?>

Vücuttaki yağlardan enzim kullanmadan kök hücre elde etti

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Eray Copcu, vücuttaki yağlardan enzim kullanmadan kök hücre elde ettiği çalışma ve bunun için üretilen cihaza patent aldı.

Teknoloji - 5 yıl önce

İzmir

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Eray Copcu, insan vücudundaki yağlardan enzim kullanmadan kök hücre elde ederek, bazı hastalıkların tedavisi ve estetikte yeni bir kapı araladı.

Tokyo Üniversitesinde konuk olarak ders veren ve geliştirdiği meme küçültme operasyonu ile tıp literatürüne geçen Prof. Dr. Eray Copcu, son 3 yıldır Koreli teknoloji araştırma geliştirme şirketi ile üzerinde çalıştığı "Adinizer" kök hücre tedavisi yöntemi ve cihazı için uluslararası patent aldı.

Fransa'nın başkenti Paris'teki bir kök hücre değerlendirme laboratuvarı ile İstanbul Bilim Üniversitesi tarafından ayrı ayrı araştırmalarda da "Adinizer" adıyla patent alan çalışmada canlı kök hücre elde etme oranının yüzde 96 olduğu bilimsel olarak tespit edildi.

Copcu'nun geliştirdiği ve enzim kullanmadan insan vücudundaki yağlardan kök hücre elde edilmesini sağlayan 100 mikronluk 450 bıçağın bulunduğu küçük cihazın yer aldığı kit, dünyada yaklaşık 200 dolara satışa sunuldu.

Prof. Dr. Copcu, hastanın kendi hücreleriyle iyileşmesi ve gençleşmesi için hazırlanan yöntem ve cihazı, aralarında Bangkok ve Los Angeles'in olduğu 8 metropolde dünyanın önde gelen doktorlarına anlattı.

Önce sağlık

Eray Copcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nobel ödüllerini toplayan kök hücre tedavisinin son yıllarda popüler hale geldiğini belirtti.

Vücudun mükemmel bir organizma olduğunu dile getiren Copcu, "Kendini tamir etme yeteneğine sahip olan bu hücrelere kök hücre diyoruz ve yapılan çalışmalar gösterdi ki asıl kök hücre yağ dokularının içinde. Yağ dokularının içindeki kök hücre hem daha fazla hem daha kaliteli. Bu hücreler elde edildiklerinde vücutta tamir ve gençleştirme sağlıyor. Herhangi bir hastalığın tamirinde ya da vücuttaki yıpranmışlığı ortadan kaldırmada kullanılabiliyor." dedi.

Copcu, birçok hastalığın tedavisinde kök hücreden yararlanıldığına işaret ederek, çalışmasına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kök hücre elde etmek için daha önce enzim dediğimiz yabancı bir madde kullanılıyordu. Enzim ile yağ hücrelerinin ayrılarak vücuda uygulanması sağlanıyordu. Ancak bu yabancı maddenin kullanımı dünyada yasaklandı. Biz şunu yaptık, özel bir bıçak sayesinde enzimsiz çok yüksek oranda ve canlı kök hücre elde ettik. Bu kök hücreleri de yabancı bir madde kullanmadan istediğimiz yere uygulayabildik."

"Adinizer" ile kullanılacak yağ dokusu boyutunun da belirlenebildiğine işaret eden Copcu, bu sayede birçok komplikasyon ve kötü görüntünün de önüne geçebildiklerini aktardı.

Copcu, geliştirdikleri yöntem ile radyoterapi yanığı, iktidarsızlık, diz ve eklem hastalıklarında başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Maliyet 5-6 bin dolardan 200 dolara düştü

Kullandıkları malzemelerin eski enzim malzemelerine göre çok daha ucuz olduğuna dikkati çeken Copcu, "Doktorlar bu kiti 180-200 dolar gibi bir rakama temin edebiliyorlar. Enzim kullanıldığında bu işlemler 5-6 bin dolara mal oluyordu." dedi.

Eray Copcu, yabancı bir madde olmadığı ve kişinin kendi hücresiyle iyileşme sağladığı için uygulamanın herhangi bir yan etkisiyle karşılaşmadıklarını, kısa sürede günlük yaşama dönme ve uygun fiyat gibi avantajlar sayesinde botoks ve yüz gerdirmeye iyi bir alternatif bulduklarını aktardı.

Copcu, vücuttan yağ alma işleminin bir plastik cerrah tarafından yapılabileceğini, uygulamanın da hastalık veya amaca göre ilgili branşın doktoru tarafından gerçekleştirilebileceğini bildirerek, "Bangkok ve Los Angeles'te tıp dünyasına çalışmamızla ilgili sunumlar yaptık, yeni bir algı yarattık. İnanılmaz talep var, en çok da ABD'deki doktorlar ilgi gösterdi." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Türkiye’nin adını dünyaya duyurmayı sürdüreceğiz"

2019-06-19 18:01 - Genel

Özel harekat polislerinden şehit kızına vefa

2019-06-21 20:32 - Gündem

Sanatçı Enis Fosforoğlu vefat etti

2019-06-23 01:12 - Magazin

Alpak: 'Her şey 5-6 saniyede gerçekleşti'

2019-06-21 21:47 - Gündem

Mevlüt Demiryay hayatını kaybetti

2019-06-25 18:32 - Genel

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına 4321 personel alınacak

2019-06-20 23:37 - Gündem

Haliç Tersanesi bilim merkezi olacak

2019-06-21 16:59 - Genel

Yüksekova’nın doğal güzelliği fotoğraf karelerinde

2019-06-20 17:38 - Günün Fotoğrafı

LGS birincilerinden başarının sırrı: Kaliteli soru çözmek

2019-06-25 18:22 - Eğitim

Düğünlerini bırakıp oy kullandılar

2019-06-23 21:13 - Genel

İlgili Haberler

Musk, Starlink'in Kosova'da da mevcut olduğunu açıkladı

18:43 - Teknoloji

Nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde yapay zeka etkin rol üstlenecek

13:32 - Teknoloji

Su kalitesini belirlemek için geliştirilen indeks patent aldı

12:37 - Teknoloji

Güney Kore üçüncü casus uydusunu başarıyla uzaya fırlattı

17:58 - Teknoloji

Çin, iletişim test uydusu fırlattı

16:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Adalet Bakanlığına 20 stajyer kontrolör alınacak

02:53 - Gündem

Sağlık Bakanlığı, 3 sağlık uzman yardımcısı alacak

02:48 - Gündem

Trump: Putin benimle en kısa zamanda görüşmek istediğini söyledi

23:53 - Dünya

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Öyle böyle maçın sonunda 3 puanla ayrılmak önemliydi

23:42 - Spor

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için kuvvetli sağanak uyarısı

23:32 - Gündem