?>

YDÜ Hamilelikte sıtma enfeksiyonu araştırmasına birincilik ödülü

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi(YDÜ) Öğretim Üyelerinin hamilelikte sıtma enfeksiyonu ile ilgili yaptığı araştırma Uluslararası Paraziter Zoonozlar Sempozyumu’nda Sözlü Bildiri dalında birincilik ödülüne layık görüldü.

Sağlık - 8 yıl önce

YDÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, YDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Ruh tarafından sunulan “Sulfadoksin-Primetamin Profilaksisi Uygulanan Hamile Kadınlarda Sıtma Enfeksiyonu ve Dirençle İlişkili Mutasyonlar” başlıklı araştırmanın, 18-19 Kasım’da Antalya’da düzenlenen Uluslararası Paraziter Zoonozlar Sempozyumu’nda Sözlü Bildiri Birincilik Ödülüne layık görüldüğü bildirildi.

YDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı işbirliğinde, Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan ile Prof. Dr. Turgut İmir’in yönetiminde, ve Yrd. Doç. Dr. Emrah RUH’un koordinatörlüğünde gerçekleştirilen projede, doktora öğrencisi Jean Paul Bateko ise araştırmacı olarak yer aldı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden hamile kadınların önemli bir oranının sıtma enfeksiyonuna karşı yeterli derecede korunamadığı belirlendi Yapılan çalışmada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde hamilelik süresince iki doz sulfadoksin-primetamin profilaksisi uygulanan yeni doğum yapmış 250 kadından alınan kan örneklerinde sıtma etkeni Plasmodium türlerinin varlığı araştırıldı. Plasmodium falciparum saptanan örneklere DNA dizi analizi uygulanarak, sırasıyla sulfadoksin ve primetamin direncine neden olan P. falciparum dihidropteroat sentaz (Pfdhps) ve dihidrofolat redüktaz (Pfdhfr) genlerindeki nokta mutasyonlar araştırıldı. DNA dizi analizinde saptanan nokta mutasyonlar sonucunda sulfadoksin-primetamin direnci literatüre uyumlu olarak doğrulandı. Araştırmada, sulfadoksin-primetamin profilaksisinin 250 kadından 92 (%36,8)’sini sıtma enfeksiyonuna karşı korumada yetersiz kaldığı ortaya konuldu.

Tropikal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğinin araştırılması önemli YDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah RUH, tropikal hastalıkların yaygın görüldüğü ülkelerde yaşayan, başta turizm veya eğitim olmak üzere farklı amaçlarla Kuzey Kıbrıs dahil birçok ülkeyi ziyaret eden bireylerin varlığına dikkat çekerek, sıtma gibi tropikal hastalıkların ve tedavide kullanılan ilaçların etkinliğinin araştırılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

YDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ortak Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ayşegül Taylan ÖZKAN da, araştırma sonuçlarının yanlızca Kongo Demokratik Cumhuriyeti için önemli olmayıp, uluslararası sağlık politikalarına da yön verecek nitelikte olduğunu ifade ederek, iki üniversite arasındaki işbirliğinin devam edeceğini söyledi.

Sıtma ve tedavisi ile ilgili araştırmalar devam edecek YDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgut İMİR, vektöre bağlı gelişen hastalıkların Kıbrıs’taki önemini vurgulayarak, araştırma ekibinin sıtma ve leishmaniasis gibi tropikal hastalıklar konusunda projeleri yürütmeye ve veriler sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

YDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı doktora öğrencisi Jean Paul Bateko ise, çalışmadan elde edilen bulguların Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde hamilelikteki sıtma enfeksiyonu ile mücadele konusuna katkı sağlayacağını ve araştırmanın literatüre önemli veriler sunacağını belirtti.

Sıtma günümüzün en önemli hastalık sorunlarından biri Plasmodium türlerine bağlı gelişen ve günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olmaya devam eden sıtma hastalığı çeşitli risk grupları için tehlike arz ediyor ve hamile kadınlar bu risk gruplarından birini oluşturuyor. Hamilelik sırasında oluşan sıtma enfeksiyonunun anne, fetus ve yenidoğan açısından riskler taşımasından ötürü, Dünya Sağlık Örgütü hamile kadınların sıtmaya karşı korunmaları için profilaktik olarak sulfadoksin-primetamin verilmesini öneriyor. Ancak, sulfadoksin-primetamine karşı görülen dirençteki artış nedeniyle, bu ilacın profilaktik tedavideki etkinliğini araştıran çalışmalar büyük önem taşıyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Lif Örnekleri 2017

2016-11-17 00:02 - Gündem

Regl döneminde tatlı isteğine dikkat

2016-11-20 14:07 - Sağlık

Ezan okuyan imama engel olanlara FETÖ davası

2016-11-21 13:37 - Gündem

'Uçurumun kenarındaki fotoğraflar' ününü artırdı

2016-11-20 14:02 - Çevre-Hayat

Okmeydanı'nda şüpheli paket alarmı

2016-11-23 12:02 - Asayiş

Teslim olan teröristler bölücü örgütün gerçek yüzünü anlattı

2016-11-18 16:22 - Gündem

Okmeydanı'nda şüpheli paket! Cadde çift taraflı trafiğe kapatıldı

2016-11-23 10:47 - Asayiş

Teslim olan teröristlerin itirafları PKK’nınn çöküşünü ortaya koydu

2016-11-18 15:17 - Asayiş

İstanbul'a 16 yeni tünel

2016-11-18 18:52 - Gündem

'İhale lobisinin hortumu kesildi'

2016-11-20 22:17 - Gündem

İlgili Haberler

Akıllı telefonlarla yatağa girmek uyku sağlığını olumsuz etkiliyor

12:32 - Sağlık

Kalp profesöründen "tek yumurta ikizlerine" kontrol uyarısı

18:57 - Sağlık

Afrikalılar, sağlık sistemindeki yetersizlik nedeniyle tedavi için yurt dışına gidiyor

15:38 - Sağlık

Hastanelerde "her gebe için bir ebe" dönemi başladı

12:08 - Sağlık

Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi

13:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ambarlı Limanı'nda yan yatan kuru yük gemisindeki 15 personel tahliye edildi

09:47 - Gündem

Küresel piyasalar Noel haftasına karışık başladı

09:42 - Ekonomi

Amorium Kazıları hakkında açık mektup -Ramazan Topraklı yazdı-

09:32 - En Son Yazılar

Hazine ve Maliye Bakanlığı 5, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 25 personel alacak

09:27 - Gündem

İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef aldığı saldırılarda en az 5 kişi öldü

09:18 - Dünya