?>

Yapay zeka ve siber güvenlikte yeni standartların belirlenmesinde 2025 önemli bir yıl olacak

Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği (BTİDER) Başkanı Ömer Faruk Sorgun, geçen yılın teknolojik dönüşüm ve dijital güvenlik alanında Türkiye ve dünya genelinde kritik bir yıl olarak öne çıktığını belirtti.

Teknoloji - 1 ay önce

Ankara

Sorgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem Türkiye'de hem de dünyada internet sektörünün teknolojik, ekonomik ve toplumsal alanlarda köklü değişimlere tanıklık ettiğini dile getirdi.

Geçen yılın teknolojik dönüşüm ve dijital güvenlik alanında Türkiye ve dünya genelinde kritik bir yıl olarak öne çıktığını anlatan Sorgun, "2025 ise bu dönüşümün daha sistematik hale geldiği, yapay zeka, siber güvenlik ve dijital ekonomi alanlarında yeni standartların belirlendiği bir yıl olacak." diye konuştu.

OpenAI, Google DeepMind ve benzeri şirketlerin yapay zeka alanındaki yenilikçi çözümleriyle dikkati çektiklerini bildiren Sorgun, "Özellikle üretici yapay zeka uygulamaları, eğitim, sağlık, medya ve iş dünyasında devrim niteliğinde değişimler sağladı. Ancak bu teknolojilerin etik kullanımı, veri mahremiyeti ve istihdam üzerindeki etkileri dünya çapında tartışmalara yol açtı." ifadelerini kullandı.

Sorgun, siber saldırıların 2024'te yeni bir boyut kazandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Fidye yazılımları ve kritik altyapılara yönelik saldırılar, küresel ekonomide milyarlarca dolarlık zarar oluşturdu. Buna karşılık, ülkelerin siber güvenlik standartlarını artırmaya yönelik yeni düzenlemeler getirdi. Türkiye, yerli ve milli siber güvenlik çözümlerine yaptığı yatırımları artırarak, özellikle kritik altyapıları koruma altına alacak. Uluslararası işbirlikleriyle bu alanda küresel standartlara uygun çözümler geliştirilecek."

"e-Devlet uygulamaları dijitalleşme sürecini hızlandırdı"

Sorgun, Türkiye'nin e-Devlet uygulamalarında yapay zeka destekli hizmetleri devreye sokarak dijitalleşme sürecini hızlandırdığını vurgulayarak, Milli Eğitim Bakanlığının, yapay zeka okuryazarlığını artırmak için öğretmenlere yönelik kapsamlı programlar başlattığını, BTİDER'in öncülük ettiği, Google.org ve Raspberry Pi Vakfı tarafından da desteklenen "Yapay Zeka Eğitici Eğitmen Programı"nın bu alanda önemli örnek oluşturduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, kritik altyapılara yönelik saldırılara karşı yeni güvenlik protokolleri geliştirirken, özellikle finans sektörü ve kamu kuruluşları için siber güvenlik önlemlerini artırdığına dikkati çeken Sorgun, TÜBİTAK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gibi kurumların, yerli ve milli siber güvenlik çözümlerini geliştirdiğini ifade etti.

Sorgun, bu yıl hem Türkiye'de hem dünyada dijital dönüşümün derinleşeceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Artan veri yoğunluğu, yapay zeka uygulamalarının daha geniş alana yayılması ve dijital güvenlik ihtiyacının artması, sektörün öncelikli gündemleri arasında yer alacak. Ülkeler, yapay zekanın kullanımını düzenleyen yasal çerçeveler geliştirecek. Avrupa Birliğinin (AB) yapay zeka etik kuralları, dünya genelinde örnek alınacak. Ayrıca, yapay zeka destekli karar alma süreçlerinin şeffaflığı ve hesap verilebilirliği üzerinde durulacak. Veri güvenliği, ulusal güvenliğin parçası haline gelecek. Ülkeler, kendi sınırları içinde veri işleme ve saklama politikalarını güçlendirecek. Sürdürülebilir dijital teknolojiler, karbon ayak izini azaltma hedefiyle daha fazla benimsenmeye başlanacak. Yenilenebilir enerjiyle çalışan veri merkezleri bu alanda öncü olacak."

Sorgun, BTİDER olarak ulusal ve küresel gündeme uygun projelerle Türkiye'nin dijital geleceğine liderlik etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Suriye’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-07 08:32 - Özel Haber

Crocus Group yetkilisi Amelin: Türkiye, Rusya'nın ana ticaret ortaklarından biri olmaya devam edecek

2025-01-06 01:15 - Özel Haber

Evlenmesi için babasının biriktirdiği parayla 12 inek alıp köyünde hayvancılığa başladı

2025-01-09 12:28 - Çevre-Hayat

Rusya: Türkiye, ana ticaret ortaklarımızdan

2025-01-04 00:26 - Özel Haber

Suriye'de kadınlar, yeni hükümette aktif rol almak için çalışmalarını sürdürüyor

2025-01-09 00:12 - Dünya

Ordu'da 90 yaşındaki yürüme engelli "engelsiz taksi" ile Boztepe'yi gezdi

2025-01-07 12:12 - Çevre-Hayat

Kenan Yıldız'ın golü İtalya Süper Kupası yarı finalinde Juventus'a yetmedi

2025-01-04 00:22 - Spor

ABD'de Trump'ın otelinin önündeki Tesla aracın patlatılmasında ChatGPT'nin kullanıldığı bildirildi

2025-01-08 10:33 - Dünya

Trafik kazaları bir yılda 2 bin 713 cana maloldu

2025-01-08 12:29 - Asayiş

Kaçkar Dağları'nda 'heliski' heyecanı yaşanıyor

2025-01-07 14:32 - Magazin

İlgili Haberler

Macron, 2030'a kadar yapay zeka alanında 100 bin araştırmacının eğitilmesini istiyor

13:32 - Teknoloji

TÜBİTAK 32. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni Antalya'da yapıldı

13:18 - Teknoloji

Zemindeki buz ve karı basınçla eriten sistem için patent alındı

12:32 - Teknoloji

Yapay zeka öğrencilere 'özelleştirilmiş' dersler sunabiliyor

11:38 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı

10:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Milli Eğitim Bakanı Tekin canlı yayında soruları cevapladı

02:38 - Eğitim

İsrail Dışişleri Bakanı Saar, ABD'li üst düzey yetkili Ortagus ile görüştü

02:33 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki Netzarim Koridoru'ndan çekilmeye hazırlanıyor

02:28 - Dünya

Trump'ın Filistinlileri zorla yerinden etme planı protesto ediliyor

02:23 - Dünya

Beşiktaş'ın yeni transferi Arroyo, İstanbul'a geldi

02:17 - Spor