“Vakıf Üniversiteleri en önemli Sivil Toplum projeleridir”

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin (FSMVÜ), 9-15 Mayıs tarihlerinde kutlanan Vakıf Haftası dolayısıyla düzenlenen “Vakıf ve Sivil Toplum” paneli, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Topkapı Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Eğitim - 8 yıl önce

Osmanlı’dan günümüze sivil toplum kuruluşlarında vakıfların rolü, vakıfların kültür, edebiyat, eğitim ve sanata katkılarının değerlendirildiği panelde konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, vakıf ve sivil toplum ayrımına dikkat çekerek “Sivil toplum modern bir kavramdır. En fazla 100 yıl geriye gider. Vakıf ise kökü daha eskilere dayanan ve alelade kullanılmaması gereken bir kelimedir. Vakıf “hayır” odaklıdır. Sivil toplum kuruluşlarında ise “hayır” her zaman bulunmayabilir.” açıklamasını yaptı. Vakıflar Genel Müdürlüğünün vakıf bilincini yerleştirmek amacıyla yaptığı çalışmaların önemine de değinen Duman, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesinin, Vakıflar Genel Müdürlüğünün en önemli sivil toplum projelerinden biri olduğunun altını çizdi.

 

“NİZAMİYE MEDRESELERİ EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLADI”

FSMVÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahameddin Başar, vakıf müesseselerinin eğitim ve öğretim alanındaki hizmetleri ile medrese vakıflarının özelliklerini dinleyicilerle paylaştı. Büyük Selçuklu veziri Nizamülmülk tarafından 1065 yılında inşa ettirilen Nizamiye Medresesi’nin medrese eğitiminin başlangıcı kabul edildiğini belirten Başar, Nizamülmülk’ün birçok Selçuklu şehrinde medrese kurmasıyla adeta bir eğitim öğretim seferberliği başlattığını, müderrislerin ve talebelerin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirler almasıyla günümüzde ulaşılması hedeflenen eğitimde fırsat eşitliği ilkesine daha o zaman imkân hazırladığına dikkat çekti. Eğitim müesseselerinin en gelişmiş örneklerinin Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’da verilmesi ve ilk üniversite olarak kabul edilen Sahn-ı Seman Medresesi, Zeyrek Medresesi ve Eyüp Sultan Camii Medresesi üzerinde duran Başar, Fatih’in 30 yıllık saltanatı döneminde 21 medrese kurduğunu dile getirdi.

“GELENEĞİN GÜNÜMÜZDEKİ TEMSİLCİSİ: KUBBEALTI VE TÜRK EDEBİYATI VAKFI”

Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğr. Üye. Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Aslan, özellikle muhafazakâr/sağ kesime hitap eden edebiyat vakıflarının bir elin parmaklarını geçmese bile büyük işler başardığını söyleyerek bu vakıfları; Kubbealtı Vakfı, Türk Edebiyatı Vakfı, Birlik Vakfı ve Divan Edebiyat Vakfı olarak sıraladı. Kubbealtı ve Türk Edebiyatı Vakfı’nı geleneksel sanatlarımıza ve kültürümüze verdikleri katkılar nedeniyle ayrı değerlendiren Aslan, bu vakıflardaki edebiyat ve kültür sohbetlerinin geleneği yaşatma adına önemli işlevler sunduğunu da ifade etti.

“GELENEKSEL SANATLARIMIZIN KORUNMASI ADINA BİR SANAT BAKANLIĞI AÇILMALI”

FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Betül Bilgin, Osmanlı’da bir lonca teşkilatı olan Ehl-i Hiref’in sanatçının haklarını koruduğunu, sanatın ise devlet yönetiminde icra edildiğini söyledi. “Saraydaki nakkaşhanelerde faaliyetlerini sürdüren sanatçıların ve sanatın koruyuculuğunu vakıflar üstlenmişti.” diyen Bilgin, Cumhuriyet ile birlikte geleneğin aktarılması noktasında yaşanan boşluğun sanat alanında da kendini gösterdiğini aktardı. Günümüzde Osmanlı’daki sanat faaliyetlerine ulaşılamadığından yakınan Bilgin, özellikle geleneksel sanatlarımızın korunması adına bir sanat bakanlığının açılması gerekliliğini dile getirdi.

(NC-

 

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Deli Şiirler" İşte, akıl hastalarının Bakırköy'de yazdığı 50 yıllık şiirler...

2016-05-13 18:33 - Özel Haber

Galaxy A4'ün ekranı nasıl olacak!

2016-05-08 07:02 - Teknoloji

Canlı bomba şüphelisi kadın yakalandı!

2016-05-08 02:08 - Yerel haber-Şirket Haber

Google Çeviri her uygulamada kullanılabilecek

2016-05-13 06:32 - Teknoloji

Hasan Şaş’ın kızı 7 yaşına bastı

2016-05-10 13:46 - Magazin

Herkesin konuştuğu genç fenomene ödül

2016-05-07 18:42 - Medya

“Başkanlık Sistemi Getirilecektir!” Erbakan 43 yıl önce '73 Beyannamesi'nde vaad etmişti!

2016-05-12 09:52 - Özel Haber

Android, iPhone ve iPad İçin en yeni yarış oyunları

2016-05-10 04:51 - Teknoloji

En güzel anneler günü hediyesi

2016-05-07 12:48 - Gündem

Kuraklık buğday üreticisini vurdu

2016-05-09 17:53 - Gündem

İlgili Haberler

YKS soru kitapçıkları ve cevap anahtarları, ÖSYM'nin internet sitesinde erişime açıldı

19:14 - Eğitim

YKS için yanlış okula gelen ve kimliğini unutan öğrencilerin yardımına polis yetişti

12:37 - Eğitim

İTÜ, uluslararası insan kaynakları yönetimi alanında yüksek lisans programı açtı

13:48 - Eğitim

Malatya'da depremde yıkılan 4 derslikten 3'ü yeni eğitim yılına yetiştirilecek

12:58 - Eğitim

2024 YÖK Üstün Başarı Ödülleri için başvurular başladı

11:42 - Eğitim

Günün Manşetleri

Ukrayna'nın barışa hazırlıksızlığı, geleceğinin sorgulanmasına yol açıyor -Okay Deprem yazdı-

22:35 - En Son Yazılar

İsviçre'de heyelan ve sel nedeniyle 4 kişi öldü

22:33 - Dünya

ABD'deki ankette, Biden'ın sağlığının başkanlığa uygun olmadığına inananların oranı yüzde

22:28 - Dünya

Son finalist İngiltere, EURO 2024'te son nefeste çeyrek finalde

22:23 - Spor

Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte, Ukrayna'ya desteğin sürmesi gerektiğini söyledi

22:13 - Dünya