?>

Yemen gazisinin mezarında büyüyen ağaca torunları bakıyor

Ordu'da 68 yıl önce vefat eden kişinin mezarının ortasında büyüyen meşe ağacı, yakınları tarafından korunuyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Ordu

Gürgentepe ilçesi Gültepe Mahallesi'nde 1954 yılında vefat eden Yakup Polat, bir bölümü ormanlık alanda bulunan mahalledeki aile kabristanlığına defnedildi.

Mezarın üzerinde bir süre sonra meşe ağacı büyümeye başlayan Polat'ın biri kız üç çocuğu, "Ağaç, ölüye rahmet eder" düşüncesiyle ağacı kesmeyerek bakımlarını yaptı.

Zamanla üç evladı da hayatını kaybeden Polat'ın, 10 torunundan bazıları da dedelerinin mezarını ziyaret ederek Kur'anı Kerim okuyor ve ağacın bakımını gerçekleştiriyor.

Yakup Polat'ın torunlarından Recep Polat (60), AA muhabirine, dedesinin tam olarak kaç yaşında vefat ettiğini bilmediklerini söyledi.

Rahmetli babası ve amcasının, üzerinde ufak bir yeşillik de olsa mezarda yatanlara rahmet olduğu inancıyla ağacı kestirmediğini anlatan Polat, "Bu şekilde de bu ağaç büyümüş. Öyle de kaldı. Kendi kendine büyüyen bir ağaç. Burası zaten orman şeklinde, ağaç fazlaymış. Üzerine düşenle tohumlaşmış. Orada ağaç kendi kendine büyümüş." dedi.

Polat, kendilerinin de diğer mezarlara zarar verebileceğini düşünerek ağacı kesmediklerini belirterek, ağacı görenlerin de şaşkınlık yaşadığını ifade etti.

Hem dedesinin hem de diğer yakınlarının bulunduğu mezarlığa geldiklerini anlatan Polat, dua ettiklerini ve buradaki ağaçların da bakımını yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

"Buraya geliyoruz, bakıyoruz, etrafını temizliyoruz"

Diğer bir torunu Halil Polat (68) ise dedesinin, kendisinin doğduğu sene vefat ettiğini dile getirerek, "Bu meşe ağacı biz bildik bileli burada duruyor. Babam da hiç kestirmek istemezdi. Ağaç ölüye rahmet eder diye bilirdik." diye konuştu.

Polat, çocukluğunda ağacı küçük olarak hatırladığını, zamanla da büyüyüp geliştiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Görenler hep merak ediyor, bunu niye kestirmediler diye. Kızanlar da oluyor, 'Ben olsam büyütmezdim' diyorlar. Böyle söyleyenler de var. Buraya geliyoruz, bakıyoruz, etrafını temizliyoruz. Mübarek gün ve gecelerde geliyoruz ve Kur'an okuyoruz, dua ediyoruz. Diğer büyüklerimizin de mezarları burada. Burası orman olmasından dolayı ağaçlar kendi kendine büyüyor. Eski insanlar böyle mezar üzerindeki ağaçları almazlarmış, dururmuş. Biz de aynı şekilde sahip çıkıyoruz."

Polat, çiftçi olan dedesinin askere gittiği Yemen'de esir düştüğünü ve 7 sene sonra Ordu'ya gelebildiğini de kaydetti.

Mahalle sakinlerinden 77 yaşındaki Hüsamettin Polat, Yakup Polat'ın vefatını hatırladığını, ağacın bugüne kadar büyüdüğünü anlattı.

Mahalle muhtarı Alin Çalış da tarihini araştırdıkları yerleşim yerlerinin 5 haneyle kurulduğunu öğrendiklerini belirterek, "Daha sonraki nesil de aynı şekilde yaşantılarını sürdürmüş. Mezarlığımızda tarihi mezar çok ama eskilerde isim yazmıyor ve kime ait olduğunu öğrenemedik. Gültepe Mezarlığı'nda tarihi mezar çok olduğu için gereken başvuruyu yaptım. Onlara dokunmadan da yeni mezar yeri tayin edileceği bildirildi. Ağaçlara da dokunmak istemiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Son şampiyon Krejcikova, Fransa Açık'ın ilk turunda elendi

2022-05-23 17:04 - Spor

Türkiye Süper Enduro Şampiyonası'nda sezonun ikinci ayak yarışı Mersin'de başladı

2022-05-28 21:40 - Spor

Sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV düzenlemesi yapıldı

2022-05-27 08:41 - Ekonomi

ABD'de George Floyd'un ölümünün 2. yılında değişim, vaatler kadar hızlı olmadı

2022-05-25 12:16 - Dünya

Hayalini kurduğu 'inşaat mühendisi' diplomasına 71 yaşında kavuştu

2022-05-27 13:18 - Çevre-Hayat

Finlandiya'da ilk maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi

2022-05-25 18:03 - Dünya

SGK'nin Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi tanıtıldı

2022-05-24 21:24 - Ekonomi

İran: Ukrayna savaşının sorumlusu ABD ve NATO'dur

2022-05-26 16:06 - Dünya

ABD'de Güney Baptist liderleri kilisedeki cinsel tacizleri görmezden geldi

2022-05-23 22:55 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 'aile' temalı dizi ve filmleri destekleyecek

2022-05-24 11:53 - Medya

İlgili Haberler

Selanik mübadilleri İstanbul'da köklerine sahip çıkmaya çalışıyor

14:48 - Çevre-Hayat

Türk akademisyenler, Fransa'da ikincilik kazanan kardan heykelle küresel ısınmaya dikkati çekti

14:07 - Çevre-Hayat

Üniversite öğrencileri projeleriyle kırsaldaki çocukların yüzünü güldürüyor

14:03 - Çevre-Hayat

Okulun yakınında bulunan "Picasso" resim atölyesindeki derslere renk katıyor

13:58 - Çevre-Hayat

Sarıkamış'ta buzla kaplanan havuzlarda zorlu alabalık üretimi

13:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Göztepe ile Samsunspor haftayı 1'er puanla kapattı

23:38 - Spor

Küçükçekmece'deki çatı katı yangını itfaiye ekiplerince söndürüldü

23:33 - Asayiş

Süper Lig'de görünüm

23:32 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye hepimizin ortak hedefidir

22:58 - Siyaset

İsrail ordusu şubatta Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere ait 140'tan fazla yapıyı yıktı

22:53 - Dünya