?>

Yapay zeka sağlıkta tanı ve tedavi sürecini kolaylaştıracak

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, yapay zekanın sağlık alanında tanı, hasta yönetimi veya hastaların transferinin nereye olacağına dair aşamalarda önemli rol oynamaya başladığını belirtti.

Teknoloji - 7 ay önce

Istanbul

Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Acil Tıp Uzmanları Derneğinin (ATUDER) işbirliğiyle hastane öncesi, afet, deprem, salgın, nükleer saldırılar gibi can ve mal kaybının olduğu dönemlerde aktif rol oynayan acil tıp alanına dikkati çekmek amacıyla düzenlenen "2. Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu" başladı.

Vatan Yerleşkesindeki Erich Frank Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyuma acil tıp doktorları, arama ve kurtarma görevlileri gibi bu alanda çalışan uzmanlar katılıyor.

"İstanbul'da deprem", "Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) nedir?", "Arama Kurtarma Operasyonları Yönetimi", "İtfaiye Birimlerinin Afet Anındaki Yeri ve Önemi", "Askeri Alanda Paramedik Olmak", "Depremde Paramediklerin Yeri ve Önemi", "112 Acil Çağrı Merkezi'nde Paramedik Olmak", "Sağlık Çalışanlarında Tükenmişlik Sendromu ile Başa Çıkma Yöntemleri" gibi konuların ele alındığı etkinlik yarın sona erecek.

Sağlıkta yapay zekanın kullanılacağı alanlar

Sempozyumun katılımcılarından ATUDER Başkanlığı da yapan Prof. Dr. Başar Cander, yapay zeka ve hastane öncesi acil sağlık ilişkisi konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Yapay zekanın sadece sağlık alanında değil her yerde çok hızlı şekilde kullanılmaya başlandığına işaret eden Cander, şöyle devam etti:

"Özellikle geçen yıldan bu yana bakıldığında yapay zekayla ilgili gelişmeler çok daha fazla. Sağlık sistemlerinde de yapay zeka çok önemli rol oynamaya başladı. Bu birkaç başlık altında toplanabilir; tanı, hasta yönetimi veya hastaların transferinin nereye olacağı şeklinde. Örneğin 112, hastayı nereye götürecek, triyaj uygulamalarında hasta hangi bölüme gidecek veya tetkik değerlendirme aşamasında özellikle radyolojik tetkikler nasıl değerlendirilecek? Mesela çekilen bir tomografinin, ekografinin sonuçları yapay zeka tarafından verilecek. EKG için çok önemli kalp grafileri yapay zeka tarafından değerlendirilip sonuçlar belki bize verilecek."

Tanı ve tedavi aşaması için bunların çok önemli gelişmeler olduğunun altını çizen Cander, "Geçen yıldan bu yıla geçen sürede beyin tomografisinin yapay zeka tarafından değerlendirilmesi konusundaki çalışmalar artık hastanelerde kullanılıyor. Birçoğuna girdi. Akciğer grafisinin değerlendirilmesiyle ilgili yerli programlar da yapıldı. Tabii yurt dışında yapılan yapay zeka programları var. Ülkemizde de bununla ilgili programlar başladı." bilgisini verdi.

Yapay zeka eğitimde de ön planda

Yapay zeka konusunda geri kalan ülkelerin bir daha toparlanamayacağını ifade eden Cander, bunun eğitimde de ön plana çıktığını, sağlık sisteminde öğrenci eğitimlerinde, ders anlatımlarında, araştırmalarda ve akademik kariyer yükseltmede önem taşıdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Başar Cander, yapay zekanın sağlık sektöründe çalışanlar için sağlayabileceği avantajlara değinerek şunları kaydetti:

"Tıp ilmi çok genişlediği için bütün verileri analiz etme konusunda bize destek olacak. Bu çok önemli bir şey. Ama tabii hata oranlarının minimize edilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Yani belki malpraktis davaları azalacak. Eğitim çalışmalarında bize daha iyi sonuçlar verecek. Bazen yorgunluktan vesaire tam konsantre olamadığınız anlarda size yapay zekanın büyük katkısı olacak. Tetkik ve tanı aşamasında doğruluk oranlarının yükselip yükselmeyeceğini göreceğiz zaman içerisinde."

Yapay zekanın hastaların takibi gibi aşamalarda da faydası olacağını belirten Cander, kişinin hastaneye gitmesi ya da hangi bölüme başvurması gerektiği gibi konularda da destek alınacağını, bunun randevu sisteminde de kullanılabileceğini anlattı.

Cander, sağlık alanındaki her aşamada yapay zeka konusunda çok ciddi gelişmeler olacağını, bununla çok ciddi şekilde, bir plan ve proje dahilinde milli politika gibi ilgilenilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sporla hayata yeniden tutunan engelli yüzücü, Paralimpik Oyunları’nda altın madalyayı hedefliyor

2024-05-31 12:07 - Spor

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

Oyuncu Ahmet Uğurlu vefat etti

2024-05-30 15:47 - Magazin

Köpek balığı saldırıları, geçen yıl en fazla ABD'de oldu

2024-05-29 17:58 - Çevre-Hayat

Mağara kafenin papağanları 'Simbat' ve 'Cabbar' ayrılmaz ikili oldu

2024-05-26 14:23 - Magazin

Fenerbahçe, İstanbulspor karşısında ilk yarıyı 3-0 önde bitirdi

2024-05-26 20:08 - Spor

Galatasaray, RAMS Park'ta şampiyonluğu kutladı

2024-05-27 21:02 - Spor

Muaythai Milli Takımı kafilesi "dünya şampiyonluğu" hedefiyle yola çıktı

2024-05-31 12:23 - Spor

İspanya Başbakanı Sanchez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefon görüşmesini değerlendirdi

2024-05-28 01:02 - Dünya

Mersin'deki zincirleme trafik kazasında ölü sayısı 12'ye çıktı

2024-05-30 00:07 - Asayiş

İlgili Haberler

Turkcell, Türkiye'yi "küresel veri üssü" konumuna taşımayı hedefliyor

17:12 - Teknoloji

Türkiye'de fiber abone sayısı 7,6 milyonu geçti

13:58 - Teknoloji

TEKNOFEST KKTC, 1-4 Mayıs'ta Ercan Havalimanı’nda yapılacak

13:33 - Teknoloji

Elektrikli araç sahiplerinin şarj yeri mağduriyeti "karekod"lu uygulamayla çözülüyor

12:37 - Teknoloji

ANKA III gövde içerisinden mühimmat atışı gerçekleştirdi

11:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Norveç, İsrail-Filistin arasında iki devletli çözüm için konferans düzenleyecek

23:33 - Dünya

Göztepe, konuk ettiği Kasımpaşa'yı 5-0 yendi

23:03 - Spor

BM: İsrail, dün Gazze'ye planlanan yardımların 22'sinden sadece 7'sine geçit verdi

22:55 - Dünya

Beyaz Saray: Gazze'de ateşkes anlaşması bu hafta olabilir

21:52 - Dünya

İngiltere'de Filistin destekçileri, polisin yasağına rağmen BBC önünde protesto düzenlemekte kararlı

21:43 - Dünya