?>

Yaklaşık 1 milyar kişide önlenebilecek veya henüz çözülmemiş görme bozukluğu bulunuyor

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın, önlenebilecek veya henüz çözülmemiş bir görme bozukluğu bulunduğu bildirildi.

Sağlık - 4 yıl önce

AA muhabirinin, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, önlenebilir körlük ve görme kusurları konusunda dikkati çekmek için her yıl ekim ayının ikinci perşembe günü, "Dünya Görme Günü" kapsamında farkındalık programları düzenleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kaynaklarınca, küresel olarak 1 milyar insanın, önlenebilecek veya henüz çözülmemiş bir görme bozukluğu bulunuyor.

Bu kişilerin 123,7 milyonu kırma kusuru, 65,2 milyonu katarakt, 6,9 milyonu glokom, 4,2 milyonu korneal opasiteler, 3 milyonu diyabetik retinopati, 2 milyonu trahom ve 826 milyonu yaşlılığın neden olduğu yakın görme bozukluğu nedeniyle orta veya şiddetli görme bozukluğu veya körlüğü olanları kapsıyor.

Nüfus artışı ve yaşlanmanın daha fazla insanın görme bozukluğu olma riskini artırması öngörülüyor.

Engelli nüfusa ilişkin veri ihtiyacını gidermek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca oluşturulan Ulusal Engelli Veri Sistemi'nde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısı 1 milyon 422 bin 159'u erkek, 1 milyon 107 bin 542'si kadın olmak üzere 2 milyon 529 bin 701 olarak belirtiliyor. Ağır engeli olan kişi sayısı ise 778 bin 528 olarak gösteriliyor. Bunların yüzde 11,1'ini görme engelliler oluşturuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2008'den itibaren bireylerin genel sağlık durumunun ortaya çıkarılması ve kalkınma göstergeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan sağlık göstergesine yönelik bilgilerin elde edilmesi amacıyla gerçekleştirilen Sağlık Araştırması kapsamında ise 2016'da 15 yaş üzeri nüfusta görme sorunu olan birey oranı yüzde 6,9 olarak belirtiliyor.

"Çocukluk çağında göz ve görme taraması programları yürütülüyor"

Yaşam boyu göz rahatsızlıkları ve görme bozukluğu ile ilişkili tüm ihtiyaçları karşılamak için sağlığın teşviki, önlenmesi, tedavisi ve rehabilitasyonu için etkili müdahaleler yapılıyor. Çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama çalışmaları da bu programlar içinde yer alıyor.

Türkiye'de çocukluk çağında göz ve görme taraması programları yürütülüyor. Bu kapsamda görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukları erken dönemde tanımak için tarama yapılıyor.

Çocuklarda yapılacak görme taramaları ile tanınabilen hastalıkların başında, şaşılık, kırma kusurları, katarakt ya da göz tembelliği geliyor.

Görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan olguları erken dönemde tanımak, tedavi etmek için uygulanan Görme Taraması Programı, 0-3 ay bebekler, 36-48 aylık çocuklarda ve ilkokul 1. sınıflarda yapılıyor.

Taramalar, aile hekimlerince aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılıyor. Aile hekimlerinin gerekli gördüğü durumlarda bebek ve çocuklar göz hastalıkları uzmanlarına sevk ediliyor. Taramalar, 0-3 aylık bebeklere göz muayenesi ve Kırmızı Refle Testi, 36-48 aylık çocuklarla okul çağı çocuklara ise göz muayenesi, Kırmızı Refle Testi ve Lea Sembol Testi ile yapılıyor.

Görme bozukluğu şüphesi olan bebek/çocuklar, göz hastalıkları uzmanının olduğu bir üst merkeze sevk edilerek ileri testler gerçekleştiriliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Rus muhalif Navalnıy zehirlenmesinin arkasında Putin'in olduğunu iddia etti

2020-10-01 16:11 - Dünya

İstanbul'da Doğu Türkistanlılardan Çin işgaline tepki

2020-10-01 16:46 - Çevre-Hayat

EREN TALHA ALTUN KİMDİR ? NERELİ ? HAYATI VE BİYOGRAFİSİ

2020-10-05 06:36 - Genel

Kırgızistan'da protestolar devam ediyor

2020-10-07 12:01 - Dünya

Patara'da 2 bin 400 yıllık 'mutfak' ve 'kadın odası' bulundu

2020-10-03 16:21 - Kültür Sanat

Sosyal medyada yeni dönem başladı

2020-10-01 16:16 - Teknoloji

'İkiyüzlü' Batı ülkeleri Mısır'daki idamlara sessiz kaldı

2020-10-07 20:40 - Dünya

Yeni Malatyaspor transfer döneminde en hareketli ekiplerden biri oldu

2020-10-07 15:11 - Spor

Uşaqlara müharibə necə izah edilməlidir? -İrade Celil, Azerbaycan'dan yazıyor-

2020-10-06 11:27 - En Son Yazılar

KKTC'de koalisyon ortağı Halkın Partisi, hükümetten çekilme kararı aldı

2020-10-07 03:06 - Dünya

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı "Ankara'nın Etimesgut ilçesinde aşı bulunmadığı" iddiasını yalanladı

00:58 - Sağlık

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı çocuk felcine karşı aşı kampanyasının başlatılacağını duyurdu

19:28 - Sağlık

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının devamının planlandığını açıkladı

16:52 - Sağlık

Başkentte "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" düzenlendi

14:58 - Sağlık

Akademisyenler, arı sütünün hormonları dengeleyerek üreme sağlığını desteklediğini belirledi

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor