?>

Yapay zekada rekabet kızışıyor

Küresel gayri safi milli hasılanın 2030'da yapay zekaya dayalı teknolojiler sayesinde yüzde 14 artması öngörülürken, bu teknolojilerin sunacağı fırsatlardan yararlanmak isteyen ülkeler "yapay zeka"ya milyar dolarlık yatırımlar yapıyor.

Teknoloji - 7 yıl önce

ANKARA

Küresel gayri safi milli hasılayı 2030'da yüzde 14 artırması öngörülen yapay zekaya dayalı teknolojilerin sunacağı fırsatları kaçırmak istemeyen ülkeler, bu alandaki yatırımları ile dikkati çekiyor.

AA muhabirinin derlemelerine göre, yapay zekaya dayalı teknolojiler sayesinde küresel gayri safi milli hasılanın 2030'da yüzde 14 artması öngörülürken, bu durumun küresel ekonomiye Çin ve Hindistan'ın şu anki toplam ekonomik büyüklüğünden (yaklaşık 13,3 trilyon dolar) daha fazla katkı sağlaması bekleniyor.

Yapay zekanın, ekonomileri için büyük ticari fırsat oluşturabileceğine inanan Çin, ABD, Japonya, Hindistan, Almanya, Güney Kore ve Kanada, bu alanda stratejiler oluşturarak, milyar dolarlık yatırımlar yapıyor. Bu ülkelerden bazıları sağlık, ödemeler, insansız hava ve kara araçlarına yoğunlaşırken, bazıları da eğitim, robotlar ve üretim gibi konulardaki çalışmalara teşvikler veriyor.

Bu alandaki en büyük yatırımı yapan dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, başkenti Pekin'de 55 hektar alana 2,1 milyar dolarlık "yapay zeka parkı" kuruyor. Yapay zeka çalışmalarında kullanılacak park, 400 firmaya ev sahipliği yapacak ve 7,5 milyar dolarlık değer oluşturacak. Dünyanın "üretim üssü" olan Çin, yapay zeka planı strateji çerçevesinde verimliliği artırmayı, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi birçok alanda yapay zeka kullanımını artırmayı amaçlıyor.

Ayrıca Pekin yönetimi yapay zeka şirketlerinin ülkede Ar-Ge merkezleri kurmasını teşvik ederek, ülkenin yapay zeka ekosistemine önemli bir katkıda bulunmayı hedefliyor.

"2020'ye kadar bu alanda 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılması planlanıyor"

Küresel yapay zeka araştırmalarında halihazırda Çin'in gerisinde kalan dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD ise 2016'da "Milli Yapay Zeka Araştırma ve Geliştirme Stratejisi Planı”nı hazırlayarak söz konusu araştırma ve geliştirme projelerine yön veriyor. Plana göre ülkede yapay zekaya uzun dönemli yatırımlar yapılacak. Yapay zekaya dayalı sistemlerin güvenliği sağlanacak ve ulusal iş gücüne etkisine yönelik araştırmalar gerçekleştirilecek. Ülkenin teknoloji devleri de bu konuda milyar dolarlık araştırmalar yaparken, Alphabet, Amazon, IBM, Facebook ve Microsoft'un bu alanda yarışı dikkati çekiyor.

Küresel ekonomide üçüncü sırada yer alan Japonya, bazı sektörlerde teknolojideki üstünlüğünü korumak ve yaşlanan nüfusundan kaynaklanan sıkıntıları gidermek amacıyla açıkladığı Yapay Zeka Teknolojisi Stratejisi ile yapay zeka çalışmalarını sanayiye aktarmak için yol haritasını belirledi. Japonya, bu çalışmalardan ticari olarak faydalanmak ve halkın kullanımına sunmak için yapay zeka ekosistemi oluşturacak. Yapay zekayı sağlık alanında kullanmak için Japon şirketleri yatırım yaparken, Japon hükümeti de yapay zeka konusunda çalışacak yabancılara vize konusunda kolaylık sağlıyor.

Güney Kore’de ise Samsung, LG, SK Telecom ve Hyundai gibi uluslararası şirketler, yapay zeka konusunda faaliyet gösteren birçok şirketi satın alarak bu konuda yatırım yapıyor. Yapay zeka projelerine devlet tarafından destek verilen Güney Kore'de, 2020'ye kadar bu alanda 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılması planlanıyor.

"Türkiye yapay zeka yarışında treni kaçırmadı"

New South Wales Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Toby Walsh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay zekanın; sağlık, eğitim, iş hayatı gibi insan yaşamının tüm alanlarını etkileyeceğini söyledi.

Yapay zekanın sürücüsüz arabalarda uygulanmasıyla trafik kazalarının çok yaşandığı ülkelerde güvenliğin artacağını belirten Walsh, bu teknolojiyle yolların daha güvenli hale geleceğini, birbirine bağlı araçların yolculara 7 gün 24 saat hizmet vereceğini, taşımacılığın daha uygun fiyatlı olacağını, yaşlı ve engelli insanların hareket alanlarının genişleyeceğini anlattı.

Türkiye’nin küresel yapay zeka yarışında treni kaçırmadığını belirten Walsh, vakit kaybetmeden ülkenin yapay zeka ekosisteminin kurulması tavsiyesinde bulundu.

Walsh, teknolojinin iyi yönde değerlendirilmesinin insanlığın yararına olacağını vurgulayarak, yapay zekanın iyi ve kötü amaçlar için kullanabileceğini işaret etti. Walsh, “Eğer yapay zeka doğru kullanılırsa insanlar daha mutlu olabilir ama aynı teknoloji savaşlarda da kullanılabilir.” dedi.

Muhabir: Bahattin Gönültaş,Dilara Zengin

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig için 'anlık hava durumu' bilgisi

2018-01-27 15:32 - Spor

Doria, resmen Evkur Yeni Malatyaspor'da

2018-01-27 00:02 - Spor

'Güvenli bölge için önce ABD ile güven tesis edilmeli'

2018-01-25 20:02 - Siyaset

Başakşehir deplasmanda üç puanı üç golle aldı

2018-01-22 01:34 - Spor

EKPSS'de takvim belli oldu

2018-01-24 16:59 - Eğitim

Ukrayna'da helikopter düştü: 4 ölü

2018-01-26 02:30 - Dünya

Burun tıkanıklığı obezite nedeni

2018-01-24 15:11 - Genel

“Sendikanın grev kararı ertelendi“

2018-01-26 22:31 - Ekonomi

Suudi Arabistan'da 35 yıl sonra Hüsnü Şenlendirici ile Türk grubundan konser!

2018-01-26 12:32 - Magazin

İstanbul'da bin 200 polisle 'Yeditepe Huzur' operasyonu

2018-01-27 01:02 - Gündem

İlgili Haberler

Türk bilim insanları dünyanın geleceği için çözümleri Antarktika'da aradı

11:53 - Teknoloji

Bilişim Vadisi'nin 2025 hedefi globale açılmak

13:32 - Teknoloji

İklim değişikliği, Dünya'nın yörüngesinde uydular için kullanılabilir alanı azaltabilir

22:43 - Teknoloji

BioNTech, Kovid-19 aşısına talebin düşmesiyle 665,3 milyon avro zarar açıkladı

16:02 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk girişim ofisi Bilkent Cyberpark'ta açıldı

15:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler polis korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı

12:22 - Dünya

Kaza kara noktaları birer birer güvenli hale getiriliyor

12:18 - Gündem

Düzce'de KOSGEB desteğiyle kurulan fabrika Avrupa'ya kalıp ve makine parçaları gönderiyor

12:12 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'in yılın ilk 2 ayında su ürünleri ihracat geliri 15 milyon doları aştı

12:07 - Ekonomi

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya