?>

Yapay zeka ve siber güvenlikte yeni standartların belirlenmesinde 2025 önemli bir yıl olacak

Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği (BTİDER) Başkanı Ömer Faruk Sorgun, geçen yılın teknolojik dönüşüm ve dijital güvenlik alanında Türkiye ve dünya genelinde kritik bir yıl olarak öne çıktığını belirtti.

Teknoloji - 3 ay önce

Ankara

Sorgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem Türkiye'de hem de dünyada internet sektörünün teknolojik, ekonomik ve toplumsal alanlarda köklü değişimlere tanıklık ettiğini dile getirdi.

Geçen yılın teknolojik dönüşüm ve dijital güvenlik alanında Türkiye ve dünya genelinde kritik bir yıl olarak öne çıktığını anlatan Sorgun, "2025 ise bu dönüşümün daha sistematik hale geldiği, yapay zeka, siber güvenlik ve dijital ekonomi alanlarında yeni standartların belirlendiği bir yıl olacak." diye konuştu.

OpenAI, Google DeepMind ve benzeri şirketlerin yapay zeka alanındaki yenilikçi çözümleriyle dikkati çektiklerini bildiren Sorgun, "Özellikle üretici yapay zeka uygulamaları, eğitim, sağlık, medya ve iş dünyasında devrim niteliğinde değişimler sağladı. Ancak bu teknolojilerin etik kullanımı, veri mahremiyeti ve istihdam üzerindeki etkileri dünya çapında tartışmalara yol açtı." ifadelerini kullandı.

Sorgun, siber saldırıların 2024'te yeni bir boyut kazandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Fidye yazılımları ve kritik altyapılara yönelik saldırılar, küresel ekonomide milyarlarca dolarlık zarar oluşturdu. Buna karşılık, ülkelerin siber güvenlik standartlarını artırmaya yönelik yeni düzenlemeler getirdi. Türkiye, yerli ve milli siber güvenlik çözümlerine yaptığı yatırımları artırarak, özellikle kritik altyapıları koruma altına alacak. Uluslararası işbirlikleriyle bu alanda küresel standartlara uygun çözümler geliştirilecek."

"e-Devlet uygulamaları dijitalleşme sürecini hızlandırdı"

Sorgun, Türkiye'nin e-Devlet uygulamalarında yapay zeka destekli hizmetleri devreye sokarak dijitalleşme sürecini hızlandırdığını vurgulayarak, Milli Eğitim Bakanlığının, yapay zeka okuryazarlığını artırmak için öğretmenlere yönelik kapsamlı programlar başlattığını, BTİDER'in öncülük ettiği, Google.org ve Raspberry Pi Vakfı tarafından da desteklenen "Yapay Zeka Eğitici Eğitmen Programı"nın bu alanda önemli örnek oluşturduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, kritik altyapılara yönelik saldırılara karşı yeni güvenlik protokolleri geliştirirken, özellikle finans sektörü ve kamu kuruluşları için siber güvenlik önlemlerini artırdığına dikkati çeken Sorgun, TÜBİTAK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gibi kurumların, yerli ve milli siber güvenlik çözümlerini geliştirdiğini ifade etti.

Sorgun, bu yıl hem Türkiye'de hem dünyada dijital dönüşümün derinleşeceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Artan veri yoğunluğu, yapay zeka uygulamalarının daha geniş alana yayılması ve dijital güvenlik ihtiyacının artması, sektörün öncelikli gündemleri arasında yer alacak. Ülkeler, yapay zekanın kullanımını düzenleyen yasal çerçeveler geliştirecek. Avrupa Birliğinin (AB) yapay zeka etik kuralları, dünya genelinde örnek alınacak. Ayrıca, yapay zeka destekli karar alma süreçlerinin şeffaflığı ve hesap verilebilirliği üzerinde durulacak. Veri güvenliği, ulusal güvenliğin parçası haline gelecek. Ülkeler, kendi sınırları içinde veri işleme ve saklama politikalarını güçlendirecek. Sürdürülebilir dijital teknolojiler, karbon ayak izini azaltma hedefiyle daha fazla benimsenmeye başlanacak. Yenilenebilir enerjiyle çalışan veri merkezleri bu alanda öncü olacak."

Sorgun, BTİDER olarak ulusal ve küresel gündeme uygun projelerle Türkiye'nin dijital geleceğine liderlik etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail, Lübnan ile yapılan ateşkese yönelik ihlallerini sürdürüyor

2025-01-05 00:08 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Niğde'de şehit Ömer Halisdemir'in babasıyla görüştü

2025-01-05 13:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Bu yıl 1,3 trilyon doların üstünde bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış olacağız

2025-01-04 20:47 - Siyaset

Sipay Bodrum FK ile Bellona Kayserispor 1-1 berabere kaldı

2025-01-05 18:47 - Spor

Ilgaz Dağı'ndaki Yurduntepe Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu

2025-01-04 19:08 - Çevre-Hayat

Isparta'da 2024'te 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbarların yüzde 35'i doğru

2025-01-03 15:33 - Çevre-Hayat

Fenerbahçeli yönetici Danabaş üst üste 3. Avrupa Ligi şampiyonluğunu istiyor

2025-01-05 13:29 - Spor

Los Angeles'taki orman yangınında can kaybı 5'e yükseldi

2025-01-09 10:18 - Dünya

ABD'ye göre Sudan'da soykırım var, Gazze'de yok

2025-01-09 00:27 - Dünya

Mehmet Akif İnan Ödülleri sahiplerini buldu

2025-01-07 01:07 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Nuri Killigil Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu

18:23 - Teknoloji

ASELSAN CEO'su Akyol'dan "Çelik Kubbe" açıklaması

18:07 - Teknoloji

ASELSAN CEO'su Akyol: Çelik Kubbe projemiz başarıyla devam ediyor

17:53 - Teknoloji

Oyunseverlerin buluştuğu DIGIAGE Oyun Geliştirme Kampı 2025 tamamlandı

14:22 - Teknoloji

Sanayi bölgelerinde doğal afetlere karşı 'teknoloji' ve 'transfer' kalkanı

09:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Konyaspor deplasmanda kazandı

22:22 - Spor

Galatasaray, Sipay Bodrum FK'yi mağlup etti

22:02 - Spor

ABD'nin Hudeyde'deki Ras İsa Limanı'na düzenlediği saldırıda ölenlerin sayısı 80'

21:52 - Dünya

ABD'de federal yargıç, CFPB çalışanlarının topluca işten çıkarılmasına karşı karar verdi

21:27 - Dünya

Rekabet Kurulu, Stellantis'in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı

21:17 - Ekonomi