?>

"Yeni küreselleşme" dönemi, ticaret politikaları ve teknolojik rekabetle şekilleniyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kanada, Meksika ve Çin'e getirdiği ek gümrük vergilerinin küresel ticarette şok etkisi yaratmasından endişe edilirken, ekonomistler "yeni küreselleşme" olarak adlandırılan bir dönemin şekillendiğine işaret ediyor.

Ekonomi - 2 ay önce

Londra

Trump'ın imzaladığı kararnameyle, ABD'nin Kanada ve Meksika'dan ithalatına yüzde 25 ve Çin'den yaptığı ithalata yüzde 10 ek gümrük vergisi getirilirken, Kanada'dan enerji ithalatına ise yüzde 10'luk gümrük vergisi uygulanacağı açıklandı. Söz konusu ek gümrük vergileri, 4 Şubat'ta ABD yerel saatiyle gece yarısından sonra yürürlüğe girecek.

ABD yönetimi, Kanada, Meksika ve Çin'den ithalata yeni gümrük vergileri getirdi

İlave gümrük vergisi uygulanacak ithal ürünlerin büyüklüğünün 1,4 trilyon dolara ulaşacağı hesaplanıyor.

Deutsche Bank'ın konuya ilişkin analizine göre, Trump'ın tarifelerinin uygulanmasının, küresel ticaret politikasında 1970'lerden beri görülen en büyük şoku oluşturacağı tahmin ediliyor.

Gümrük vergisi uygulanacak ekonomiler için ani resesyonist sonuçlar ve küresel ekonomi için geniş tabanlı olumsuz etkilerin yanı sıra, bu tarifelerin ekonomik etkilerinin özellikle ABD dışında yıkıcı olacağı öngörülüyor.

Söz konusu vergilerin devam etmesi halinde, Kanada ve Meksika için bu ticaret şokunun, Brexit'in Birleşik Krallık üzerindeki etkisinden daha büyük ekonomik etkiye yol açma ve her iki ülkenin de gelecek haftalarda resesyona girme riski bulunuyor.

Londra merkezli Capital Economics'in analizine göre, ABD'nin ilave gümrük vergileri "çok yıkıcı bir küresel ticaret savaşının sadece ilk hamlesi" olarak değerlendiriliyor.

ABD'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ithalatına da bir iki ay içinde ilave gümrük vergisi uygulanacağı ve nisan itibarıyla evrensel bir tarife oluşabileceği tahmin ediliyor.

Tarifelerin ABD'de de enflasyonu artırıcı etki yaratacağı ve bu nedenle gelecek 12-18 ay içinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizi düşürmeye devam etmesi için açılan "pencerenin kapandığı" düşünülüyor.

"Gümrük vergileri, büyüme ve uluslararası yatırımlar için iyi haber değil"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings Küresel Başekonomisti Paul Gruenwald, dünyada artan korumacı ticaret politikalarının olası etkilerini ve ticaret akışlarının dönüşmeye devam etmesiyle ortaya çıkan "yeni küreselleşme" dönemini AA muhabirine değerlendirdi.

Ticaret sistemine dahil edilen gümrük vergilerinin büyüme ve uluslararası yatırımlar için iyi haber olmadığını dile getiren Gruenwald, tarifeler ve Trump'ın önerdiği bazı diğer politikaların sistemde daha fazla enflasyonist baskı oluşturabileceğini söyledi.

Gruenwald, bunun "daha yüksek faizin olduğu bir dünya" anlamına geldiğine işaret ederek, piyasa oyuncularının daha fazla dalgalanma beklediğini ve şirketlerin kendilerini bazı önlemlerle korumaya çalıştığını aktardı.

ABD yönetiminin büyümeyi artırmak, ticareti kısıtlamak ve göçmenleri sınır dışı etmek dahil yeni politikalarının enflasyonu artırma riski olduğunu ifade eden Gruenwald, "Bu nedenle, Fed'in bu yıl bir kez daha faiz indirimine gidebileceğini düşünüyoruz ama Fed'in yıl sonuna doğru yeniden faizi artırmaya başlamak zorunda kalma riski de var. ABD ekonomisi yavaşlamaz ve enflasyon baskıları artarsa, bu sadece ABD ekonomisi için değil, dünyanın geri kalanı için de bir şok olur. Bu açıdan, ABD ekonomisi ve gümrük vergilerinin etkilerini çok yakından izliyoruz." diye konuştu.

"Küresel ticaret ve üretim sistemi yeni gerçekliklere uyum sağlamaya çalışıyor"

Gruenwald, dünyada söz konusu ticaret politikaları ve akışlarındaki dönüşümle yükselen "yeni küreselleşme" dönemine dikkati çekti.

Küresel ticarette uzun yıllar etkili olan, sınırların olmadığı ve üretimin en düşük maliyetli yerde yapıldığı "küreselleşme" döneminin geride kaldığını anlatan Gruenwald, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İki hafta önce Davos'taki zirvede de konuşulan en önemli konulardan biri de yeni küreselleşmeydi. Küresel ticaret ve üretim sistemlerinin, yeni gerçekliklere uyum sağlama sürecini görüyoruz. Artık Çin ve bir diğer Asya ülkesinde üretim yapan çoğu şirket, üretimlerini ve risklerini çeşitlendiriyor. Yani yeni küreselleşmeyle, çeşitliliğin arttığını görüyoruz. Dünyada 'Çin+1' stratejisinin ötesine geçen yeni bir küreselleşme dönemi bu. Biri Çin merkezli ve diğeri Çin'den bağımsız olmak üzere iki paralel ticaret rejiminin oluşmaya başladığını gözlemliyoruz. Bu dönemde ABD-Çin ilişkisinin gelişimi ve şirketlerin bu gelişime nasıl tepkiler verdiği önemli olacak."

Gruenwald, oluşan bu iki kampta rekabetin artacağını, yeni dönemin ekonomik büyüme, ticaret, şirket karları ve diğer konular açısından sonuçlarının iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yapay zeka başta olmak üzere teknolojik gelişmelerin de bu rekabette önemli olacağını, ABD'nin yapay zekada liderlik ettiğini ancak Çin'de gelişmelerin hızlandığını anlatan Gruenwald, Avrupa'nın yapısal sorunlarını çözmemesi ve gerekli reformları yapmaması halinde ABD ve Çin arasındaki "küresel etki yarışında" geride kalacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

iOS güncellemeleri VPN performansını nasıl etkiliyor?

2025-02-02 21:43 - İnsan&Hayat

Ayı ve Boğa Sezonunda Kripto Para Yatırımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

2025-01-29 08:02 - İnsan&Hayat

ABD'deki uçak kazası sırasında kule personel sayısının yetersiz olduğu kaydedildi

2025-01-31 02:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in çekildiği Duheyra bölgesindeki evlerine dönen Lübnanlılar yıkımla karşılaştı

2025-01-30 09:32 - Dünya

Ogün Altıparmak, hayatını kaybetti

2025-02-02 13:38 - Spor

İsveç Merkez Bankası zayıf ekonomi nedeniyle politika faizini tekrar düşürdü

2025-01-29 16:58 - Ekonomi

Bakan Bolat: Ekonomik İşbirliği Teşkilatının hedeflerine ulaşması için desteğimiz tamdır

2025-01-28 16:13 - Ekonomi

NBA'de Lakers, Anthony Davis'i Mavericks'e göndererek Luka Doncic'i kadrosuna kattı

2025-02-02 11:27 - Spor

İstanbul'da uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonda 5 zanlı yakalandı

2025-01-28 10:23 - Asayiş

Galatasaray ile yollarını ayıran Ziyech, Katar ekibi Al-Duhail'e transfer oldu

2025-01-30 17:33 - Spor

İlgili Haberler

Trakya yılın ilk çeyreğini 516,9 milyon dolarlık ihracatla kapattı

12:48 - Ekonomi

Egeli balıkçılar sezonu geçen yılın üzerinde balıkla kapatacak

12:08 - Ekonomi

Hazine yarın bir ihale düzenleyecek

12:03 - Ekonomi

Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 59,7 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi

11:53 - Ekonomi

600 bin işçinin zam görüşmesinde gözler kamu işvereninin teklifinde

11:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Papa, hastalığının ardından ilk kez Aziz Petrus Meydanı'nda halkı selamladı

17:38 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırıları İstanbul'da yürüyüşle protesto edildi

17:33 - Gündem

Tahkim Kurulu, Salvatore Foti ve Sandro Zufic’in 4'er maçlık men cezalarını onadı

17:28 - Spor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan CHP Genel Başkanı Özel'in açıklamalarına tepki

17:17 - Gündem

İstanbul polisleri 170 araçlık kortejle kenti dolaştı

16:37 - Çevre-Hayat