?>

WSJ'ye göre İsrail, Suriye'yi birleştirmeye çalışan grupları tehdit olarak görüyor

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Suriye'nin güneyinde daha fazla bölgeyi hedef alan İsrail'in, bu ülkeyi birleştirmeye çalışan "Türkiye destekli" grupları tehdit olarak gördüğünü kaydetti

Medya - 21 saat önce

Ankara

WSJ'nin haberine göre, İsrail ordusu Suriye'nin güneyinde daha fazla bölgeyi hedef alırken Tel Aviv, Şam'daki merkezi hükümeti zayıf tutmak için büyük güçleri etkilemeye yönelik lobi faaliyetleri yapıyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından İsrail, bu ülkeyi birleştirmeye çalışan "Türkiye destekli" grupları tehdit olarak görüyor.

Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Ceramana bölgesinde hükümet güçleri ve silahlı Dürzi gruplar arasında çatışma yaşanmasının ardından İsrail ordusu, "Dürzilere yardım için 1 milyar dolardan fazla" harcama yapacağını bildirdi.

Güvenlik uzmanları, İsrail'in bunu Dürzileri Şam hükümetini reddetmeye ikna etmek için yaptığını değerlendiriyor.

İsrail, Suriye'nin özerk etnik bölgelerden oluşan federal bir sistem olması ve güney sınır bölgelerinin askerden arındırılması fikri etrafında dünya güçleri nezdinde lobi faaliyetleri yürütüyor.

İsrail'in vizyonu, Suriye'yi zayıflamış ve bölünmüş halde tutmayı öngörürken bazı uzmanlar bunun geri tepebileceğini söylüyor.

ABD'nin eski Tel Aviv Büyükelçisi Daniel Shapiro, İsrail ordusunun Suriye topraklarını elinde tutmaya ve agresif müdahalelerine devam etmesi halinde Suriye iç siyasetinde İsrail'in "güçlü bir mesele" haline geleceği uyarısını yaptı.

İsrail, Türkiye'nin Suriye'de üstlendiği rolden endişeli...

Öte yandan İsrail, Türkiye'nin Suriye'de üstlendiği rolden de özellikle endişe duyuyor çünkü bölgedeki en büyük jeopolitik rakibi, nüfuzunu ilk defa kapısının önüne dayamış oldu.

İsrail'in yayılmacı amaçlarından kaygılanan bazı Suriyeli halk liderleri, İsrail'in bugün Suriye'nin İsrail sınırındaki üç vilayetinden biri olan Kuneytra'yı fiilen kontrol ettiğini bildiriyor.

Suriye'deki bazı Dürzi liderler, İsrail'in uzun vadeli bölgesel hedeflerinin Suriye'de daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceği ve İsrail sınırı boyunca kaosu körükleyebilecek toplum içindeki bölünmeleri derinleştirebileceği endişesini dile getiriyor.

Suriye'de hükümet güçleri ile silahlı Dürzi gruplar arasında çatışma çıkmıştı...

Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Ceramana bölgesinde 1 Mart'ta hükümet güçleri ve silahlı Dürzi gruplar arasında çatışma yaşanmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, olaylar üzerine orduya Şam'ın güneyinde Dürzilerin yoğunlukta yaşadığı Ceramana'yı "Suriye ordusuna karşı koruma" yönünde talimat vermişti.

Eski İlerlemeci Sosyalist Partisi Başkanı ve Dürzilerin önde gelen siyasetçisi Velid Canbolat, 2 Mart'ta bölgedeki gerilimi görüşmek üzere Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'dan randevu talep edeceğini açıklamıştı.

Canbolat, daha sonra yaptığı açıklamada ise İsrail'in bölgede kendi amaçları doğrultusunda "Dürzileri kullandığını" vurgulayarak "Siyonizm, Gazze ve Batı Şeria'da Filistin halkını bastırmak amacıyla Dürzileri asker ve subay olarak kullanıyor. Bugün ise Suriye'deki Cebel el-Arab'a saldırmak istiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinden Cumhurbaşkanı Erdoğanlı paylaşım

2025-03-01 05:33 - Medya

Kariye Camisi'nde 80 yıl sonra ilk teravih namazı kılındı

2025-03-01 00:43 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Sisi, Trump ile Filistin için adil bir çözüm planı üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyledi

2025-03-05 00:43 - Dünya

Almanya'da CDU/CSU ile SPD borç reformu ve 500 milyar avroluk altyapı fonu üzerinde anlaştı

2025-03-04 23:53 - Dünya

ABD ile Ukrayna arasında nadir toprak elementleri anlaşması bugün imzalanabilir

2025-03-04 23:56 - Dünya

Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

2025-03-05 01:02 - Siyaset

Hobi olarak başladığı taş boyama kursuyla evini atölyeye çevirdi

2025-03-01 15:52 - Kültür Sanat

Katar'daki büyükelçiler, Türkiye'nin Doha Büyükelçiliğince düzenlenen iftarda buluştu

2025-03-04 23:47 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Türkiye'nin ilk kırsal uydu kenti deprem bölgesinde inşa edildi

2025-03-04 23:58 - Gündem

İsrail ve ABD, Akdeniz üzerinde ortak askeri tatbikat yaptı

2025-03-05 06:28 - Dünya

İlgili Haberler

Rusya'dan Zoom ve Pinterest'e 27 milyon ruble ceza

17:08 - Medya

Rusya'dan Twitch'e 13 milyon ruble ceza

14:13 - Medya

İsrail basınına göre, terör örgütü PKK'nın silah bırakması İsrail'in çıkarlarına tehdit

13:27 - Medya

Rekabet Kurulu, 'Mackolik'e iki ayrı ihlalden yaklaşık 13 milyon lira ceza verdi

11:52 - Medya

Yunan Kathimerini gazetesi: ABD'nin Avrupa'da askeri varlığını azaltması Türkiye için fırsat

18:18 - Medya

Günün Manşetleri

Rusya: Macron, en geç 2027'de ortadan kaybolacak ve özlenmeyecek

10:17 - Dünya

Rusya'da yeni otomobil satışları Mart 2023’ten bu yana ilk defa düştü

10:03 - Ekonomi

Hazine teminatıyla 6,25 milyar liralık kredi imkanı sağlanacak

09:57 - Ekonomi

İstanbul'da sabah saatlerinde trafik yoğunluğu oluştu

09:43 - Çevre & Seyahat

Siber suçlara ilişkin 28 ilde düzenlenen operasyonlarda 103 şüpheli yakalandı

09:38 - Asayiş