?>

Yapay zeka uygulamaları, teşhis ve tedavi süreçlerinde köklü değişiklikler gerçekleştiriyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zekeriya Kökrek, yapay zeka teknolojisinin sağlık sektöründeki potansiyelinin büyük olduğunu belirtti.

Teknoloji - 5 ay önce

İstanbul

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kökrek, gelişen teknolojinin, sağlık sektöründe büyük bir devrimin kapılarını araladığını aktararak, yapay zeka uygulamalarının teşhis ve tedavi süreçlerinde köklü değişiklikler yaparak sağlık hizmetlerini daha erişilebilir hale getirdiğini ve hastaların yaşam kalitesini artıran etkilerde bulunduğunu söyledi.

Kökrek, yapay zekanın hasta memnuniyetinden hastane yönetimine, sağlık sisteminin planlanmasından ilaç geliştirilmesine, robotik cerrahi girişimlerden genetik araştırmalara kadar geniş bir alanda etkili olduğunu dile getirdi.

Özellikle medikal görüntüleme analizinde kullanılan yapay zeka algoritmalarının, radyoloji, patoloji ve nükleer tıp gibi alanlarda teşhis süreçlerini önemli ölçüde iyileştirdiğine işaret eden Kökrek, kanser gibi hayati öneme sahip hastalıkların erken teşhisinin, tedavi şansını artırdığını, hayatta kalma oranlarını yükselttiğini aktardı.

Kökrek, teknolojik gelişmelerin, hastaların daha hızlı ve doğru teşhis almasını sağlayarak tedavi süreçlerinin daha etkili ve verimli olmasına imkan tanıdığını vurgulayarak, " Örneğin, yapay zeka destekli teşhis sistemleri, hastalıkları daha erken aşamada tespit edebilir ve bu sayede hastaların sağlık sorunlarına daha hızlı müdahale edilmesini sağlar. Ayrıca, yapay zeka, hastaların tedavi süreçlerini daha kişiselleştirilmiş hale getirerek, her hastanın ihtiyacına özel bir tedavi planı oluşturulmasına yardımcı olur." ifadelerini kullandı.

"Sağlık çalışanları için büyük kolaylıklar sağlıyor"

Sağlık sektöründeki teknolojik ilerlemelerin sadece hastalar için değil, aynı zamanda sağlık çalışanları için de büyük kolaylıklar sağladığına dikkati çeken Kökrek, "Yapay zeka, hem hatalarından ders çıkarma hem de unutmama yeteneği sayesinde sağlık alanında daha geçerli ve güvenilir bilgilere ulaşılmasını sağlayarak bu hedeflere ulaşmada önemli bir araç haline geliyor. Yapay zeka destekli sağlık sistemleri, sağlık çalışanlarının daha doğru teşhisler koymasına, tedavi süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetmesine ve hasta bakımını iyileştirmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, yapay zeka sayesinde, sağlık hizmetlerinin daha verimli bir şekilde planlanması ve kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılması sağlanabilir." şeklinde konuştu.

Dr. Kökrek, yapay zeka destekli mobil uygulamaların sanal asistanlar veya chatbotlar aracılığıyla hastaların bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesini sağladığını belirterek, bu uygulamalar sayesinde hastaların sağlık durumlarını izleyebildiği, ilaç hatırlatıcılarına erişebildiği ve sağlıkla ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşabildiklerine aktardı.

Yapay zeka teknolojisinin tıp alanındaki kullanımıyla ilgili bazı risklerin bulunduğuna işaret eden Kökrek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Uygun olmayan veri setlerinin veya uygun olmayan kişilerin kötü niyetli kullanımı gibi riskler, yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi ve kullanılması aşamasında dikkate alınması gereken önemli konuları oluşturuyor. Bu nedenle, yapay zeka teknolojisinin tıp alanındaki kullanımı, etik ve sosyal sorumluluk ilkelerine dayalı olarak şekillendirilmeli ve olası riskler minimize edilmelidir. Yapay zeka teknolojisinin sağlık sektöründeki potansiyeli büyük ve henüz keşfedilmemiş birçok fırsat sunuyor. Ancak, bu teknolojinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini tam olarak anlayabilmek ve en iyi şekilde değerlendirebilmek için daha fazla araştırmaya ve geliştirmeye ihtiyaç bulunuyor. Gelecekte, yapay zeka teknolojisinin sağlık sektöründeki kullanımıyla ilgili daha fazla yenilik ve gelişme görmemiz muhtemel. Bu da insan sağlığının korunması ve iyileştirilmesi konusunda büyük bir adım olacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Brezilya, Meta'nın yapay zeka modellerini geliştirmek için gönderileri kullanmasını yasakladı

2024-07-04 11:07 - Medya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile görüştü

2024-06-27 15:42 - Siyaset

RAMS Başakşehir, Portekizli futbolcu Matchoi Djalo'yu transfer etti

2024-07-01 15:18 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NUN Okullarında torununun mezuniyet törenine katıldı

2024-06-29 16:22 - Siyaset

Türk iş insanı Okan Sevim, Rusya inşaat sektöründe üretim faaliyetlerini artırıyor

2024-07-01 14:15 - Özel Haber

AK Parti'li Durgut, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin tehlikesine dikkati çekti

2024-06-28 22:33 - Siyaset

Darp iddiasıyla tutuklanan Kula Belediye Başkanı Dönmez ve müştekinin ifadesi ortaya çıktı

2024-07-01 10:58 - Gündem

Muğla'daki İztuzu Sahili'nde caretta caretta yuvası sayısı 700'e ulaştı

2024-06-30 13:22 - Çevre-Hayat

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden 25 Ocak'taki teknik arızaya ilişkin açıklama

2024-06-29 23:23 - Sağlık

ABD'de Kongre üyesi Mast: En iyi diplomasi Filistinli teröristleri öldürmektir

2024-06-27 23:57 - Dünya

İlgili Haberler

TeknOn ile teknolojide bu hafta (15 – 21 Kasım 2024)

18:13 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" tanıtıldı

15:23 - Teknoloji

Zonguldak'ta yeryüzü olayları ve yapılardaki değişimi tespit edecek yazılım geliştirildi

15:07 - Teknoloji

Solar Orbiter'in yakaladığı görüntüler, Güneş'in fotosferine ilişkin detayları gözler önün

13:02 - Teknoloji

TEKNOFEST'te derece alan öğrenciler yüzlerce dronu senkronize uçurmayı hedefliyor

12:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Haiti, Macron'un eleştirileri üzerine Fransa'daki büyükelçisini geri çağırdı

11:48 - Dünya

Kaplan Pençesi Tatbikatı-24/2 Akdeniz'de icra edildi

11:43 - Gündem

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Sorokin, Türkiye'nin enerjide merkez ülke olmasının önemini vurgu

11:37 - Ekonomi

Elon Musk, sosyal medyada yaş sınırlaması planı sebebiyle Avustralya hükümetini hedef aldı

11:32 - Medya

"Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 5. gününde sürüyor

11:31 - Gündem