?>

Yargıtayın 152 yıllık yolculuğuna ışık tutacak araştırma projesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Osmanlı döneminde kurulan Yargıtayın tarihçesi, teşkilat yapısı, faaliyetleri, Türk hukuk ve yargı tarihindeki yeri ve önemini araştırarak tek kaynakta toplayacak.

Eğitim - 5 yıl önce

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, yaptığı açıklamada, üniversitenin öteden beri kurumlar arası iş birliğine büyük önem verdiğini söyledi.

Bu kapsamda, 150 yıldan fazla geçmişe sahip Yargıtayın; tarihçesi, teşkilat yapısı, faaliyetleri, Türk hukuk ve yargı tarihindeki yeri ve önemine dair akademik bilimsel çalışmalara ağırlık verilmesinin, akademik programlara dahil edildiğini belirten Şenocak, 7 Şubat'ta Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in de katıldığı törende iki kurum arasında araştırma iş birliği protokolü imzalandığını hatırlattı.

ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Köksal da Yüksek Mahkeme'nin Türk yargısı için önemine değindi.

Yargıtayın, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e taşınan önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Köksal, "Üniversitemiz, Türk yargısının zirve kuruluşu Yargıtayın kendi içinde 4-5 devreye ayrılabilecek uzun süreçteki tarihi ve misyonuna dair araştırmalara ayrı bir mesai harcayacak." dedi.

Prof. Dr. Köksal, "Üniversitemiz araştırmacıları, öncelikle söz konusu süreci aydınlatıcı, gerek kurumun mesaisi gerek görevlilerin biyografilerine ilişkin Ankara ve İstanbul başta olmak üzere arşivlerde mevcut her türlü arşiv malzemesi, mahkemenin muhtelif dönemlerine ait kayıt ve karar defterleri, resmi belge, bilgi ve çalışmalarından yola çıkarak veri havuzu oluşturacak.

Yargıtayın muhtelif dönemlerine ait elde edilecek veriler peyderpey, gerek bilimsel toplantılarda tebliğ gerekse akademik dergilerde makale veya müstakil eser biçiminde hem Türk yargı camiası hem de ulusal uluslararası kamuoyu ile paylaşılacak." diye konuştu.

Köksal, çalışmanın nihai amacının, Osmanlı'dan bu yana gelen süreçte kapsamlı ve çok ciltli bir "Yargıtay tarihi"nin ortaya konulması olduğunu anlattı.

Üniversite tarafından araştırmaya maddi destek de sağlanacağı bilgisini veren Prof. Dr. Köksal, "ESOGÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü üzerinden yürüttüğü lisansüstü çalışmalarda Yargıtayın tarihçesi, faaliyetleri, kuruma hizmet verenlerin biyografileriyle ilgili yüksek lisans ve doktora tezlerine de öncelik tanıyacak." ifadesini kullandı.

Yargıtayın tarihçesi

Osmanlı Devleti'nde mahkemelerin kararlarını inceleyerek yanlış olanları bozma yetkisine sahip yüksek mahkeme bulunmamasından yola çıkılarak, 1868'de Sultan Abdülaziz'in fermanıyla Meclis-i Vala-i Ahkam-ı Adliye'nin yetkililerinin paylaştırılmasıyla iki kurum faaliyete geçirildi.

Bunlardan adli konularla ilgili olana Divan-ı Ahkam-ı Adliye (Yargıtay), idare alanları hakkındaki kuruma da "Şura-yı Devlet" (Danıştay) isimleri verildi.

Yargıtayın ilk hali olarak bilinen ve "Adli Hükümler Kurulu" anlamına gelen Divan-ı Ahkam-ı Adliye'nin ilk başkanlığına, Halep Valisi Ahmet Cevdet Paşa atandı.

1879'de Nizamiye Mahkemelerinin Kuruluş Kanunu ile Yargıtayın kuruluşuna bir düzen verildi. Bu yasayla Yargıtay artık Divan-ı Ahkam-ı Adliye içinde bir mahkeme yerine başlı başına bir mahkeme olarak konumlandırıldı.

Başsavcılık da ilk kez bu kanunda yer aldı.

Anadolu topraklarının işgali ve Milli Mücadele'nin başlamasıyla 23 Nisan 1920'de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) toplandıktan sonra ilk çıkardığı yasalardan olan "Muvakkat Temyiz Hey'eti Teşkiline Dair Kanun", İstanbul'un düşman işgalinde olması nedeniyle belgelerin İstanbul'a gönderilememesi ihtiyacından doğdu.

Bu şekilde Sivas'ta bir temyiz mahkemesi kuruldu ve iki Yargıtay aynı anda faaliyetlerine devam etti.

Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra Kasım 1923'te çıkarılan yasayla Sivas'taki geçici temyiz kurulu kaldırılarak Eskişehir'de kurulan Yargıtay, 1935'te başkent Ankara'ya taşındı.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan: Askerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye'de yeni bir dönemin miladıdır

2020-02-05 17:54 - Gündem

Bolivya'nın eski lideri Morales siyasi sığınmacı olduğu Arjantin'de AA'ya konuştu

2020-02-07 17:59 - Genel

Ateşkes amaçlı Libya konulu siyasi müzakereler 26 Şubat'ta başlayacak

2020-02-06 23:39 - Gündem

Kudüs ve Filistin Müftüsü'nden 'ABD'nin sözde barış planına destek haram' fetvası

2020-02-12 03:07 - Dünya

30 ilde eğitime kar engeli

2020-02-10 01:18 - Eğitim

Yargıtayın 152 yıllık yolculuğuna ışık tutacak araştırma projesi

2020-02-12 14:51 - Eğitim

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Kararlı adımlarla yolumuza devam edeceğiz

2020-02-09 19:06 - Gündem

FETÖ'de 'sistematik örgüt içi dolandırıcılık' kıtaları aştı

2020-02-07 14:37 - Dünya

Terörün pençesinden oğullarını kurtaran aile sevinçlerini Diyarbakır anneleriyle paylaştı

2020-02-11 17:57 - Gündem

Kayseri'de 'kar topu savaşı' etkinliği

2020-02-08 21:37 - Magazin

İlgili Haberler

Antalya yarıyıl tatilinde okulların eğitim kamplarına ev sahipliği yapıyor

19:07 - Eğitim

Kayseri'de meslek liseleri 5 yılda 141 milyon lira ciro elde etti

13:18 - Eğitim

Bakan Uraloğlu'ndan ebeveynlere yarıyıl tatili tavsiyeleri

12:28 - Eğitim

Özel okullarda 'ders kitabı' adı altında hiçbir ücret ödenmeyecek

10:27 - Eğitim

Okullarda yarıyıl tatili için 'karne zili' yarın çalacak

09:15 - Eğitim

Günün Manşetleri

Eski Fed danışmanı ekonomik casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı

03:17 - Dünya

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

02:23 - Ekonomi

RTÜK'ten Sözcü TV'deki 'Başkent Kulisleri' programı hakkında inceleme

02:18 - Medya

Trump, Panama Kanalı'nı geri alacaklarını söyledi

02:13 - Dünya

Trump, AB'ye de gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı

02:08 - Dünya