?>

Yapay kalple yaşama rekorundan, dijital tat sistemine marttaki bilimsel gelişmeler

Bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler, evrenin derinliklerinde gizli kalan sırları aydınlatarak insanlık problemlerine yeni anlayışlar ve çözümler sunmaya devam ediyor.

Teknoloji - 4 hafta önce

İstanbul

Dünyada yapay kalp takılan bir hastanın uygun donör bulunana kadar 100 günden fazla hayatta kalarak tarihe geçmesinden, yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital veriye dönüştürüp kimyasallarla taklit edebilen bir sistemin geliştirilmesine kadar mart ayında pek çok bilimsel gelişme kayıtlara geçti.

AA muhabiri, martta öne çıkan bilimsel gelişme ve keşifleri derledi.

Yapay kalp, nakil bekleyen hastalara umut oluyor

Avustralya'da kalp yetmezliği yaşayan 40 yaşlarındaki bir kişiye, manyetik kaldırma teknolojisi kullanarak sağlıklı bir kalbin kan akışını taklit edebilen "BiVACOR" adlı titanyum yapay kalp takıldı.

Sydney kentindeki St Vincent's Hastanesi'nde 6 saat süren ameliyatın ardından bir süre hastanede kalan hasta, martta uygun bir donör kalp bulunup nakil işlemleri gerçekleştirilene kadar yapay kalple yaşamını sürdürdü.

Ameliyat sonrasında sağlığına kavuşan hasta, dünyada yapay kalple 100 günden fazla hayatta kalan ilk kişi olarak kayıtlara geçti.

Organ bağışı bekleyen hastaların hayatta kalmasını sağlamak amacıyla geliştirilen BiVACOR'un uzun vadede hastaların kalıcı olarak bu cihazla yaşayabilmesini sağlaması hedefleniyor.

Yaklaşık 9 aydır ISS'de mahsur kalan astronotlar dünyaya döndü

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams, 5 Haziran 2024'te Boeing'in yeni Starliner kapsülüyle bir haftalık test uçuşu için Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderildi.

Starliner'da çıkan teknik arıza nedeniyle iki astronotun dönüş tarihini erteleyen NASA, kapsülün boş dönmesi direktifini verdi.

ISS'de Wilmore ve Williams'ın yerine geçecek Amerikan, Japon ve Rus üyelerden oluşan Crew-10 ekibi, 16 Mart'ta ISS'ye ulaşarak birkaç gün boyunca onlardan eğitim aldı.

Yaklaşık 9 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan Wilmore ve Williams, SpaceX'in Dragon kapsülüyle yaklaşık 17 saat süren yolculuğun ardından 18 Mart'ta Florida açıklarına iniş yaptı.

Mart ayında kuantum alanındaki gelişmeler öne çıktı

Avrupa merkezli Kuantum İnternet Birliğinden (QIA) bilim insanları, verilerin kuantum kurallarıyla şifrelenmesi sayesinde daha güvenli iletişim imkanı sunan kuantum ağları için "QNodeOS" adını verdikleri ilk işletim sistemini geliştirdi.

Bu işletim sistemi sayesinde bilgisayar programcılarının, kuantum donanımının karmaşıklığına takılmadan, daha hızlı ve kolay şekilde kuantum ağ uygulamaları geliştirebileceğini ifade eden bilim insanları, bunun, kuantum teknolojisinin topluma yayılmasının önünü açabileceğini belirtti.

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesinden araştırmacılar ise Jinan-1 teknoloji test uydusunu kullanarak Çin'deki yer istasyonundan Güney Afrika'daki yer istasyonuna gerçek zamanlı kuantum anahtar dağıtımı (QKD) yapmayı başardı.

Şifrelenmiş sinyalleri 12 bin 900 kilometre uzağa aktaran araştırmacılar, dünyanın en uzun mesafeli güvenli kuantum iletişimini gerçekleştirerek bu alanda rekor kırdı.

Yeni dinozor türü keşfedildi

Kanada'daki Calgary Üniversitesinden araştırmacılar, Moğolistan ve Çin topraklarına yayılan Gobi Çölü'nden aldıkları örneklerin, 100,5 milyon ila 66 milyon yıl öncesine dayanan Kretase döneminin sonunda yaşamış dinozora ait olduğunu keşfetti.

Araştırmacılar, bu numunelerin Terizinozor adlı, arka ayakları üzerinde durabilen ve genelde 3 parmaklı pençeleri olan dinozor grubunun yeni bir türüne ait olduğunu tespit etti.

Terizinozor grubundan farklı olarak 2 parmağı olduğu kaydedilen bu dinozor türüne, "Duonychus tsogtbaatari" adını veren araştırmacılar, bu türün yaklaşık 260 kilogram ağırlığında olabileceğini kaydetti.

Araştırmacılar, bu yeni türün uzun ve kıvrık pençelerinin esnekliğinin, bitkilere sağlam bir şekilde tutunmaya yardımcı olabileceği gibi savunma amacıyla da işlev görebileceğini belirtti.

Tatları dijital veriye dönüştüren sistem

ABD'deki Ohio State Üniversitesinden araştırmacılar, yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital veriye dönüştürerek kimyasallarla taklit edebilen "e-Taste" adlı bir sistem geliştirdi.

Bu sistem, 5 temel tada karşılık gelen kimyasalları sensörlerle dijital verilere dönüştürüp, ardından bu kimyasalları dilin belirli bölgelerine iletiyor.

Henüz baharatlı ve yağlı tatları tam olarak taklit edemediği belirtilen sistem sayesinde sanal gerçeklik teknolojilerine tat alma deneyiminin de entegre edilebileceği kaydedildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'da federal ilçelerin geliştirilmesi için 'SİRİUS' yarışmasına başvurular başladı

2025-03-28 00:12 - Özel Haber

Konya'da açılan merkez MS hastalarına umut oluyor

2025-03-26 15:27 - Sağlık

Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI, sosyal medya platformu X'i satın aldı

2025-03-29 02:47 - Medya

Türkiye'deki 90 bin camide şehitler ve mazlumlar için dua edildi

2025-03-30 17:53 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yaşanan olaylar soygunu perdeleme çabasından başka hiçbir şey değildir

2025-03-30 18:23 - Siyaset

EPDK, depolamalı elektrik üretimine yönelik 33,1 gigavat kurulu güç için ön lisans verdi

2025-03-26 11:57 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine hakaret ettiği belirlenen zanlı yakalandı

2025-03-26 18:32 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye ekonomisine, milletin huzuruna yönelik her türlü sabotajın hesabı yargı önünde sorulacak

2025-03-26 15:52 - Siyaset

Granada'daki Müslümanlar, İslam'ın bu topraklarda yeniden kazandığı istikrarı korumak istiyor

2025-03-31 12:13 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli muharip uçağımız KAAN seri üretime geçecek

2025-03-26 15:38 - Siyaset

İlgili Haberler

Yandex Türkiye, Google Chrome'un Türkiye'deki operasyonunu satın almak istiyor

17:12 - Teknoloji

Sanatçı Ediz Hun, KKTC'deki TEKNOFEST alanını ziyaret etti

16:38 - Teknoloji

Avrasya Teknoloji Haftası'nda siber tehditler, 5G ve teknolojinin yeni çağı konuşuldu

15:58 - Teknoloji

AA Genel Müdürü Karagöz, AA'nın teknolojiyi ve yapay zekayı etkin şekilde kullandığını belirtti

13:57 - Teknoloji

Teknolojinin gelişimiyle siber risk sigortaları hızla artıyor

13:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Marmara Denizi'nde 4,3 büyüklüğünde deprem

21:15 - Gündem

Kartal'da kontrolden çıkan otomobil istinat duvarıyla inşaat arasında asılı kaldı

21:08 - Asayiş

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2025'in ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıklad

21:02 - Ekonomi

Husiler: ABD 15 Mart'tan bu yana Yemen'e 1200'ü aşkın hava saldırısı düzenledi

20:57 - Dünya

Eyüpsultan'da taksiciyi darbeden İngiliz boksör tutuklandı

20:28 - Asayiş