?>

Yapısal krizdeki Volkswagen'in üçüncü çeyrekte karı yaklaşık yüzde 42 düştü

- Grubun, üçüncü çeyrekteki araç satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 düşerek 2 milyon 122 bine geriledi

Ekonomi - 4 ay önce

Berlin

BERLİN (AA) - Alman otomotiv üreticisi Volkswagen (VW) Grubu’nun, temmuz-eylül döneminde karı yüzde 41,7 düşerek 2 milyar 855 milyon avroya indi.

Audi, Bugatti, Seat, Skoda ve Porsche markalarını da bünyesinde bulunduran VW Grubu, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin nihai finansal sonuçlarını duyurdu.

Buna göre, grubun geçen yıl temmuz-eylül döneminde 4 milyar 894 milyon avro olan özel kalemler öncesi karı, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 41,7 düşüşle 2 milyar 855 milyon avro oldu.

Grubun, üçüncü çeyrekteki araç satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 düşerek 2 milyon 122 bine geriledi.

Üçüncü çeyrekteki araç teslimatları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 azalarak 2 milyon 176 bine ve üretim yüzde 6,8 azalarak 2 milyon 25 bine indi.

Grubun geçen yıl temmuz-eylül döneminde 78,84 milyar avro olan satış geliri, 2024’ün aynı döneminde yüzde 0,5 azalışla 78,48 milyar avroya indi.

Merkezi Wolfsburg’da olan Volkswagen Grubu'nun, bu yılın ocak-eylül döneminde karı ise yıllık yüzde 20,5 azalarak 12,9 milyar avroya geriledi.

Şirketin kar marjı da 9 aylık dönemde yüzde 6,9'dan yüzde 5,4'e düştü.

Volkswagen Grubu, özellikle en önemli pazarı olan Çin'de satışların düşmesinden etkilenirken, Volkswagen markası yılın 9 ayında sadece yüzde 2 kar marjı elde etti. Şirket yönetimi bunun, ana markası olan Volkswagen’de önemli maliyet azaltımlarına ve verimlilik iyileştirmelerine acil ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirtti.

VW Grubu'nun ana markası Volkswagen’in yanı sıra lüks markası Audi de yeniden yapılandırılıyor.

Alman üretici, şirket tarihindeki en büyük maliyet ve yapısal krizle mücadele ediyor. Volkswagen, tarihinde ilk kez Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını açıkladı. Volkswagen İş Konseyine göre bu en az üç fabrikayı ve büyük çaplı işten çıkarmaları içerecek.

Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, Volkswagen Yönetim Kurulunun söz konusu planlarına karşı çıkarak, bunu engelleyeceklerini açıkladı.

Yeniden yapılanma devam ederken, Volkswagen ile IG Metall sendikası arasında toplu iş sözleşmesine ilişkin müzakereler bugün Wolfsburg'da devam edecek.

Tasarruf programında hala 4 milyar avroluk açık bulunan Volkswagen Yönetim Kurulu, maaşlarda yüzde 10 oranında kesinti yapmayı, 2025 ve 2026 yıllarında iki kez maaşların sabit kalmasını planlıyor.

IG Metall, Volkswagen’in planlarına karşı çıkarak, 2030'un ötesinde iş güvencesi talep ediyor. Sendika, Volkswagen yönetimini işçileri işten çıkararak "tarihi bir hata" yapmaması konusunda da uyardı.

Ücret müzakerelerinde ise IG Metall, Volkswagen çalışanlarının ücretlerine yüzde 7 zam talep ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

IMF: Geçen yıldan bu yana Türkiye'deki politika değişiminden oldukça olumlu etkilendik

2024-10-24 22:38 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları yarın İstanbul Boğazı'nda sona erecek

2024-10-28 11:18 - Spor

Türkiye ulaştırma programlarına gelecek yıl 662,6 milyar lira harcayacak

2024-10-23 17:20 - Ekonomi

Bebek katilleri PKK'lı hainlerden, Askerî Hastanelerde İstikbâl karartan zalim FETÖ’CÜ doktorlara... -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2024-10-24 06:55 - En Son Yazılar

Ekonomik güven endeksi ekimde aylık bazda yüzde 3,2 arttı

2024-10-30 10:47 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Ülkemize olan çok yoğun ilgi, programımızın doğru ilerlediğini açıkça gösteriyor

2024-10-26 16:18 - Ekonomi

İzmir'de Ovacık Yaylası'ndaki doğa güzellikleri hazan renkleriyle görüntülendi

2024-10-28 11:17 - Çevre-Hayat

Lufthansa, Tel Aviv'e uçuş iptallerini 25 Kasım'a kadar uzattı

2024-10-28 17:02 - Dünya

Dizi yapım ve pazarlama sektöründe faaliyet gösteren 5 şirkete rekabet soruşturması açıldı

2024-10-24 14:58 - Medya

Erzurum Diplomasi Akademisi'nin 9. eğitim dönemi başlıyor

2024-10-30 11:57 - Gündem

İlgili Haberler

New York borsası düşüşle açıldı

17:43 - Ekonomi

Kovid-19 salgınının üzerinden geçen 5 yılda ekonomik ve toplumsal etkiler hala sürüyor

17:02 - Ekonomi

Kruvaziyer yolcu sayısında tüm zamanların şubat ayı rekoru kırıldı

16:58 - Ekonomi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açık deniz hidroteknik yapılarında sona gelindi

16:42 - Ekonomi

İhracat geçen yıl 59 fasılda artış gösterdi

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı Veldkamp ile görüştü

19:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK Genel Sekreteri Okay Memiş'i kabul etti

19:02 - Gündem

Starlink, Hint telekom operatörü Bharti Airtel ile anlaşma imzaladı

18:57 - Dünya

Fransa'da binlerce öğretmen ve öğrenci eğitim bütçesindeki kesintileri protesto etti

18:53 - Dünya

Antalya Havalimanı şubatta 908 bin 822 yolcuya hizmet verdi

18:48 - Gündem