?>

Van kahvaltısının önemli lezzeti tescillendi

Türk Patent ve Marka Kurumu, Van kahvaltısının önemli ürünlerinden kavuta coğrafi işaret tescil belgesi verdi.

Gündem - 6 yıl önce

VAN Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Van kahvaltısının önemli ürünlerinden kavuta coğrafi işaret tescil belgesi verdi.

Kentte özgü 20 farklı ürünle hem göze hem de mideye hitap eden kahvaltının önemli ürünlerinden biri olan kavutun korunması için Van Ticaret ve Sanayi Odasınca çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda yapılan başvuru sonucu TÜRKPATENT tarafından kavuta coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yaptığı açıklamada, kentin markalaşması anlamında önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bu çalışmalardan en önemlisinin Van kahvaltısının garanti marka tescillenmesini gerçekleştirme süreci olduğuna değinen Takva, şöyle konuştu:

"2015 yılından bu yana Van kahvaltısı artık 16 standart ürünü ve garanti marka tescili ile Van halkına ait olduğunu, kentte ait kültürel bir değer olduğunu Van Ticaret ve Sanayi Odası emekleri ve katkılarıyla gerçekleştirmiş olduk. 2014 Haziran ayında da yaptığımız dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasının Guinness rekorlarına girmesiyle beraber bunun alt yapısını güçlendirmeye yönelik, faaliyetlerimiz durmadan devam ediyor.2017 yılının yedinci ayında biz ürünlerle ilgili çeşitli girişimlerde bulunmuştuk."

Van'da son 2 yılda 6 ürünün tescillendiğini vurgulayan Takva, kavutun Urartu medeniyetinden bu yana sütte bekletilmiş ve kabuklu buğday ununun tere yağında kavrulmasıyla elde edilen bir ürün olduğuna dikkati çekti.

Takva, "Özellikle kış aylarında besleyici özellikleri ve askerlerin Urartu döneminde beslenmesine katkı sağlanmasına yönelik bir yiyecek olması itibarıyla bölgesel bir değer anlamındaydı. Bunu elbette boş bırakmak mümkün değildi. Bu çerçevede Ticaret Sanayi Odamızda bunun hem kimyasal birleşenlerin, yapılış şeklini, içeren çalışma ve raporlarla Türk patent gurubuna yaptığımız başvuru neticesinde Van kavutu tescillendi." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Leyla Bala

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afrika'da devasa zümrüt taşı bulundu

2018-11-02 19:37 - Dünya

3 bin 674 metrelik Karadere Tüneli tamamlandı

2018-11-02 19:42 - Gündem

DEAŞ'ın Telafer bölge sorumlusuna hapis cezası

2018-11-06 19:52 - Gündem

'Ülkemizin ihtiyacı olan bal Türkiye arıcısının elinde var'

2018-11-05 00:42 - Ekonomi

'Turkish Airlines Open 2018'in galibi Justin Rose

2018-11-04 22:02 - Spor

Suriye'de bir milyon çocuğa kızamık aşısı yapılacak

2018-11-06 19:57 - Dünya

Sahte rapor operasyonunda 7 kişi tutuklandı

2018-11-05 23:32 - Asayiş

Atina-Üsküp seferleri 12 yıl aradan sonra yeniden başladı

2018-11-02 02:57 - Dünya

'Yemen'de 10 dakikada 1 çocuk ölüyor'

2018-11-05 03:02 - Dünya

Mersin'de mülteci teknesi battı: 11 Suriyeli kurtarıldı

2018-11-07 04:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor