?>

Yahudi seçmenlerin oylarının salıncak eyalet Pensilvanya'da "büyük etkisi" olabilir

ABD'li siyaset bilimci Asher Lubotzky, 5 Kasım başkanlık seçimleri yaklaşırken Yahudi seçmenlerin "salıncak" olarak bilinen çekişmeli eyaletlerden Pensilvanya'da "büyük etkisi olabileceğini" söyledi.

Dünya - 4 ay önce

Houston

ABD'de neredeyse 7,5 milyon Yahudi yaşarken, salıncak eyaletlerdeki Yahudi seçmen sayısı Arizona'da 113 bin, Nevada'da 60 bin, Wisconsin'de 42 bin, Michigan'da 105 bin, Pensilvanya'da 400 bin, North Carolina'da 82 bin ve Georgia'da 104 bin.

ABD'deki Houston Üniversitesinde İsrail çalışmaları alanında uzman siyaset bilimi profesörü Lubotzky, ülkede Yahudi seçmenin yaklaşımlarına ve seçimin Pensilvanya'daki yansımasına dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD'deki Yahudi seçmenin yüzde 70-80'inin geleneksel olarak Demokrat Parti'ye eğilimli olduğunu kaydeden Lubotzky, özellikle Gazze'de devam saldırıların, bazı Yahudi Amerikalıların Demokrat Parti'den uzaklaşmayı düşünmesine neden olduğu yorumunu yaptı.

Trump, Filistin'e destek protestolarını "küçümsüyor", Harris ise "konudan uzak duruyor"

Lubotzky, "Bu kez Orta Doğu'daki bu savaş Amerikalı Yahudiler için farklı, çünkü bu sadece bir dış politika meselesi değil." diyerek bunun nedeninin, "kampüslerde ve ötesinde anti-siyonist dil içerdiği öne sürülen protestolar" olduğunu söyledi.

Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçim kampanyalarında ABD-İsrail ittifakını güçlendirecekleri mesajını verdiğini aktaran Lubotzky, Trump ve Cumhuriyetçilerin ABD'deki Filistin destekçisi protestoları "küçümsediğini", Harris'in ise ya protestoculara "sempati duyduğunu ya da konudan tamamen uzak durduğunu" söyledi.

Yahudi seçmenin Demokratlara desteği düşüşte

Bağımsız Yahudi sivil toplum kuruluşu Forward tarafından 15 Ekim'de yayınlanan bir ankette, kayıtlı Yahudi seçmenlerin yüzde 62'sinin Harris'e, yüzde 31'inin ise Trump'a oy vereceğini söylediğini aktaran Lubotzky, "Yahudi oylarının sadece yüzde 62'sini almak Demokrat adaylar için düşük bir oran. Yine de Yahudilerin çoğu Harris'e oy verecektir. Ancak bu oran Demokrat adayların olağan performansından oldukça düşük olabilir." dedi.

Pensilvanya'da Yahudi seçmenlerin durumu

Pensilvanya nüfusunun yüzde 3,3'ünü Yahudilerin oluşturduğunu belirten Lubotzky, bu oranın Yahudilerin ABD nüfusu içindeki payına göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Lubotzky, Michigan eyaletinde yaşayan kalabalık Müslüman nüfusa dikkati çekerek, "Michigan için Müslüman oyları neyse Pensilvanya için Yahudi oyları da o." şeklinde konuştu.

ABD'deki Yahudi seçmenlerin bir sonraki başkanın kim olacağı konusunda "önemli bir etkiye sahip olabileceğine" dair görüş bildiren Lubotzky, ayrıca, Pensilvanya'daki yarışın diğer salıncak eyaletlere kıyasla daha önemli olabileceğini kaydetti.

Lubotzky, Pensilvanya'yı Trump ya da Harris'in kazanmasında Yahudi seçmenin etkili olup olmayacağı sorusunu, "Olabilir çünkü şu anda gördüğünüz gibi Pensilvanya'da (Trump ve Harris arasında) eşitlik söz konusu. Philadelphia kentindeki 2-3 bin seçmen Trump ya da Harris'in Pensilvanya'yı kazanması için gerekli olabilir." şeklinde yanıtladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, apandisit rahatsızlığı nedeniyle ameliyat edildi

2024-10-25 17:02 - Spor

Çinli şirket uzay turizmi seferinin biletlerini satışa çıkardı

2024-10-25 18:47 - Ekonomi

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, muhalefet ve STK'leri anayasal düzene karşı çıkmakla suçladı

2024-10-28 13:28 - Dünya

Londra'da aşırı sağcılar ile ırkçılık karşıtları karşılıklı eylem düzenledi

2024-10-26 20:03 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye yönenlik saldırılarında en az 4 Filistinli öldü

2024-10-28 11:03 - Dünya

Sberbank’ın net karı yılın ilk 9 ayında yüzde 6,8 arttı

2024-10-31 10:58 - Ekonomi

İbo Aslan, UFC 308'de Brezilyalı Rafael Cerqueira'yı nakavtla mağlup etti

2024-10-27 14:08 - Spor

Apple CEO'su Cook, yapay zeka entegrasyonu arifesinde Çinli bakanlarla görüştü

2024-10-25 17:18 - Teknoloji

Çanakkale'de lodos fırtınasının etkisiyle sahilde kırmızı algler gözlendi

2024-10-31 16:48 - Çevre-Hayat

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Van Gölü'nün derinliklerinde kutlandı

2024-10-29 10:43 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor