?>

Uzmanlardan "sosyal medya gündelik hayatın gerçekleriyle örtüşmeli" uyarısı

Klinik Psikolog Dr. Sevilay Abudaram, sosyal medyadan fayda sağlamak için kullanım şeklinin çok önemli olduğunu belirterek, "Sosyal medya gündelik hayatın gerçeklerini destekleyen bir pozisyonda olmalı." dedi.

Gündem - 5 ay önce

İstanbul

Dijital çağın en çok kullanılan iletişim araçlarından olan sosyal medya platformlarının kullanımı her geçen gün artıyor. Online istatistik portalı Statista verilerine göre, bu yılın nisan ayı itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 62'si sosyal medya kullanır hale geldi.

Sosyal medyada geçirilen süreler de her geçen yıl artıyor. Dünyada günlük sosyal medyada harcanan süre 2 saat 23 dakika olurken, Türkiye'de ise günlük 2 saat 44 dakika sosyal mecralar için harcanıyor.

Rakamlar sürekli artarken sosyal medyanın nasıl kullanıldığı da çok önemli hale geliyor. AA muhabirine konuşan Klinik Psikolog Dr. Sevilay Abudaram, dikkat dağınıklığının sosyal medya kullanımında önemli sorunlardan biri olduğuna işaret ederek, insanların kendi iç dünyalarını etkilemeyen konuları hızlı geçtiğini ancak iç dünyalarına dokunan içeriklerde ise daha uzun vakit geçirdiğini anlattı.

Zararlı mı yararlı mı olacağı kişilerin kullanım şekline bağlı oluyor

Sosyal medyanın duygular üzerinde çok etkili olduğunu ve insanların bu mecralarda kendilerine rol modeller edindiğine dikkati çeken Abudaram, kişilerin sosyal medyada öğrenmek istedikleri ya da istemedikleri birçok bilgiye maruz kaldıklarını ve bunun sosyal medyanın hijyenik olmayan bir ortam olmasından kaynaklandığını söyledi.

Abudaram, bu durumun ne kadar faydalı ya da zararlı olduğunun kişinin sosyal medyayı kullanma biçimine bağlı olduğunu anlatarak, "Sosyal medyada bilgiye ulaşabilmek güzel bir şey ama o bilgileri filtrelemek, temizlemek veya hangi bilgiyi doğru veya yanlış kabul ettiğiniz kilit noktadır. Dolayısıyla bu bilgiler arasında kaybolmak da mümkün, bu bilgileri bir kaynak olarak kullanıp kendinizi geliştirmek de. Kullanım şekli burada çok önemli." ifadelerini kullandı.

Instagram gibi platformlarda kişilerin arzu ettiği ve hayal ettiği hayatları görmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Abudaram, kişilerin sosyal medyada sadece sonuçları gördüğünü ve sonuca giden yoldaki zorlu süreçleri görmediği için yanıltıcı bir algıya sahip olduğunu söyledi.

Abudaram, "Bir yandan 'Bunu istiyorum, demek ki mümkün çünkü birileri yaşıyor' diye düşünüyor, diğer yandan 'Ben niye yaşayamıyorum? Benim ne eksiğim var?' diyerek değersizlik ve yetersizlik duygularıyla yüzleşiyor. Bu duyguları örtmek için kendisini sosyal medyada olduğundan farklı gösteriyor. Bunun faturası ise kişinin kendisinden uzaklaşması oluyor. Kişi, sosyal medyada kendisini farklı lanse ettiği için, gerçek hayattaki sosyal ilişkilerinden izole oluyor." diye konuştu.

"Önemli olan sosyal medyada takip ettiğiniz sayfalar sizin zihninizi ne kadar geliştiriyor"

Sosyal medyayı kullanmamanın bir çözüm olmadığını dile getiren Abudaram, sosyal medyanın, dijital platformlarda var olmanın, bilgiye ulaşmanın ve gündemi takip etmenin çok kıymetli bir yolu olduğunu kaydetti.

Abudaram, "Sosyal medyayı kendi hayatınızda nasıl konumlandırdığınız ve neden kullandığınız çok belirleyici bir unsur. Önemli olan sosyal medyada edindiğiniz bilgiler ve takip ettiğiniz sayfalar sizin zihninizi ne kadar geliştiriyor. Eğer bu içerikler, kişisel gelişiminize ve bilgi dağarcığınıza katkıda bulunuyorsa ne ala. Ama eğer sizi kendinizden uzaklaştırıyor ve olmadığınız biri gibi hissetmenize sebep oluyorsa bu tehlikeli bir şey, çünkü gerçekçi değil." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medya gündelik hayatın gerçeklerini destekleyen bir pozisyonda olmalı"

Abudaram, sosyal medyanın gündelik hayatın gerçeklerini destekleyen bir pozisyonda olması gerektiğini vurguladı.

"Bu mecralar, gerçekliği destekleyen ve zenginleştiren bir mecra olmalıdır." diyen Abudaram, sosyal medyanın bir diğer avantajının da sosyalleşme imkanı sunması olduğunu söyledi.

Abudaram, "Bu platformlar, günlük hayatta iletişiminizin az olduğu çevrenizle sizi bağlayan ve birbirinizin hayatlarıyla ilgili fikir sahibi olmanızı sağlayan araçlar olabilir. Bu nedenle sosyal medya ilişkilerinizi güçlendirmek açısından çok kıymetli olabilir. Ancak sosyal medya kişilerin kendi gerçeklik dünyalarından, gerçek hayatlarından ve gündelik yaşamlarındaSosyal medya, gerçek ve gündelik hayatlarınızla örtüşen ve bu hayatları zenginleştiren bir alan olmalıdır.n farklı bir yaşamı yaşadıkları bir alan olmamalıdır. Sosyal medya, gerçek ve gündelik hayatlarınızla örtüşen ve bu hayatları zenginleştiren bir alan olmalıdır." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile görüştü

2024-06-27 15:42 - Siyaset

RAMS Başakşehir, Portekizli futbolcu Matchoi Djalo'yu transfer etti

2024-07-01 15:18 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NUN Okullarında torununun mezuniyet törenine katıldı

2024-06-29 16:22 - Siyaset

AK Parti'li Durgut, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin tehlikesine dikkati çekti

2024-06-28 22:33 - Siyaset

Muğla'daki İztuzu Sahili'nde caretta caretta yuvası sayısı 700'e ulaştı

2024-06-30 13:22 - Çevre-Hayat

Genç Türk piyanist Can Saraç Rusya’da müzik ziyafeti sunacak

2024-06-30 20:05 - Özel Haber

Kanser ilaçlarının geri ödenmesi davaları masaya yatırılacak

2024-06-30 13:12 - Sağlık

Yapay zeka karpuzun da iyisinden anlıyor

2024-07-01 13:52 - Magazin

Başkurdistan, Türkiye ve Belçika'ya 63 tondan fazla karabuğday gönderdi

2024-07-01 01:10 - Özel Haber

LGS sınavında tam puan alan Muhammed Emir'in hedefi yazılım mühendisliği

2024-06-28 19:03 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Karaman'da 415 koyunun telef olduğu tipide donma tehlikesi geçiren çoban o günü anlattı

16:37 - Gündem

Güngören'de yıkım esnasında kısmen çöken binada 2 işçi göçük altında kaldı

16:22 - Gündem

"Yenidoğan çetesi" davasında tutuksuz sanıkların savunmaları alınıyor

15:33 - Gündem

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 10 Aralık'ta yapacak

15:08 - Gündem

Yozgat'ta ağaçlarda ve banklarda buz sarkıtları oluştu

15:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Rusya Merkez Bankasından "petrol fiyatındaki düşüş ekonomiyi zora sokabilir" uyarısı

16:52 - Ekonomi

Karaman'da 415 koyunun telef olduğu tipide donma tehlikesi geçiren çoban o günü anlattı

16:37 - Gündem

THY'nin uçağı en uzun rotası olan Sidney'e ulaştı

16:28 - Ekonomi

Güngören'de yıkım esnasında kısmen çöken binada 2 işçi göçük altında kaldı

16:22 - Gündem

UNRWA: Gazze, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir insani felaket yaşıyor

16:13 - Dünya