Tokyo
Van'da 2011'deki depremde hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Dr. Miyazaki Atsushi'nin meslektaşı Otsuka Asako, arkadaşının alçak gönüllü ve mizah dolu olduğunu belirterek, "Miyazaki geniş dünya ufkuna sahipti. Değişik faaliyetler yapma düşüncesi vardı, ömrü yetmedi." dedi.
Vanlı depremzedelerin gönlünde yer eden Miyazaki, ölümünün üzerinden geçen 11 yıla rağmen sevgi ve saygıyla hatırlanıyor.
Gönüllü Miyazaki, 23 Ekim 2011'de Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası, sivil toplum kuruluşu (STK) "AAR Japan" ekibiyle kente geldi.
Yıkımın yaşandığı bölgelere yardım malzemesi ulaştırarak yaraları sarmaya çalışan Miyazaki, bayramda kesilen kurbanların etlerini depremzedelere ulaştırdı.
Japon gönüllü, Van'da aynı yıl 9 Kasım'da 5,6 büyüklüğündeki depreme kaldığı otelde yakalandı. Miyazaki, saniyeler içinde yıkılan otelin enkazı altında kaldı.
Miyazaki, arama kurtarma ekiplerinin uzun uğraşları sonucu yıkılan otelin enkazından yaralı olarak kurtarıldı ancak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Yardım gönüllüsü, kentte bulunduğu süre boyunca yaptığı yardımlar ve eksik etmediği güler yüzüyle bölge halkına depremin acısını unutturmaya çalıştı.
"Depremin kahramanı" olarak Vanlı depremzedelerin gönlünde yer eden Dr. Miyazaki, ölümünün ardından geçen 11 yıla rağmen hafızalarda yer ediyor.
"Alçak gönüllü ve mizah dolu"
Miyazaki'nin meslektaşı Otsuka Asako, AAR Japan kuruşunun başkent Tokyo'nun Meguro bölgesindeki merkezinde, AA muhabirine arkadaşının hatıralarını anlattı.
En son 11 yıl önce Türkiye'ye uğurlamadan görüştüğü Miyazaki'nin bıraktığı "duygu yüklü anıları" anlatan Otsuka, meslektaşını "alçak gönüllü, geniş dünya ufkuna sahip ve mizah dolu" şeklinde nitelendirdi.
"Can sıkıcı işlere dahi hiç laf etmezdi"
Miyazaki'nin hem afet yardım faaliyetleri hem de STK içi faal işlerle meşgul olduğunu kaydeden Otsuka, ilk süreçte personel işe alımı gibi hizmetler verdiklerini söyledi.
İlk mesailerinde "küçük işlerin çokluğuna" dikkati çeken Otsuka, "Miyazaki küçük ve can sıkıcı işlere dahi hiç laf etmez, yüzünü buruşturmaz ve giderdi." dedi.
Otsuka, bir dönem sonra yurt dışı görevlerine çıkmaya başlayan arkadaşının, Japonya'nın yanı sıra diğer ülkelerdeki insanların ihtiyaçlarını düşündüğünü belirtti.
Türkiye görevi
Ekim 2011'deki Van depremi sonrası Türkiye görevinin çıkmasıyla meslektaşı Miyazaki'nin heyecanını ve ayrılık süreçlerini anımsadığını dile getiren Otsuka, şunları kaydetti:
"Miyazaki, Türkiye'ye giderken yüzü gülüyordu. 'Bu işleri size bırakıyorum, yardımcı olun lütfen' dedi. 'Kendine dikkat et, güle güle git' diye gönül rahatlığıyla gönderdik."
Bunun son görüşmeleri olduğunu belirten Otsuka, meslektaşının bir başka artçı depremde hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Bu şekilde başına bir iş geleceğini tahmin edemedik." dedi.
"Alçak gönüllüydü"
Bir faaliyet için "Kim gidecek?" diye sorulduğunda Miyazaki'nin utangaçlığının hissedildiğine işaret eden Otsuka, "Kendisini öne çıkartmayı seven biri değildi." ifadesini kullandı.
Yardım severliği anlatılınca Miyazaki'nin "Hayır, hayır ben öyle birisi değilim." diyerek gösterdiği alçak gönüllülüğü unutamadığını kaydeden Otsuka, şöyle konuştu:
"Miyazaki geniş dünya ufkuna sahipti. Değişik faaliyetler yapma düşüncesi vardı, ömrü yetmedi. Ailesini de gururlandırdı. Şimdi aramızda olsaydı desteğini sürdürürdü."
Enkaz altından çıkarılan özel eşyaları korunuyor
Otsuka, bir Japon vatandaşının, yabancı bir ülke toplumunun gönlünde yer etmesinin ve iki ülke ilişkilerine katkı sağlamasının kendilerini sevindirdiğini kaydetti.
Röportaj sonrası Otsuka, Miyazaki'nin depremin enkazından çıkarılan ve STK olarak muhafaza ettikleri birkaç parça eşyayı gösterdi.
Tokyo merkezli AAR Japan, çeşitli afet yardımları kapsamında Japonya dışında birçok ülkede hizmetlerini sürdürüyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com