?>

'Yerli kağıt üretimine acilen geçilmeli'

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Yayıncılar ekonomik saldırılarla ağır bir darbe almış durumda. Asıl yapılması gereken ve herkesin hemfikir olduğu konu yerli kağıt üretimine acilen geçilmesidir." dedi.

Gündem - 6 yıl önce

İSTANBUL

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, yayıncılık dünyası açısından son dönemde dövizde yaşanan dalgalanmayı değerlendirerek, "Yayıncılar daha önce de birikmiş problemlerle boğuşurken ekonomik saldırılarla ağır bir darbe almış durumda. Kültür yayıncılığı yapan yayınevlerine bir defaya mahsus olmak üzere ekonomik destekte bulunulmalı fakat asıl yapılması gereken ve herkesin hemfikir olduğu konu yerli kağıt üretimine acilen geçilmesidir." ifadelerini kullandı.

Bıyıklı, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda yaşanan ekonomik saldırılardan etkilenen yayın dünyası için harekete geçilmesi gerektiğini aktardı.

Türkiye'nin aynı zamanda küresel kültürün de saldırısı altında olduğuna işaret eden Bıyıklı, "Türkiye, kültürel saldırılara da direnmek zorunda. Bu bir varoluş kavgası, bu kavgayı da yerli ve milli aydınlarıyla birlikte yürütmek durumunda. Bu topraklara inanan, Türkiye'nin Türkiye'den ibaret olmadığının şuurunda olan entelektüeller ordusu milli mücadelede yerini almalı, her zamankinden daha çok üretmeli, her zamankinden daha çok kendi toplumunun önünde yürümelidir. Aydınlarımızın kahir ekseriyetinin bu azimde olduğundan şüphemiz yok fakat malumunuz medeniyet metinlerle kurulur ve kültürün yayılmasında yüzyıllardan beri en etkili araçlardan biri kağıttır." yorumunu yaptı.

"Türkiye 2023 hedeflerine yerli kağıt, yerli üretim ve milli kültürle ulaşacaktır"

Bıyıklı, kültürün yayılmasında yayıncıların büyük sorumluluk üstlendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yayıncılarımız planlamasını yaptıkları kitapların basımında kararsız kalmaktadır. İşten çıkarmalar gibi üzücü kararlar alanlar olmakla birlikte yayımlanması planlanan dosyaların askıya alındığını da biliyoruz. Kıt imkanlarla kültür yayıncılığı yapan dostlarımızın durumu ise daha vahim. Yayınları durma noktasına gelmiş. Büyük sermaye sahiplerinin desteklediği yayınevlerinin tedirginliğinin yanında küçük yayınevlerinin tedbiri daha kolay anlaşılabilir. Bu manzaradan en çok etkilenen takdir edersiniz ki yazarlarımız. Çünkü ürettikleri eserlerin yayımlanmayacak olması ya da askıya alınması onların üretim motivasyonunu da düşürecektir. Yazar yazdığını okuyucuya ulaştırmak ister. Bazı yazarlarımız yayınevlerine destek olmak için telif haklarından feragat etmekte."

Bu sıkıntıdan kurtulmak için hükümetin konuya duyarlı bir şekilde yaklaşması gerektiğini belirten Mahmut Bıyıklı, "Komisyonlar kurulup çözüm yolları araştırılmalıdır. Acil çözüm olarak ekonomik saldırı öncesinde de yayıncıların talepleri arasında olan vergi indirimi konusunda kararlı adımlar atılmalıdır. Kültür yayıncılığı yapan yayınevlerine bir defaya mahsus olmak üzere ekonomik destekte bulunulmalı, ülke kültürüne faydalı yayınları kütüphanelere alırken bunların sayısını artırmalıdır. Bunlar, geçiş süreci için moral-motivasyon desteği olacaktır fakat asıl yapılması gereken ve herkesin hemfikir olduğu konu yerli kağıt üretimine acilen geçilmesidir. Yerli ve milli bir manifestoyla, halkımızın büyük desteği ile geçmiş olduğumuz yeni sisteme yakışan budur. Geçmişte yapılan hataları konuşmanın fazla anlamı yok. Türkiye kesinlikle ve kesinlikle 2023 hedeflerine yerli kağıt, yerli üretim ve milli kültürle ulaşacaktır."

"Meydan ne olduğu belli olmayan seviyesiz ürünlere kalacak"

Bıyıklı, hatalardan ders alınması gerektiğini aktararak, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Kaliteli eserlerin ve kaygısı olan yazarların, yaşanan sorunlar sebebiyle bu süreçte yayın dünyasından çekilmesiyle meydan ne olduğu belli olmayan seviyesiz ürünlere kalacaktır. Sadece satış kaygısıyla üretilen bu eserler edebiyat ve düşünce dünyamız için felaket olur. Geriye gidişi artırır, kültür dünyamızı uçuruma sürükler. Cumhurbaşkanımız ile Kültür ve Turizm Bakanımızın, ülke meselesi olan bu önemli mesele için sesimizi duymasını, yayın dünyamızın problemlerini çözmesini diliyoruz."

Muhabir: Musa Alcan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'ABD Kudüs ve mülteciler meselesinin müzakere edilmesini istemiyor'

2018-09-01 21:02 - Dünya

Son dakika... Fenerbahçe, Beşiktaş ve Akhisarspor'un rakipleri belli oldu

2018-08-31 18:47 - Spor

Tekirdağ kültür merkezine kavuşuyor

2018-09-02 14:02 - Kültür Sanat

Festival alanına paraşütle indi

2018-09-03 00:32 - Kültür Sanat

'Esed İdlib'e düşünmeden saldırmamalı'

2018-09-04 10:32 - Dünya

Macron, Libya UMH Başkanı Serrac ile telefonda görüştü

2018-09-06 20:32 - Dünya

Trafikte terör estirdi! Hızını alamayınca...

2018-09-06 19:02 - Asayiş

Ünlü Türk şirketi ABD’li firmayla olan sözleşmesini feshetti

2018-09-04 00:02 - Gündem

İsveç'te ırkçı partiden ırkçı vaat

2018-09-02 22:32 - Dünya

Bakan Kurum caretta carettaları denizle buluşturdu

2018-09-02 02:02 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya