını anlattı.

Selçuk, işlenmiş üründen kaçınılması, tüketicinin bahçeden ürünlerini eliyle koparması, ambalajlı ürünlerden kaçınılması gibi tavsiyelerde bulunulduğunu belirterek, bunların zorluğundan bahsetti.

Muharrem Selçuk, "Burada en önemli hadise izlenebilirlik. Siz burada ürünle ilgili bir olumsuzluk yaşadığınızda o ürünle ilgili tarlaya kadar gidebiliyor ve sorunun hangi aşamadan kaynaklandığını biliyorsanız burada izlenebilirliği sağlıyorsunuz demektir. Önemli olan da bu." diye konuştu.

"Tarladan sofraya gıda güvenliği' anlayışıyla çalışıyoruz"

Selçuk, ürünle ilgili bir etiketleme olmadan izlenebilirliği sağlamanın mümkün olmadığını belirterek, "tarladan sofraya gıda güvenliği" anlayışıyla çalıştıklarını vurguladı.

Sürdürülebilir ve etkin bir gıda denetimi sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Selçuk, basında genelde yapılan bu güzel faaliyetler yerine olumsuz şeylerin daha fazla yer bulduğunu söyledi.

Selçuk, yemek üretimi yapan firmalarla ilgili ciddi denetimlerinin söz konusu olduğunu, zaman zaman sıkıntı yaşanabildiğini ancak bunların da önüne geçmeye çalıştıklarını bildirdi.

Gıdaya ilişkin gıda mevzuatlarını sektörle birlikte hazırladıklarını 30'a yakın gıda ihtisas alt komisyonlarının bulunduğunu, diğer bakanlıkların ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de bu komisyonlarda yer alarak gıda mevzuatına katkı verdiğini söyledi.

Selçuk, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 80'den fazla tebliğinin bulunduğunu, her gıda grubu veya gıda için ayrı tebliğlerinin bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu çerçevede denetim faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Yüzde 2'lik, yüzde 3'lük bir olumsuzluğun tüm sektöre mal edilerek zaman zaman dezenformasyon yapıldığına şahit oluyoruz. Biz sahada yaklaşık 6 bin 900 kişilik bir ekiple gıda denetimi yapıyoruz. Yılda yaklaşık bir milyona yakın denetim faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Buradan aldığımız numuneleri analiz ettiriyoruz ve uygun olmayanlarla ilgili idari yaptırım uyguluyoruz. İdari para cezası veya savcılığa suç duyurusunda bulunma. Yıllık 15 bin civarında idari para cezası uyguladığımız işletme söz konusu. Bunların da parasal değeri 73-74 milyon lira civarında."

"Japonya, Türkiye'deki kanatlı etin güvenilir olduğunu kabul etti"

Selçuk, Türkiye'de zaman zaman kanatlı ve beyaz etle ilgili olumsuz konuşulduğunu belirterek, ancak Japonya'nın Türkiye'den kanatlı et ithalini kabul ettiğini söyledi.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Selçuk, "Yani Japonya Türkiye'de üretilen kanatlı etinin gıda güvenilirliği açısından risk oluşturmadığını ve güvenilir olduğunu kabul etti. Bu, kanatlı sektörünün hijyen kurallarına uyarak üretim yaptığını ve bu sektörde veteriner ürünlerinin kullanılmasının da ciddi anlamda kayıt altında olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Ancak Türkiye'de bu sektöre haksızlık edildiğini vurgulayan Selçuk, zaman zaman basından ve bazı hocalar tarafından sektörün haksız şekilde eleştirildiğini vurguladı.

"Bilinçli tağşişden vazgeçilmeli"

Selçuk, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi konusuna değinerek, etikette içerikle ilgili ne varsa doğruları yansıtması gerektiğini bildirdi.

Sistemsel hata nedeniyle gıdalarda bulaşma olabileceğini ve ürünlerin geri çağrılabileceğini, bunun normal olduğunu dile getiren Selçuk, bir de tağşiş yapıldığını, esas sıkıntının orada olduğunu söyledi.

Selçuk, bilinçli ve kasıtlı tağşiş hakkında bilgi vererek, Gıda Savunması'nın önemine değindi.

Kar amaçlı tağşişin Gıda Savunması'nın içinde değerlendirildiğini, bu yüzden buna önem verilmesi gerektiğini aktaran Selçuk, bunun ahlaki olmadığını, üreticilerin bilinçli tağşişden de vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Selçuk, 2012'den bu yana müdürlük olarak tağşiş yapan firmaları kamuoyuna açıkladıklarını hatırlattı.

"Markalı, ambalajlı, etiketli ürünlere güvenin"

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Selçuk, Türkiye'nin dünyanın ikinci bal üreticisi olduğunu anımsatarak, ancak bir dönem özellikle televizyonlarda çok düşük fiyatlarda yüksek miktarlarda bal satılmasının ve bunun çok sık gündeme gelmesinin tüketicide güvenilirlik kaybına yol açtığını söyledi.

Selçuk, "Piyasada markalı, etiketli, ambalajlı ürünleri denetliyoruz. Firma bunun garantisini veriyor, biz de Bakanlık olarak sorumluluğumuz olduğunu kabul ediyoruz. Bu sorumluluk çerçevesinde ürünlerin üzerine gidiyoruz. Markalı, ambalajlı, etiketli ürünleri insanlarımız rahatlıkla alabilir ve tüketebilir. Bunu açıkça söylüyorum." dedi.

Ürünler hakkında doğru bilgilendirmenin önemine dikkati çeken Selçuk, televizyonlarda konuşan akademisyenlerin bilimsel olmayan beyanatlardan uzak durması gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Uğur Aslanhan

Haftanın Öne Çıkanları

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro durakları hangileri ve nedir ? Metro güzergahı nerelerden geçiyor ?

2017-12-15 14:07 - Gündem

Şair Cafer Turaç, Filistinli gözleri bağlı çocuğun şiirini yazdı: Kalbim Sizin Olsun

2017-12-14 20:47 - Özel Haber

Diyanet'in cuma hutbesi: 'Kapanmayan Yaramız Kudüs'

2017-12-08 18:52 - Gündem

'Avrupalı turistlerin tercihi yeniden Türkiye'

2017-12-12 18:18 - Ekonomi

CHP'den 'Trump yalnızlaştırılsın' önerisi

2017-12-14 15:57 - Politika

Elektrik faturalarında yeni uygulama

2017-12-12 18:45 - Ekonomi

Montaj değil gerçek: 3 boyutlu yaya geçidi

2017-12-11 16:22 - Çevre-Hayat

'Kudüs İslam'ındır' mitingi düzenleniyor

2017-12-10 20:08 - Genel

Bilecikli çift, 'Genç Çiftçi Projesi' ile hayvancılığa başladı

2017-12-12 16:02 - Çevre-Hayat

Reina katliamı davası başladı

2017-12-11 19:02 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye, Filistin ile ticaret hacmini istikrarlı şekilde artırmayı hedefliyor

19:33 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Yalova'da iş insanlarıyla bir araya geldi

17:37 - Ekonomi

Rusya'da uluslararası ödemeler için Bitcoin kullanımına başlandı

17:28 - Ekonomi

Rekabet Kurulu, Bonus Sözleşmeleri hakkındaki incelemesini tamamladı

16:18 - Ekonomi

BAE'nin vizyon projeleri Türk yatırımcılara yeni işbirliği kapıları açıyor

16:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da trafik yoğunluğu akşam saatlerinde yüzde 80'e çıktı

20:12 - Gündem

Kazakistan'daki uçak kazası, 2018'de Portekiz'de yaşanan acil iniş olayını hatırlattı

20:03 - Dünya

Güngören'de daha önce çöken yolda bu kez de kanalizasyon borusu patladı

19:37 - Gündem

Türkiye, Filistin ile ticaret hacmini istikrarlı şekilde artırmayı hedefliyor

19:33 - Ekonomi

Halep'te Türk ekiplerinin de katılımıyla "Geri Döndük Halep" kampanyası başlatıldı

19:22 - Dünya