?>

Vodafone'dan "Yarını Kodlayanlar" projesi

-Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat iş birliğiyle hayata geçirilen "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında, Şanlıurfa'da yaşları 7-14 arasında değişen 125 Türk ve Suriyeli çocuğun katılımıyla tam gün süren bir hackathon (kod yazılım yarışması) düzenlendi

Genel - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat iş birliğiyle hayata geçirilen "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında, Şanlıurfa'da yaşları 7-14 arasında değişen toplam 125 Türk ve Suriyeli çocuğun katılımıyla tam gün süren bir hackathon (kod yazılım yarışması) düzenlendi.

Şirket açıklamasına göre, Türkiye Vodafone Vakfı, geçen yıl Habitat iş birliğiyle başlattığı ve şubat itibarıyla Suriyeli çocukları da dahil ettiği "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında, Şanlıurfa’da yaşları 7-14 arasında değişen toplam 125 Türk ve Suriyeli çocuğun birlikte katılımıyla tam gün süren bir hackathon (kod yazılım yarışması) düzenledi.

Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır’ın da katıldığı hackathon’da çocuklar takımlara ayrılarak robot ve mobil uygulama eğitimleri alırken, mBot Futbol Müsabakası ve Çizgi İzleyen Robot gibi etkinliklerle de vakit geçirdi. Suriyeli ve Türk çocuklar, kendilerine verilen konuyla ilgili olarak sınırlı bir zamanda yeni bir ürün ortaya çıkarmaya çalıştı.

-"Eğitimde fırsat eşitliği sunmak için çalışıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, Vodafone Grup Vakfı’nın dünya genelinde 27 ülkede yer aldığını ve sosyal projeler için yılda 45 milyon sterlin yatırım yaptıklarını belirtti.

Vodafone Vakfı olarak, "Connecting For Good" yaklaşımları doğrultusunda daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojilerinin gücüyle sürdürülebilir sosyal programlar geliştirmek için çalıştıklarını ifade eden Dunnett, bu kapsamda, eğitimde fırsat eşitliği sunan projeler hayata geçirdiklerini bildirdi.

Dunnett, Türkiye Vodafone Vakfı'nın "Yarını Kodlayanlar" projesini de dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi bakımından önemli bir girişim olarak değerlendirdiklerini ve desteklediklerini aktardı.

Araştırmalara göre, 2025 yılına gelindiğinde, teknolojiyle bağlantılı mesleklerin yüzde 20 artacağını anlatan Dunnett, özellikle kodlama uzmanları için iş olanaklarının genişleyeceğini vurguladı.

Dunnett, "Yarını Kodlayanlar" projesinin bu anlamda da hem Türk hem de Suriyeli çocuklar için daha iyi bir geleceğin kapılarını araladığını belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerde 2,5 milyar insanın internete erişimi olduğunu ve bu sayının sürekli arttığını vurgulayan Dunnett, şöyle devam etti:

"Bağlanabilirlik, daha yüksek kaliteyi daha az maliyetle sunmayı mümkün kılarak herkes için eğitimin demokratikleşmesini ve eğitimde fırsat eşitliği sunulmasını sağlıyor. Bağlanabilirlik sayesinde mülteci kamplarından Afrika’nın okul bulunmayan ücra köşelerine kadar her yerde çocuklara daha iyi bir gelecek fırsatı sunulabiliyor. ‘Connected Education’ raporuna göre, dijital eğitim hizmetlerinin Vodafone’un faaliyet gösterdiği ülke ve pazarlarda yaygınlaşması ile 2025 yılına kadar 85 milyonu aşkın insana erişmek ve yılda 7,3 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlamak mümkün olacak."

-"Çocuklarımız için umut ışığı olmak istiyoruz"

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel de son dönemde yaptıkları sosyal yatırımların önemli bir odağını çocuklara yönelik olarak başlattıkları kodlama eğitimlerinin oluşturduğunu belirtti.

Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda teknoloji üreten bir nesil yetiştirmeyi hedefledikleri "Yarını Kodlayanlar" projesiyle bir yılda önemli yol kat ettiklerini ifade eden Süel, Vodafone’un yayınladığı "Connected Education" raporunda yer alan projelerinin tüm dünyaya örnek gösterilerek kendileri için gurur kaynağı olduğunu bildirdi.

Bugüne kadar 11 ilde yaklaşık 4 bin çocuğa kodlama öğrettiklerini ve hedefledikleri 2017-18 mali yılı sonuna kadar toplam 30 ilde 10 bin çocuğa ulaşmak olduğunu aktaran Süel, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 3,5 milyonluk Suriyeli nüfusun yarısından fazlasını çocukların oluşturduğunu aktardı.

Süel, savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve maddi manevi çok büyük zarar gören bu çocuklardan "kayıp nesiller" olarak bahsedildiğini dile getirdi. Suriyeli çocuklarla ilgili en büyük sorunun eğitim olduğunu anlatan Süel, kamp dışında yaşayan nüfusun sadece yüzde 26’sının eğitim aldığını kaydetti. Süel, Türkiye Vodafone Vakfı olarak, "Yarını Kodlayanlar" projesiyle Suriyeli çocukların hayatında bir umut ışığı olmak, onların geleceğini aydınlatacak bir adım atmak istediklerini vurguladı.

Bu çocuklara geçici bir yardım eli uzatmadıklarını uzun vadede sosyal hayata entegre olmalarını ve geleceğe umutla bakmalarını arzu ettiklerini belirten Süel, "Bugüne kadar Şanlıurfa’da ve İstanbul’da toplam 680’e yakın Suriyeli çocuğumuza ulaştık. Suriyeli çocuklarımıza da kodlama eğitimleri vererek destek olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da "Habitat Derneği olarak, 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’nin bilişim odaklı dönüşümünü çocuklar ile gerçekleştirmek için Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi ile eğitimler vermeye devam ediyoruz. Çocukların erken yaşta kodlama becerilerinin geliştirilmesi ve bakış açılarının bu yönde oluşması için çalışıyoruz." dedi.

-Hackathon’larla 700’ü aşkın çocuğa ulaşıldı

Şanlıurfa’daki hackathon’a 80 Suriyeli, 45 Türk olmak üzere toplam 125 çocuk katıldı. Böylece, Ağustos 2016’dan bu yana "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında düzenlenen, Türkiye’nin en kapsamlı çocuk hackathon’larına katılan çocuk sayısı 700’ü aştı.

Haftanın Öne Çıkanları

İngiliz acente temsilcileri Muğla'dan memnun ayrıldı

2017-10-11 01:02 - Kültür Sanat

Trabzonspor’dan alkışlık hareket

2017-10-04 19:12 - Spor

DNS ayarları nasıl değiştirilir? En güncel DNS sunucuları! - Teknoloji Haberleri

2017-10-08 02:52 - Teknoloji

Kadın Milli Hentbol Takımı gençleşti

2017-10-08 15:17 - Spor

İzmir Kuş Cenneti'ne can suyu

2017-10-09 14:57 - Gündem

Kudüs'te şiirli türkülü Türkçe heyecanı

2017-10-10 01:42 - Gündem

Cephe hattında kardeş buluşması

2017-10-09 01:37 - Dünya

Nate kasırgası petrol ve doğalgaz üretimini sekteye uğratacak

2017-10-08 03:22 - Dünya

Açıköğretim 'ikinci üniversite' kayıtları için yarın son gün

2017-10-05 13:25 - Genel

Köylü çocukların yeni gözdesi hokey

2017-10-09 16:37 - Spor

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

18:27 - Gündem

Suriye'de Baas rejiminin çökmesinin ardından ülkede toplu mezarlar ortaya çıkıyor

18:23 - Dünya

Putin, Ukrayna ile ön koşulsuz görüşmeye hazır olduklarını söyledi

18:17 - Dünya

Netanyahu, Yafa'ya balistik füze saldırısı düzenleyen Yemen'deki Husileri tehdit etti

18:07 - Dünya

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, kriz döneminden savaşarak çıkmak istiyor

18:02 - Spor