?>

Yangınlara karşı bor madeninden 'jel' ürettiler

Sakarya Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Yangın Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Yangın Güvenliği Bölümünce bor madeninden geliştirilen jel, yangına maruz kalan bölgelerdeki direncin artmasını sağlıyor.

Genel - 5 yıl önce

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Yangın Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Yangın Güvenliği Bölümünce yangına maruz kalan bölgelerdeki direnci artırmak amacıyla bor madeninden jel üretildi.

Merkezde, Türkiye'de oluşabilecek her tür yangının önlenmesi, yangınların çıkış nedenleri ve zararlarının en aza indirilmesi hedefiyle çalışmalar yapılıyor.

Merkez Müdürü ve Dünya Yanma Enstitüsü Türkiye Seksiyonu Başkanı Prof. Dr. Hakan Serhad Soyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangınla ilgili yerli teknolojilerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Çalışmalardaki temel prensibin, Türkiye'de var olan kaynakların kullanılması olduğunu vurgulayan Soyhan, şunları belirtti:

"Ülkemizde bor madeninin bulunduğu ortamları değerlendirerek bunların ekonomiye kazandırılması anlamında bor bazlı yangın söndürücüler ve bor bazlı yangın geciktiriciler üzerine çalışıyoruz. Bor bazlı yangın geciktirici ürünlerin yüzeylere kaplanmasıyla yangına olan direnç artıyor. İçinde bor bulunan formülleri yüzeylere uyguladığımızda yüzeylerin yanmaya olan direncinde önemli bir artış görüyoruz. Amacımız 30, 60 ve 90 dakika direnç sağlayan, bor bazlı insan sağlığına zarar vermeyen bir kimyasal ürünün geliştirilmesi."

Soyhan, yangın sektöründe dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye'deki kaynaklarla çözüm önerileri geliştirdiklerini kaydetti.

Deney ve çalışmalarda bor bazlı ürünleri kullandıkları alanlarda yangının yüzeyin iç kesimlere sirayet etmediğinin görüldüğünü anlatan Soyhan, "Uygulama, yangının risk oluşturabileceği bütün mekanlarda kullanılabilecek ve insan sağlığına zarar vermeyecek bir yapıda geliştirilmiş bir formül. Aynı zamanda hastanelerde, askeriyede, savunma sanayinde kullanılabilecek bir yapıya sahip. Günlük hayatımızda bulunduğumuz tüm ortamlarda kullanılabilir." ifadelerini kullandı.

Soyhan, jel şeklindeki bor bazlı karışımın herhangi bir yüzeye uygulandığında yanmaya karşı ciddi bir direnç gösterdiğini belirterek, "Geliştirdiğimiz bor bazlı yangın söndürücüsü ve geciktiricisiyle yangına maruz kalan bölgelerdeki yangın direncini artırmayı ve bu ürünün yangın olasılığı olan tüm bölgelerde kullanılmasının yaygınlaşmasını hedefliyoruz." dedi.

Soyhan, ürünün sadece ticari anlamda değil kişilerin günlük hayatındaki ortamlara da uygulayabileceği bir teknoloji olduğunu vurguladı.

Muhabir: Uğur Subaşı

Haftanın Öne Çıkanları

Derin Dalga -Bölüm 5- Kavuşma Zamanı!

2019-12-19 08:01 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Kırım'a ulaşmak artık daha kolay!

2019-12-24 05:56 - Özel Haber

Görme engelli çocukları için ailece müzisyen oldular

2019-12-21 18:12 - Çevre-Hayat

Sputnik ve RT Yayın Yönetmeni Simonyan, Putin'in Türkçe bilgisini övdü

2019-12-23 06:23 - Özel Haber

Tarım ve Orman Bakanlığı 13 yılda Ar-Ge'ye 78 milyon lira harcadı

2019-12-20 14:17 - Gündem

Derin Dalga -Bölüm 6- Vurgun

2019-12-22 09:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Kalp nakli için bekleyen hasta, yapay kalple tedavi edildi

2019-12-21 14:53 - Genel

Della Miles: İslam iyi bir yol ve bu iyi yolu tanıtmayı hedefliyorum

2019-12-22 16:11 - Kültür Sanat

Iğdır'da Kızılkuş ailesi dünyanın zirvesine sporcu yetiştiriyor

2019-12-24 17:29 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin Bakü eski Büyükelçisi Kılıç: Azerbaycan benim vatanımdır!

2019-12-21 07:14 - Özel Haber

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Foça'daki yangında hasar gören alanlar havadan görüntülendi

15:18 - Gündem

Lübnan Hemşireler Sendikası: İsrail'in yıkıcı saldırıları sağlık sektörünü de hedef alıyor

15:13 - Dünya

Bakan Fidan, Türkiye'nin Lübnan'a insani yardım yapmaya hazır olduğunu söyledi

14:57 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tüfekli Gösteri Bölüğü, TEKNOFEST'te gösteri yaptı

14:17 - Gündem

Muğla'da çıkan yangında 2 hektar makilik ve tarım alanı zarar gördü

14:08 - Gündem