?>

Yeni tip denizaltının kalbi HAVELSAN'dan

HAVELSAN, Yeni Tip Denizaltı Projesi için ürettiği, tasarımı tamamen kendine ait olan Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi'nin dördüncü ürününü Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim etti.

Teknoloji - 5 yıl önce

Ankara

HAVELSAN, Yeni Tip (Reis) Denizaltı Projesi için denizaltının adeta kalbini oluşturan Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi'ne (DBDS) yönelik teslimatlarını sürdürüyor.

Alınan bilgiye göre, Deniz Kuvvetlerine yönelik çeşitli projeler yürüten, teslimatlar gerçekleştiren HAVELSAN, Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı tarafından Yeni Tip (Reis) Denizaltı için yürüyen 3 projesinden biri olan DBDS'nin dördüncü ürününü Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim etti.

Önümüzdeki dönemde DBDS ürünlerinin ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) ana yükleniciliğinde inşası devam eden denizaltılara sırayla kurulumu ve bütünleştirmesi gerçekleştirilecek.

HAVELSAN mühendislerinin özgün tasarım çalışmaları sonucu ürettiği ve 2012'de TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık yarışmasında birinci olan DBDS, gelişmiş özellikleri ile yabancı denizaltı inşa ve modernizasyon programlarının dikkatini çekti. Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterinde mevcut Agosta sınıfı denizaltıların modernizasyonunda HAVELSAN’ın DBDS ürününün kullanılmasına karar verildi ve projede "fabrika kabul testi" aşamasına gelindi.

TKMS ve HAVELSAN arasında 2011'de imzalanan DBDS sözleşmesi kapsamında yüzde 70 olarak öngörülen yerli katkı payı, yüzde 75 seviyesine yaklaştı. Yazılımının tamamı HAVELSAN iş gücü ile üretildi. Ayrıca DBDS denizaltıdaki farklı çevre koşullarında kullanılacağı için, uzun ve kapsamlı dayanıklılık testlerine tabi tutulan kabinet ve gösterim birimleri, HAVELSAN’ın özgün tasarımı ve yerli üretim ile gerçekleştirildi.

DBDS projesi, 6'sı denizaltılarda ve biri de karaya konuşlu test ortamında olmak üzere toplam 7 set sistem üretimini kapsıyor. HAVELSAN, bahse konu denizaltı projesine, Savaş Yönetim Sistemi kapsamında 9 iş paketi ve Mk.48 torpido entegrasyonu ile de ayrıca yerli katkı sağlıyor.

Havadan bağımsız tahrik teknolojisi ile üretilmekte olan söz konusu denizaltı gemileri tamamlandığında denizaltılar için kritik olan Savaş Yönetim, Bilgi Dağıtım ve Torpido Atış Kontrol Sistemleri'nde HAVELSAN mühendislerinin imzası olacak.

Savunma Sanayi Başkanlığının görevlendirmesi ile HAVELSAN, bir yandan yerli üretim yolu ile hem son derece yüksek teknoloji ve kaliteli iş gücü gerektiren su altı teknolojileri alanında deneyim ve bilgi birikimi kazanıyor, hem de ekonomiye hatırı sayılır kaynak tasarrufu sağlıyor. Milli denizaltının geliştirileceği yakın gelecekte HAVELSAN’ın bugünkü yatırımları, savunma sanayisine olduğu kadar milli ekonomiye de katkıda bulunacak.

Geçtiğimiz yıllarda Meltem, GENESİS, Yeni Tip Karakol Botu ve MİLGEM gibi büyük ve önemli projelerde teslimatlara imza atan HAVELSAN, DBDS Projesi ile deniz projelerindeki bu başarılarını daha da ileriye götürebileceğini ve özgün tasarım ve ürünlerini yurt dışında da pazarlayabileceğini gösterdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

E-5 feci motosiklet kazası kamerada:1 ölü

2019-05-14 17:47 - Asayiş

Seramiksan'dan banyo dekorasyon trendleri

2019-05-12 03:00 - Genel

Cappy'den Ramazan ayına özel şerbet

2019-05-10 14:44 - Genel

Türkiye'den Kırgızistan'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

2019-05-11 20:07 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1446

Eski Irak Başbakanı Maliki'den, ABD ile İran’a diyalog çağrısı

2019-05-11 22:32 - Dünya

Enerji Bakan Dönmez: 'Kıbrıs’taki rezervler iki tarafa aittir'

2019-05-10 03:22 - Siyaset

Tır ile çarpışan tramvay raydan çıktı

2019-05-14 01:37 - Asayiş

Üsküp'te asırlardır yaşatılan Osmanlı geleneği: Mukabele

2019-05-11 14:55 - Kültür Sanat

Binlerce kişi Londra'da Filistin için yürüdü

2019-05-12 02:19 - Genel

AA muhabirini arama çalışmaları sürüyor

2019-05-11 17:52 - Gündem

İlgili Haberler

NASA, Plüton'un en büyük uydusu Charon'un yüzeyinde karbondioksit izleri tespit etti

20:17 - Teknoloji

MARLİN insansız deniz aracından KUZGUN füzesiyle balistik test atışı başarıyla gerçekleştirildi

15:38 - Teknoloji

Adana'da yarın başlayacak TEKNOFEST'te son hazırlıklar yapılıyor

14:18 - Teknoloji

Edirne'de üniversite öğrencileri göz hareketleriyle çalışan tekerlekli sandalye geliştirdi

10:17 - Teknoloji

Japonya'da doğum oranlarını artırmak için yeni yapay zeka arkadaşlık uygulaması başlatıldı

13:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kastamonu'da dev dalgalar Cide-Bartın kara yolunda su birikintileri oluşturdu

00:57 - Gündem

İsrail'in Lübnan'a salı günü düzenlediği saldırılarda 55 kişi öldü

00:53 - Dünya

Tonga'da 6,6 büyüklüğünde deprem

00:38 - Dünya

ABD'de Helene Kasırgası'nda ölü sayısı 150'yi aştı

00:02 - Dünya

İstanbul çıkışlı İran, Irak ve Ürdün'e yapılacak hava yolu seferleri iptal edildi

23:43 - Gündem