?>

Uzun süren öksürüğe dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cömert, "Tüberküloz sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve aylar boyunca belirtileri anlaşılamayabilir. Hastalığın en fazla görülen belirtisi uzun süren öksürüktür." dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

İSTANBUL

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Sevda Şener Cömert, tüberkülozun kendisini fark ettirmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıktan biri olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Cömert, tüberkülozun, solunum yoluyla kolayca bulaşabilen bir mikrop nedeniyle ortaya çıkan bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu aktararak, hastalığın en sık akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda görülebildiğini bildirdi.

Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi edilen hastalarda ölüme yol açabilen sorunun, günümüzde tıp biliminin ilerlemesiyle kolayca tedavi edilebildiğini, hastalarda yüzde yüze yakın iyileşme sağlanabildiğini vurgulayan Cömert, şunları kaydetti:

"Tüberküloz insandan insana sadece hava yolu ile bulaşır, bunun dışında kişinin kullandığı havlu, çatal, bıçak ya da yiyeceklerle bulaşmamaktadır. Tüberküloz mikrobunun en önemli kaynağı, tedavi görmemiş akciğer tüberkülozlu hastalardır. Tüberküloz hastalığı grip, nezle gibi kolaylıkla bulaşmaz. Tedavi altında olmayan, hala basil saçan bir hasta ile uzun süre kapalı bir yerde birlikte yaşanırsa hastalık bulaşabilir. Bu nedenle hastalık genellikle aynı evde birlikte oturanlara ya da yakın arkadaşlara bulaşır. Hasta olan kişiler konuşurken, öksürürken veya hapşırırken ortama yayılan damlacıklar yolu ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları solunum yolu ile alırlar ve enfeksiyona yakalanırlar. Fakat enfeksiyonu alan her kişide hastalık gelişmez. Tüberküloz hastalığının ortaya çıkması için kişinin vücut direncinin düşmesi gerekmektedir. Eğer vücut direnci yeterliyse vücut o enfeksiyonu alır, kendi bağışıklık sistemiyle o mikrobu sınırlandırır."

"Vücut direncine dikkat"

Doç. Dr. Sevda Şener Cömert, tüberküloz mikrobunun vücutta bulunduğunu ama hastalığa neden olmadığını ancak kişinin vücut direnci düşükse o zaman organlara saldırdığını ve hastalığın ortaya çıktığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Yaşlılar ve çocuklar vücut dirençleri daha düşük olduğu için hastalığa açıktır. Uykusuzluk, beslenme bozukluğu, stres, içki ve sigara gibi etkenler de vücut direncini düşürmektedir. Bunların dışında operasyon geçirenler, böbrek, karaciğer, kalp hastaları ve diyabetliler, KOAH, astım gibi rahatsızlıkları olan hastalar ayrıca kortizon ve kanser ilaçları kullanan kişilerde tüberküloza yakalanma riski bulunmaktadır. Tüberküloz sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve aylar boyunca belirtileri anlaşılamayabilir. Hastalığın en fazla görülen belirtisi uzun süren öksürüktür. Ayrıca akşamları yükselen ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, sürekli yorgunluk hissi ve öksürük ile gelen kanlı balgam, göğüs ağrısı tüberküloz belirtileridir. Belirtiler hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla aylar boyunca belirtiler fark edilemeyebilir. Eğer tüberküloz hastalığı akciğerde bir yara şeklinde ise kanlı balgam ya da direk öksürükle kan gelmesiyle de kendini gösterebilir. Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Bu nedenle, hastalar doktora başvurmakta gecikir."

"Tedavide istirahat, doğru beslenme ve uyku önemli"

Tüberkülozlu hastalarla aynı evde oturan yakınlarının mutlaka Verem Savaşı Dispanserlerine başvurması gerektiğine dikkati çeken Cömert, gereken kişilere de koruyucu ilaç tedavisi verilebildiğini aktardı.

Cömert, tüberkülozun tedavisinde istirahat, doğru beslenme ve uyku düzeninin önemine değinerek, "Sigaradan ve alkolden uzak durulması şarttır. Tedavide en önemli nokta, hastanın ilaçlarını her gün uygun dozda ve düzenli olarak içmesidir. Ayrıca tüberküloz hastalarının evinin iyi havalandırılması gerekmektedir. Güneş ışınları havadaki tüberküloz mikrobunu öldürmektedir. Havasız ve oksijeni az yerlerde bu mikrop daha çabuk çoğalmaktadır." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Seyir halindeyken yanan otomobil hurdaya döndü

2018-12-28 03:32 - Asayiş

Onur’dan acı haber

2018-12-29 01:05 - Asayiş

70 milyonluk bilet Üsküdar’da satılmış

2019-01-02 15:16 - Genel

Melisa Emirbayer kimdir? Kaç Yaşında? Aslen Nereli?

2019-01-01 04:32 - Magazin

Adana'lı polisin kucağında taşıdığı yaralı köpek iyileşiyor

2018-12-31 19:02 - Çevre-Hayat

Seda Ocak Kimdir kimdir? Kaç Yaşında? Aslen Nereli?

2019-01-01 03:02 - Magazin

TSK'dan flaş açıklama! Silahlı beş bölücü terörist etkisiz hale getirilmiştir

2018-12-29 01:32 - Asayiş

Taksim’de tacizciler işbaşındaydı: Gözaltına alındılar

2019-01-01 04:42 - Asayiş

Beşiktaş ve Galatasaray’a para cezası

2018-12-27 19:26 - Spor

798 delegeden sadece 37’si katıldı

2018-12-27 15:14 - Spor

İlgili Haberler

Prof. Dr. Sait Gönen'den "gereksiz vitamin alımına" ilişkin uyarı

12:27 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından Yalova'daki su güvenliği incelemesine ilişkin açıklama

08:47 - Sağlık

İstanbul'da 2024'te 1 milyonu aşkın sağlık turizmi hizmeti verildi

11:53 - Sağlık

"Kuru cilt" böbrek hastalıklarında belirti olabilir

15:22 - Sağlık

Kolesterol seviyesi sabit olmayan kişilerin demansa yakalanma riski daha yüksek

13:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yangın söndürme malzemesi alırken kaliteye dikkat edilmesi önem taşıyor

12:57 - Gündem

Siber zorbalıkla etkin mücadele hız kesmeden devam ediyor

12:53 - Gündem

AB ve 8 ülke, Myanmar'da askeri yönetimin sivillere yönelik şiddetini kınadı

12:48 - Dünya

İstanbul merkezli "panel" operasyonunda yakalanan şüphelilerden 44'ü tutuklandı

12:42 - Gündem

Trump, Putin'le konuşacağını ve "önemli" adımlar atabileceklerini söyledi

12:36 - Dünya