?>

Yerli 'drone savara' yurt dışından talep

Antalya'da yüzde 100 yerli tasarımla drone savar üreten firma, hafifliğinin yanı sıra hem doğrusal hem de dairesel çalışma kabiliyetiyle benzerlerinden ayrılan bu ürünün ihracatına başlayacak.

Gündem - 6 yıl önce

ANTALYA - Leyla Ataman Koyuncuoğlu

Antalya'da yerleşik bir firma tarafından, Türk mühendislerinin tasarımıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için üretilen "drone savar"a yurt dışından da talep gelmeye başladı.

Firmanın ürettiği 7 çeşit drone savar, hareket kabiliyetinin genişliğinin yanı sıra hafifliğiyle de dikkati çekiyor.

Ulusal Harp Teknolojileri Savunma Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Veli Erçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "drone"ların son zamanlarda yüksek erişilebilirlik ve düşük maliyetleri sebebiyle yaygın olarak kullanılmaya başlandığını söyledi.

Drone veya insansız hava araçlarını sadece kolluk kuvvetlerinin kullanmadığını, bu araçlarla terör maksatlı uçuşlar da yapıldığını dile getiren Erçelik, "Özellikle miting, konser, stadyum ve benzeri halka açık etkinliklerde bu cihazların ateşli silahlarla durdurulmaları ciddi sakıncaları beraberinde getiriyor. İHA/dronelere karşı mutlaka drone savarlar kullanılmalı. Buna en son örneği, 10 Kasım törenlerinde Şırnak Valiliğine terör amaçlı düzenlenen saldırıyı gösterebiliriz." dedi.

Erçelik, drone savar ile elektromanyetik saldırıya maruz kalan droneların komuta kontrolle bağlantıyı kaybederek etkisiz hale getirildiğini söyledi. Drone savarın insan ve çevreye zarar vermediğini belirten Erçelik, sessiz ve hızlı sonuç vermesi nedeniyle drone savarın, drone ile mücadelede etkin bir çözüm sunduğunu vurguladı.

Droneların tehdit oluşturabileceğini gördükten sonra TSK'nın talebi doğrultusunda drone savar üretimine başladıklarını anlatan Erçelik, şöyle devam etti:

"Biz yaklaşık 20 yıldır jammer üreten bir firmayız. Son 13-14 aydır da drone savar üretimi yapıyoruz. Şu an sadece TSK'ya bağlı birimlerle çalışıyoruz. Afrin'de cihazlarımız var. 2019 yılından itibaren Ukrayna, Venezuela ve Arnavutluk'a ihracat yapmaya başlayacağız."

3-4 kilogramlık drone savarlar

Son ürettikleri İHA-MAX isimli drone savarın, dronu hem doğrusal hem de dairesel olarak bloke edebilen bir silah olduğunu ve menzilinin 2 kilometrelik bir mesafeye ulaştığını belirten Erçelik, şunları söyledi:

"Halen dünyada üretilen bütün drone savarlar doğrusal atış yapıyor. Karşısındakini düşürmek veya geri göndermek için yapılan silahlardır bunlar. Bizim ürettiğimiz İHA-MAX ise sürü halinde tehdit arz eden dronelere karşı yapılan bir ürün veya silahtır. Tamamen yerli ve milli bir üründür. Türk mühendislerimizin el emeği, göz nuru, teknolojinin en son noktasıdır. Dünyadaki ve ülkemizdeki mevcut drone savarlar 12-25 kilogram arasında değişmektedir. Bunlar taşınamayacak kapasitede cihazlardır. Düşünebiliyor musunuz 17 kilogramlık bir cihazı asker veya güvenlik güçleri ne kadar taşıyabilir? Bizim ürettiğimiz drone savarlar ise 3-4 kilogram. 2 kilometreye kadar etkin bir mesafesi var. Hem doğrusal hem de dairesel olarak çalışabilen, teknoloji harikası bir silah."

"Bireysel talepler de var, ama bu bir silah"

Halen 7 çeşit drone savar ürettiklerini, sadece silah olarak değil, 3 kilometre, 5 kilometre ve 10 kilometrelik kafes denilen sistemler de imal ettiklerini anlatan Erçelik, "Örneğin bir şehrin tamımını bloke edebilecek sistemler üretebiliyoruz. Hiçbir dronenin içeri giremeyeceği kafes sistemi. Sadece küçük değil, büyük cihazlar da üretiyoruz." dedi.

Erçelik, firmaya bireysel talepler de geldiğini belirterek, "Sanatçılar, arazi sahipleri, iş adamları da bu cihazlardan istiyor ama 5201 Sayılı Harap Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun çerçevesinde, drone savarlar da artık silah sayılıyor ve kontrole tabi cihazlar. Dolayısıyla bireysel müşterilerin kullanması yasal değil." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Prematüre bebeğini görmek için her gün kilometrelerce yol gidiyor

2018-11-17 15:32 - Çevre-Hayat

INTERPOL'ün yeni başkanı belli oluyor

2018-11-17 19:12 - Dünya

Trabzon'da yaylalarda mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı

2018-11-18 02:32 - Gündem

Trump yanlısı Fox News’ten CNN’e destek

2018-11-15 02:32 - Medya

'Avrupa, Filistin meselesinin gerçeklerinin yansıtılmasında başarısız oldu'

2018-11-17 19:12 - Gündem

MKE'den güvenlik güçlerine 7 bin 650 MPT-55

2018-11-16 18:17 - Gündem

1. Lig'de takımların yarısı teknik direktör değiştirdi

2018-11-14 18:17 - Spor

Alaattin Çakıcı ile irtibatlı 24 şüpheliye gözaltı

2018-11-16 19:47 - Gündem

'Toplam tescilli marka sayımız 865 bine ulaştı'

2018-11-17 02:32 - Ekonomi

İran Suriye'de üniversite açacak

2018-11-15 19:32 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

Almanya'nın Hanau kentindeki ırkçı terör saldırısında can verenler, Ankara'da anıldı

22:22 - Gündem

Rekabet Kurulundan yerinde incelemeyi engelleyen BİM'e 1,3 milyar liralık ceza

21:57 - Gündem

Depremde 115 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davada karar çıktı

20:22 - Gündem

Araç muayene istasyonlarının özelleştirme ihaleleri 24 Şubat'ta yapılacak

19:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya