?>

Yeryüzü Doktorları, psikososyal destek çalışmalarıyla Dünya Ruh Sağlığı Günü'ne farkındalık kat

Yeryüzü Doktorları, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde savaş, kriz ve çatışmalarla mücadele eden insanların ruh sağlığına dikkati çekiyor.

Dünya - 3 yıl önce

İstanbul

Yeryüzü Doktorlarından yapılan açıklamaya göre, dünyanın çeşitli ihtiyaç sahibi ülkelerinde sağlık projeleri yürütülüyor. Afet, savaş ve insani krizlerin yaşandığı bu coğrafyalarda psikososyal destek çalışmaları ile de binlerce insanın yeniden hayata tutunması sağlanıyor.

Afet, insani kriz ve benzeri durumların yaşandığı bölgelerden Türkiye'ye gelen mültecilere yönelik İstanbul, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Şırnak, Batman, Diyarbakır ve İzmir'de yer alan merkezlerinde psikososyal destek sunan Yeryüzü Doktorları, bugüne kadar 269 bin 360 seans gerçekleştirdi.

Yurt içindeki psikososyal destek çalışmalarına devam eden Yeryüzü Doktorları, vaka yönetimi, sağlık teşviki, evde bakım ve lojistik destek hizmetleri sunuyor. Aynı zamanda yurt dışındaki sağlık merkezlerinde de uzman psikologlar istihdam eden dernek, yaşanan olaylar ve insani kriz nedeniyle Gazze'de psikososyal destek çalışmalarına devam ediyor.

Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, savaş, yerinden edilme, çatışmalar, yoksulluk ve insani krizlerin, bireyler ve toplum üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu ve travmaları da beraberinde getirdiğini belirtti.

Bireylerin ruh sağlıklarının korunması ve iyileştirilmesinin ise öncelikli müdahaleler arasında yer aldığına dikkati çeken Güney, "Bu kapsamda bizler de afet, kriz ve savaşlar beraberinde meydana gelen ruh sağlığı sorunları ile mücadele etmek için psikososyal destek projeleri gerçekleştiriyoruz. Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde de psikolojik iyi olma halinin sağlığın temel birleşenlerinden biri olduğunu ve ihtiyaç sahibi coğrafyalarda insanların sadece bedensel sağlık sorunları ile değil ruhsal sağlık sorunları ile de mücadele ettiklerini belirtmek isteriz." ifadelerini kullandı.

Yeryüzü Doktorları Proje Koordinatörü Kasım Taş ise savaş, kriz ve çatışma durumlarının insanlarda korku, endişe, kaygı gibi psikolojik etki yarattığını ve bunların ruh sağlığını doğrudan etkilediğini vurguladı.

Travmaya bağlı etkilerin kişide hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar çıkmasına sebep olduğuna işaret eden Taş, küçük yaş grubunda yaşanan travma olaylarının çocukların duyularında büyük etki bıraktığını, savaş coğrafyasının içerisinde ve çevresinde yer alan bireylere, özellikle çocuklara uzman gözetiminde destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yönetmen Semih Kaplanoğlu: İnsan-doğa ilişkisini merkeze alan bir film yapmak istedik

2021-10-05 19:56 - Kültür Sanat

Çifte Minareli Medrese'nin estetik motifleri takıları süslüyor

2021-10-03 15:02 - Kültür Sanat

QNBEYOND Hızlandırma Programı 3. dönem girişimleri mezun oldu

2021-10-07 14:11 - Yerel haber-Şirket Haber

NASA'da çalışan Türk bilim insanı Yıldız, Mars'taki 'yaşam izi' aramalarını anla

2021-10-09 18:13 - Genel

Galatasaray Rize’de son dakikada kazandı

2021-10-04 00:31 - Spor

Gebelerde delta varyantıyla Kovid seyrinin kötüleşme ihtimalinin daha fazla olduğu belirtiliyor

2021-10-06 14:17 - Sağlık

EIA: Küresel enerji tüketimi 2050'ye kadar yüzde 50 artacak

2021-10-07 12:28 - Ekonomi

Türkiye'de elektrik depolama tesislerinin kurulumu için ilk başvurular 21 Ekim'de başlayacak

2021-10-09 18:18 - Ekonomi

A Milli Futbol Takımı, Norveç maçı hazırlıklarını tamamladı

2021-10-07 22:36 - Spor

Drone tehdidini kamikaze İHA Fedai durduracak

2021-10-06 14:32 - Teknoloji

İlgili Haberler

Sırbistan'da bugünkü gösteri öncesinde binlerce öğrenci başkent Belgrad'a geldi

01:47 - Dünya

Türkiye, Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda 4 sporcuyla finalde

00:47 - Dünya

Trump: Ukrayna ateşkesi kabul etti, Rusya'yı zor da olsa ikna edebiliriz

00:10 - Dünya

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan'a teşekkür

23:43 - Dünya

ABD'de Filistin destekçisi öğrencilere yönelik gözaltılar sürüyor

23:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Sırbistan'da bugünkü gösteri öncesinde binlerce öğrenci başkent Belgrad'a geldi

01:47 - Dünya

İstanbullular güzel havayı fırsat bilerek yeşil alanlarda iftar yaptı

00:43 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Trump: Ukrayna ateşkesi kabul etti, Rusya'yı zor da olsa ikna edebiliriz

00:10 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: (Suriye'de) Terör faaliyetlerine bulaşan bütün silahlı unsurların denklem dışına çıkması elzem

23:46 - Siyaset

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan'a teşekkür

23:43 - Dünya