?>

Yargı Reformu Stratejisi kapsamında yargıda yapay zeka kullanımı yaygınlaştırılacak

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan hedefler doğrultusunda, yargıda yapay zeka kullanımı yaygınlaştırılacak.

Gündem - 1 ay önce

Ankara

Adalet Bakanlığınca, 2025-2029 yıllarını kapsayan 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'yle yargı alanında önemli reformlara imza atılacak.

Belgede yer alan "Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Süreçlerin Yeniden Yapılandırılması" amacı doğrultusunda adli süreçlerin makul sürede tamamlanmasına yönelik kurumsal tedbirler alınacak, uygulamalar geliştirilecek.

Bu kapsamda, yargı bilişim sistemi güncel teknolojiler doğrultusunda daha da güçlendirilecek. Yargılama faaliyetlerini destekleyici yapay zeka temelli öneri sistemleri geliştirilecek.

Yapay zeka teknolojisinin bilişim sistemine entegrasyonu sağlanarak, vatandaşların adalete erişimi kolaylaştırılacak ve yargılama süreçleri hızlandırılacak.

Yapay zekanın, belgelerin anlık analizinde, eksik bilgi ve belgelerin hızlı şekilde tamamlanmasında, bilirkişi raporlarının kontrolünde, yazışmaların otomatik takibinde ve kurumlar arası bilgi paylaşımında kullanılması sağlanacak.

Yapay zeka uygulamalarına ilişkin etik ve hukuki çerçevesini belirleyecek kurumsal bir yapı oluşturulacak.

Elektronik duruşma yöntemleri geliştirilecek

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, makul sürede yargılanma hakkının ve adalete erişimin geliştirilmesi amacıyla dijital çözüm platformları, çevrim içi uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve elektronik duruşma yöntemleri geliştirilecek.

Yapılacak düzenlemelerle duruşmaların elektronik ortamda kayıt altına alınması sağlanacak, hukuk mahkemelerinde e-duruşma uygulaması, istinabe işlemlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak.

Ayrıca, günün ihtiyaçlarına cevap verebilen, güncel teknolojilerle uyumlu ve siber güvenlik önlemleri güçlendirilmiş yeni UYAP yazılımı tamamlanacak. UYAP üzerinden çevrim içi verilen hizmet ve entegrasyon sayısı da artırılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lübnan'ın güneyinde evine dönmek isteyen bir kadın, İsrail askerlerine meydan okudu

2025-01-26 20:58 - Dünya

Moskova’da Azerbaycan’ın 20 Ocak şehitleri anıldı

2025-01-20 22:33 - Özel Haber

Futbol Derbisi 2025: En Çok İlgiyi Hangi Maçlar Çekecek?

2025-01-24 16:21 - İnsan&Hayat

Trump'ın, MK-84 bombalarının İsrail'e gönderilmesi konusundaki engeli kaldırdığı iddia edildi

2025-01-25 23:57 - Dünya

Konya'da 3 katlı bina çöktü: 3 kişi sağ olarak çıkarıldı

2025-01-25 01:42 - Asayiş

96 yaşındaki Alevi dedesi Ahmet Uğurlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini anlattı

2025-01-23 12:47 - Çevre-Hayat

Avrasya’dan Pasifik’e Türkiye yol almalı -Mehmet Yıldırım yazdı-

2025-01-26 01:12 - En Son Yazılar

Alperen Şengün'ün 'double-double' yaptığı maçta Rockets, Cavaliers'ı 109-108 yendi

2025-01-23 10:52 - Spor

Türkiye'de 2024'te 1 milyon 478 bin 25 konut satıldı

2025-01-21 10:58 - Ekonomi

'Şark Fatihi' Kazım Karabekir vefatının 77. yılında anılıyor

2025-01-26 12:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İlgili Haberler

Sadakataşı Derneği ramazanda Lübnan ve Suriye'de 900 aileye yardımda bulunacak

19:23 - Gündem

Adnan Oktar ve 18 sanığın "resmi belgede sahtecilik/kaçakçılık" davasında yeniden karar

19:03 - Gündem

İstanbul'da "Türkiye'nin Demokrasi Süreci ve 28 Şubat Paneli" gerçekleştirildi

18:52 - Gündem

Terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik operasyonda yakalanan 15 zanlı tutuklandı

18:48 - Gündem

Eminönü'nde ramazan alışverişi yoğunluğu

18:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Sadakataşı Derneği ramazanda Lübnan ve Suriye'de 900 aileye yardımda bulunacak

19:23 - Gündem

ECB'nin ödeme sistemindeki teknik sorunlar Avrupa'da bankacılık işlemlerini zorlaştırdı

19:17 - Ekonomi

Çekya’da benzol taşıyan tren vagonlarında büyük yangın çıktı

19:12 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İslam aleminin ramazan ayını kutladı

19:07 - Siyaset

Adnan Oktar ve 18 sanığın "resmi belgede sahtecilik/kaçakçılık" davasında yeniden karar

19:03 - Gündem