?>

Van'daki dört su kuyusu ve Erçek Gölü'nde yüksek oranda bor tespit edildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) araştırma yürüten akademisyenler, Özalp ilçesinde açılan dört su kuyusunda yüksek miktarda bor tespit etti.

Ekonomi - 6 ay önce

Van

Van YYÜ Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahap Yönten ve ekibi, 2021'de su kaynaklarıyla ilgili çalışma başlattı.

Özalp ilçesinde açılan 4 su kuyusundan ve Erçek Gölü'nden aldıkları numuneleri YYÜ Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarında inceleyen akademisyenler, suda yüksek miktarda bor olduğunu belirledi.

"Sonuçlar oldukça yüksek çıktı"

Prof. Dr. Yönten, AA muhabirine, 2021'de Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün desteğiyle dört su kuyusu ve Erçek Gölü'nde yaz ve kış olmak üzere yılda iki kez numune aldıklarını söyledi.

Numuneleri tam donanımlı laboratuvarda detaylı şekilde analiz ettiklerini belirten Yönten, "Çalışmaları bir öğrencimizin yüksek lisans tezi kapsamında başlattık. Aldığımız sonuçlar bizi şaşırttı. Literatüre göre bor minareli 10 ppm'den fazla (milyonda parçacık sayısı) olduğu takdirde kesinlikle o bölgede bor rezervi vardır deniliyor. Biz de bu konuyu çalıştık. Çalışmalarımızda 130, 80 ve 100 ppm arasında değerlerle karşılaştık. Sonuçlar oldukça yüksek çıktı. Başka bir çalışmada da Erçek Gölü'nde 130-140 ppm değerlerinde sonuçlar elde ettik. Bu da bizim çalışmamızı destekledi." dedi.

"Bilimsel veriler burada bor rezervi olduğunu gösteriyor"

Çalışmanın bölgenin maden zenginliğinin ortaya çıkarılması konusunda değerli olduğunu dile getiren Yönten, bilimsel veriler doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi.

Yapılan çalışmanın Van açısından çok önemli olduğunun altını çizen Yönten, şunları kaydetti:

"Bilimsel çalışmalarla hareket ediyoruz. Türk standartlarına göre içme sularında bor oranı 01 ila 2 pmm, dünya standartlarına göre 2.4 pmm olarak belirlenmiş. Literatürde ise 10 ppm üzerinde ise lokasyonda bor ile ilgili rezerv olduğu ifade ediliyor. Dolayısıyla 130, 140 ppm ve limitlerin üzerinde bulmamız burada bor yatağının olduğunu gösteriyor. Bu, bilimsel olarak ispatlandı. Bundan sonraki kısım, Maden Teknik Arama ve jeolojiyle ilgilenen uzmanların araştırmalarına kalmış. Biz şundan eminiz, bilimsel veriler burada bor rezervi olduğunu gösteriyor. Ülke olarak yer altı kaynakları bakımından zenginiz. Bor, uçak yakıtlarında, temizlik ürünlerinde ve savunma sanayi gibi ileri teknolojik bir çok alanda kullanılıyor. Çok değerli bir element. Dolayısıyla burada rezervin olması bu çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor."

"Tezin sonuçlarını ilgili kurumlara ileteceğiz"

Bor minarelinin yüksek oranda çıktığı kuyulardan su içilmemesi uyarısında bulunan Yönten, "Tezimizi sonuçlandırdık. Yayınımızı yaptık. Tezin sonuçlarını ilgili kurumlara ileteceğiz. Sonuçla beraber dört kuyunun içme suyu olarak kullanılması yasaklanmıştır. Belli bir arıtımdan geçtikten sonra oradaki su değerlendirilebilir. Vatandaşların da bu konuda duyarlı olması gerekir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Sınıf başkanlığı seçimi yerel seçimleri aratmadı

2024-10-16 14:13 - Çevre-Hayat

Amazon, nükleer enerji projeleri için anlaşmalar imzaladı

2024-10-16 18:08 - Medya

Şişli Belediyesinde işten çıkarıldığını iddia eden işçilerin oturma eylemi sürüyor

2024-10-16 17:27 - Gündem

İsrail 12 gündür sürdürdüğü ölümcül saldırılarla Gazze'nin kuzeyini yok ediyor

2024-10-16 14:42 - Dünya

Van'daki dört su kuyusu ve Erçek Gölü'nde yüksek oranda bor tespit edildi

2024-10-17 12:08 - Ekonomi

Meslek lisesinin öğrencileri her ayın 16'sında okula Bursaspor forması giyerek geliyor

2024-10-16 16:22 - Çevre-Hayat

Adıyamanlı kadınlar, meme kanseri farkındalık hareketi için bir araya geldi

2024-10-16 14:27 - Çevre-Hayat

Genç milli boksör İbrahim Alp Bakır, Dünya Şampiyonası'nda altın madalya hedefliyor

2024-10-16 13:23 - Spor

Rusya: Ukrayna'nın Mıkolayiv kentindeki zırhlı araç üretim fabrikasını füzelerle vurduk

2024-10-16 14:17 - Dünya

İlgili Haberler

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında

09:08 - Ekonomi

Avrupa'da sert kış ve Rus gazında düşüş LNG talebini artırdı

09:27 - Ekonomi

ABD, İran ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Çin merkezli şirketi yaptırım listesine aldı

23:43 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat, Suriye'de temaslarda bulundu

21:47 - Ekonomi

Fitch, tırmanan ticaret savaşı gerilimi nedeniyle küresel büyüme tahminini düşürdü

20:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bazı illerde acele kamulaştırma çalışmaları yapılacak

09:31 - Gündem

Avrupa'da sert kış ve Rus gazında düşüş LNG talebini artırdı

09:27 - Ekonomi

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturmasında 11 şüpheli gözaltına alındı

09:17 - Asayiş

Lider Galatasaray, Süper Lig'de yarın Sipay Bodrum FK'yi ağırlayacak

09:12 - Spor

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında

09:08 - Ekonomi