?>

Van kedilerinin popülasyonu artıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde koruma altında tutulan Van kedisinin neslinin korunması ve sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Van

Merkez bünyesindeki kedi villasında koruma altında tutulan ve tüm bakımları özenle yapılan Van kedileri, yeni yavrular dünyaya getirdi.

Bu yıl doğum yapan 23 anne kedi ve 60 yavrusu, özel odalarda besleniyor, bakımları özenle yapılıyor.

Duygusallığı, cana yakınlığı, beyaz ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, kabarık kuyruğu, farklı göz renkleriyle kentin en önemli değerlerinden olan Van kedileri, yeni yavrularıyla ziyaretçilerin beğenisini topluyor.

"Kedilerimizin nesli yok olmaktan kurtuldu"

Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine, 2022'nin ilk doğumlarının devam ettiğini söyledi.

Şu ana kadar 23 kedinin doğum yaptığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Doğan her yavru bizim geleceğe daha güvenle bakmamızı sağladığı için mutlu ve neşeliyiz. Kedilerimizin nesli yok olmaktan kurtuldu. Artık daha fazla var olmaya devam ediyor. O nedenle doğan her orijinal Van kedisi yavrusu bizim için çok değerli. Bunların çoğaltılması, orijinal formlarının her tarafta bulunuyor olması bizim için çok çok değerli. Doğan her yavrunun mutlaka 2 buçuk ay annesinden süt emmesi sağlanıyor. Onun dışında herhangi bir müdahale o dönemde kesinlik söz konusu olmuyor. Bu dönemde yavrularla temas yasak. Rutin aşılamaları, sağlık tarama testleri, sağırlık testi, biyokimyasal testleri ve orijinallik değerlendirmeleri yapılıyor. Her birisi için bir form tutuluyor."

"Bütün işlemleri titizlikle yürütüyoruz"

Dünyaya gelen her yavru kedinin kayıt altına alındığını anlatan Kaya, şöyle devam etti:

"Hangi anne, hangi babadan, dede ve neneden gelen bir hayvan olduğunu, bunun nasıl davranış sergilediğini ve bunların orijinal formlara ne kadar yakın olduğu ile ilgili kayıtlar tutuyoruz. Dolayısıyla da bu kayıtlarında en iyilerini damızlık olarak tutuyoruz. Her sene bir önceki seneden daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Çünkü her sene tekrarlanıyor. Tekrar tekrar aynı anneler, babalar, yavrular kontrolden geçirilerek çiftleştiriliyor. Dolayısıyla bu konuda Van kedisinin geleceğe güvenle bakması için elimizden gelen bütün işlemleri titizlikle yürütüyoruz."

Yılda 150-200 arası yavru kedinin dünyaya geldiğini vurgulayan Kaya, damızlık ihtiyacının dışındaki hayvanları sahiplendirdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Çavuşoğlu, Brüksel'de 'Türkiye Güzellikleri' fotoğraf sergisinin açılışına katıldı

2022-04-06 19:57 - Kültür Sanat

Kırılan kolu savaş nedeniyle tedavi edilemeyen Ukraynalı kadın Çorum'da sağlığına kavuştu

2022-04-05 11:47 - Çevre-Hayat

Parmak izi teşhis sisteminin ortak kullanımıyla 192 bin 387 olayın faili tespit edildi

2022-04-06 14:57 - Asayiş

Suudi Arabistan bu yıl hac kontenjanını bir milyona çıkardı

2022-04-09 05:24 - Gündem

Kars'ta heyelan sonucu aksayan tren seferleri normale döndü

2022-04-07 11:42 - Gündem

Fiyat İstikrarı Komitesi 4'üncü kez toplandı

2022-04-05 23:16 - Ekonomi

Rusya, 4 Rus diplomattan ülkeyi terk etmesini isteyen İrlanda'ya karşılık verdi

2022-04-08 00:53 - Dünya

Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu

2022-04-05 17:19 - Siyaset

Çiçek açan meyve ağaçları Manisa'da ovayı renklendirdi

2022-04-07 12:47 - Çevre-Hayat

Fraport TAV Antalyaspor deplasmanda Altay'ı 2-1 yendi

2022-04-02 18:46 - Spor

İlgili Haberler

Düzce'de Korugöl Tabiat Parkı karla kaplandı

18:23 - Çevre-Hayat

Yurduntepe Kayak Merkezi'nde sezon sürüyor

17:48 - Çevre-Hayat

Gümüşhane'de "Zigana Dağı Kış Gençlik ve Spor Şenliği" düzenlendi

17:23 - Çevre-Hayat

Antalya'da anne-baba, 13 yıl arayla çocuklarına böbreklerini bağışladı

17:18 - Çevre-Hayat

Kayserili taş oyma ustası, tarihi medreseye Mimar Sinan'ın kardan heykelini yaptı

15:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti'nin gövde kaynağı yapıldı

18:27 - Ekonomi

Lübnan'da Nevvaf Selam başbakanlığındaki yeni kabine açıklandı

18:22 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye'nin güneyine hava saldırısı düzenledi

18:18 - Dünya

Kazakistan, "Born Bold" kampanyasıyla Türkiye ile işbirliğini güçlendiriyor

17:57 - Gündem

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bolu'daki Grand Kartal Otel'in kaçak olduğu iddiasını yalanladı

17:53 - Gündem